Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind 3. række, 24 (1916) 4-5

ARNOLD RÆSTAD. Truster og Karteller. En Bog om Privatmonopoler. W. Cappelens Forlag, Kristiania. 1916. 216 Sider.

Alf Ussing

Side 500

Det er altid meget tidsbesparende, naar der paa det økonomiske Livs forskellige Omraader findes anskuelige og paalidelige Haandbøger, der hurtigt orienterer Læseren paa de specielle Felter. Det foreliggende Værk er en saadan Haandbog paa det med Bogens Titel angivne Omraade: Truster og Karteller, og som den første norske eller danske paa sit Omraade, maa den hilses med Glæde, og vil paa Grund af sin Klarhed og Overskuelighed være af praktisk Nytte ved Studiet af disse Forhold, omend Fremstillingen paa sine Omraader ikke er helt tilfredsstillende.

Side 501

Forfatteren indleder med en Redegørelse for Monopolets
og sociale Betydning op gennem Historien

Middelalderen, som de nationa)økonomiske Forfattere yndet at opstille som afskrækkende Eksempel, har i Virkeligheden gennem lange Tider, byggende paa den kristne Kirkes bedste Traditioner, formaaet at gennemføre en økonomisk Afbalancering med Front samtidig mod Monopolernes og mod den utøjlede Konkurrences for den enkelte Handlendes Eksistens.

Næringsfrihedens Gennemførelse forstyrrer imidlertid Konkurrencen slippes løs og synes ganske eneraadende op gennem det 19. Aarh.; men Monopoltendensen ikke knust, som økonomisk Grundelement er den udødelig, og vi .ser da ogsaa, at Forholdene vækker den til Live igen i vor Tid. — Hvilke har her været de virkende

Forf. lægger med Rette afgørende Vægt paa Kredittens der muliggør den financielle Koncentration, igen drager den industrielle efter sig. — Bankerne kommer til at spille en fremtrædende Rolle ved Koncentration, idet de, som Forf. bemærker, hurtigt fandt, at Fordelen ved at financiere Sammenslutninger større end ved at fremhjælpe Enkeltbedrifter. — Den inderste Aarsag til Monopolets moderne Udvikling Forf. imidlertid slet ikke frem. Sagen er nemlig den, at den fri Konkurrence nødvendigvis gennem Koncentrationsprocessen sig til hen mod Monopolet.

Forf. redegør udmærket for, hvilke Varer der særlig egner sig for Monopolisering. Nødvendighedsartikler (Mad, Klæder, Lys, Varme o. s. v.) vil taale det største Monopoltillæg; men de er saa mangeartede og kan saa let erstatte hinanden, at en Monopolisering af den Grund maa opgives (kun for Petroleum er det lykkedes). Nødvendighedsartikleri Betydning, at een bestemt Artikel er nødvendig „for Fabrikationen af mange andre, med andre

Side 502

Ord, Industriens Raastoffer er derimod det rette Felt for
Monopoliseringer (Kul—Koks—Jern—Staal).

Som Bogens Titel angiver, omfatter den i Virkeligheden to Bevægelser: Trustbevægelsen og K art el bevægelsen (den første særlig repræsenteret ved Amerika, den sidste ved Tyskland), hvis Samlingspunkt er den monopoliserende Tendens; men som iøvrigt, teoretisk set, arbejder ud fra stik modsatte Forudsætninger, omend de ofte vil munde ud i samme Resultat. Forf. gennemfører i sin Fremstilling denne Adskillelse, og hans Definitioner af Trustens og Kartellets forskellige Former og Virkemaader er klare og anskuelige; men iøvrigt udviskes maaske noget den skarpe teoretiske Modsætning, der ligger deri, at Trustformen er Slutstenen paa den af den iri Konkurrence fremtvungne Koncentrationsbevægelse; medens Kartelformen er et storstilet Forsøg paa, til Værn for de bestaaende Enkeltbedrifter, dæmme op for denne Udviklingsproces, samtidig at man alligevel sikrer vedkommende Industri Koncentrationens og eventuelt Monopolets mange økonomiske Det er Storindustriens Andelsbevægelse, Sammenslutning paa Kontraktsgrundlag, iøvrigt med Bevarelsen den enkeltes Selvstændighed. Man maa imidlertid af Kartellernes Magtstilling, f. Eks. i Tyskland, lade sig forlede til den absolutte Slutning, at dette Modtræk Koncentrationsprocessen er lykkedes. Jo længere et Kartel har bestaaet og jo stærkere det er blevet, desto mere vil det i de allerfleste Tilfælde have mistet sin oprindelige og have nærmet sig Trustformen. Kartellet nemlig fra Fødslen paa en fundamental Grundskade, har sin Rod i Kartellets netop beskrevne Formaal.

Idet Karteloverenskomsten kæder sammen store og smaa Bedrifter, rene og blandede (saadanne, der spænder over mere end et Trin i samme Produktion), ulmer Konkurrencenvidere de modstridende Interesser indenfor Kartelletsegne og blusser op hver Gang Överenskomstenskal

Side 503

stenskalfornyes. Kartellet bliver derfor sjældent levedygtigt,før Mindretal indenfor det faar Magten; men dermed er Kartellets Idé opgivet, og det glider over i mere exklusive, trustlignende Former, som Tilfældet er med mange af de største tyske Karteller.

Disse indre Gnidninger og deres Resultater giver Forfatteren klar Oversigt over, saavel teoretisk som historisk, ligesom han ved en Gennemgang af de enkelte Lande, i hvilken Hovedinteressen samler sig om Amerika og Tyskland, det för det enkelte Land i dets særlige Lovgivning og økonomiske Betingelser begrundede, karakteristiske. savner dog her nogle Ord om Danmark og Norge.

Lovgivningens Stilling til Trustproblemet ned igennem og indenfor de forskellige Lande behandler Forfatteren meget dygtigt og klart. Særig interessant er hans Pointering af de tre amerikanske politiske Partiers principielle Stilling til Trustlovgivningen under Valgkampen 1912. Det blev Demokraterne, der sejrede og Præsident Wilson, der gennemførte Amerikas nye Trustlov, der falder i to Dele:

The Federal Commission Act af 26. September og Claytonloven af 15. Oktober 1914, hvoraf den første indfører et administrativt Tilsyn „The Federal Trade Commission" i Lighed med den allerede bestaaende „Commerce ", medens den anden nærmere definerer Shermanlovens Forbud mod „restraint of Trade". Forfatteren Bogen med en Vurdering af Trusternes nationaløkonomiske sociale Værdi. Dette Kapitel hører til de svagere. De forskellige Problemer behandles kun løseligt giver ikke Forf. Anledning til nogen Konklusioner.

Et Krigskapitel, der redegjorde for Trusternes Stilling under Krigen og for de tyske Kartellers Eksportpolitik (som Forf. iøvrigt undervurderer) i Relation til Opgøret mellem Tyskland og Rusland, kunde man ogsaa ønske sig i en Bog, som udkommer i 1916, selv om man kan sige, at

Side 504

Spørgsmaalet endnu ikke foreligger opklaret. Forf. nøjes
med enkelte faktiske Bemærkninger.

Med disse spredte Bemærkninger, som den foreliggende Bog om Truster og Karteller har givet Anledning til, skal jeg anbefale den, som en alt i alt god og „up to date" Haandbog for dem, der interesserer sig for det behandlede Emne.