Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind 3. række, 24 (1916) 4-5

ADOLPH JENSEN: Samfundskundskab. I—II. (106 +93 S.). 2den Udgave. Gyldendalske Boghandel. Nordisk Forlag. 1916.

H. W.

Det er fire Aar siden, at denne Bog udkom i første Udgave. De mellemliggende Aar har bragt os en ny Grundlov mange andre Forandringer, som maatte gøre det i høj Grad ønskeligt at faa en ny Udgave. Denne foreligger nu i to Hæfter, hvoraf det ene behandler Samfundsstyrelsen og Befolkningen, det andet Erhvervslivet og de sociale Forhold.

Naar en saa kyndig og erfaren Statistiker udgiver en Vejledning af denne Art, vil de fleste vente at finde et stort statistisk Materiale med mange tabellariske Oversigter. Dette er dog ikke Tilfældet. Forfatteren har med ualmindeligResignation sig fra vidtløftige Talangivelser. Hvor stærkt dette er gennemført, vil ses ved f. Eks. at sammenligne Bogen med Bredo Morgenstjernes vel skrevne Bog „Norsk Socialstatistik" (1912), der ligesom Jensens Bog er beregnet paa Undervisning, om end for en noget anden Kreds. Et Forsøg, som det Departementschef Ad. Jensen her har gjort, kan- kun lykkes, naar Forfatteren forener en klar pædagogisk Sans med et fuldstændigt Herredømme over Stoffet, idet han ud af den store Stofmængdenetop det, som der er Brug for, og gengiverdet en saadan Maade, at Læseren faar fat i det

Side 499

væsentlige, og naar til det Resultat, som et Studium af Tallene vilde have ført til. Et karakteristisk Eksempel er Udviklingen pag. 88—90 angaaende Befolkningens Vækst, om Fordelingen mellem By og Land og om Stationsbyernes Betydning. Man kan ikke undlade at beundre den Sikkerhed,hvormed er gjort. Den eneste Indvending man kan gøre derimod er, at det bliver saa let for Eleven; man kunde maaske ønske, at der blev givet denne lidt mere Anledning til selvstændigt Arbejde.

Ad. Jensen begynder med en Redegørelse for Forfatningsforholdene; vil læses med stort Udbytte af alle, som trænger til at blive orienteret i den Grundlov, vi en Gang i Tiden skal leve under. Efter et Grundrids af Forholdene de „fjernere Statsdele" følger et Overblik over Kommuneforfatningen, hvorefter de vigtigste Forvaltningsgrene Forfatteren faar derved Lejlighed til at komme ind paa et Emne som Sociallovgivningen, saaledes Ulykkesforsikringen efter den nye Lov, Arbejdsløshedsforsikringen s. v., medens Arbejdskonflikterne, den faste Voldgiftsret o. s. v. henvises til det andet Hæfte. Maaske kunde man her ønske et Henblik paa udenlandsk Lovgivning, den danske Social-Forsikring og -Forsørgelse jo maa siges at indtage en ejendommelig Stilling i Sammenligning adskillige andre Lande. Forfatteren har under sin Omtale af Forfatningsforholdene skærpet Læserens Appetit saa Henseende ved talrige Henvisninger til Ordningen andre Stater.

Redegørelsen for Samfundsstyrelsen slutter med et Afsnitom og Kommunernes Finansvæsen, og derefter gennemgaas Befolkningsforholdene. Her vil man finde et enkelt Brud paa den iøvrigt fortrinlig gennemførte Systematik,idet under Omtalen af Dødeligheden kommer ind paa Livsforsikringsvæsenet; dette hævner sig, forsaavidt Udviklingen om Middellevetidens Betydning for Livsforsikringsselskabernes Beregninger ikke holder Stik. Det vilde' vistnok have været rettere at behandle Middellevetidensom

Side 500

levetidensomet — mere eller mindre klart — Billede af
Befolkningens fysiske og økonomiske Kraft.

Bogens andet Hæfte omhandler væsentlig den økonomiske Fra et pædagogisk Synspunkt er det vistnok at Forfatteren her strengt holder de gamle Maal ude og tvinger Læseren til at tænke sig alt omsat til Hektarer, o', s. v., hvilket altid er anstrengende for den, der har været oplært i Regning med Rigsort, Fjerdingkar andre Antikviteter. Med Omhu gøres der Rede for Beregningen af Høstudbyttet, selv om det næppe helt vil lykkes Forfatteren at overbevise Læseren om, at det er unyttigt at beregne Høstafgrødens Pengeværdi, men nyttigt opgøre Ind- og Udførselen i Penge.

Efter en Redegørelse for Nationalformue, Nationalindtægt, Kaar og Arbejdskonflikterne, og en kort Omtale af Socialismen og Henry George Bevægelsen, slutter Forfatteren med en Litteraturliste, der vil være velkommen alle, der ønsker videre Underretning om Danmarks og økonomiske Forhold.