Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind 3. række, 24 (1916) 3

A. FRAENKEL: Verden med dansk Maal eller Danmark med Verdensmaal. 247 Sider. G. E. C. Gads Forlag. Kjøbenhavn 1916.

Christian Olsen

Side 368

Den foreliggende Bog hører til den af Verdenskrigen fremkaldte Literatur. Gennem en Udvikling af Englands og Tysklands nyere Historie søger Forf. at paavise Betingelsernefor Udbrud for derefter i et Afsnit om Danmark at uddrage den Lære, som Krigen rummer for dansk Erhvervsliv. Paa den mærkeligste Maade brydes dog Sammenhængen ved Afsnit, som kun har ringe eller slet ingen Forbindelse med Emnet; dette gælder saaledes det i sig selv interessante Kapitel «Expansion", som indeholderen af Det østasiatiske Kompagnis Udviklingshistorie,saavel

Side 369

viklingshistorie,saavelsom det betydeligt mindre interessanteAfsnit

Det vilde være uretfærdigt ikke at anerkende det omfattende der ligger til Grund for Bogen, og det skal ligeledes være indrømmet, at der opereres med ikke saa ganske faa Brikker; Udenrigspolitik, Geografi, Filosofi og Økonomi er hver for sig rigeligt repræsenteret i de anstillede Betragtninger. De historiske Afsnit giver, om end Omfanget af det meddelte Stof synes meget tilfældigt, en Mængde interessante Oplysninger. Hermed er Bogen dog ikke udtømmende karakteriseret. I overvejende Grad maa Dommen over en Bog som den her foreliggende bero paa, hvorledes Forf. behandler de Begivenheder, der hører vor egen Tid til. Paa dette Punkt synes Forf.'s Vurdering altid at være tilstrækkelig vel begrundet. I sin Omtale af Krigens Betydning og sandsynlige Følger gør Forf. Rede for de politiske og økonomiske Sammenslutninger, kan ventes efter Krigen; men rent bortset fra den overordentlige Usikkerhed, der endnu klæber ved Drøftelser af denne Art, maa det siges, at Forf. ikke saa strengt som ønskeligt har holdt sig fri for saadanne Overdrivelser, som man vel kan tilgive Politikere i de krigsførende Lande, men ikke Økonomer. Og det er utvivlsomt ensidigt at ville opgøre Krigens Regnskab alene paa Grundlag af Sammenslutninger af økonomisk eller politisk mellem Landene indbyrdes — uden Hensyn til de vidtrækkende økonomiske Foranstaltninger af indenrigspolitisk som Krigen har givet Anledning til i krigsførende neutrale Lande, Foranstaltninger, der indeholder veltalende Vidnesbyrd om, hvilke Opgaver Statsmagten er i Stand til at tage op til Skabelse af Orden og Organisation i Samfundet. I det hele taget behandles de Problemer, som bunder i de sociale Modsætninger, kun saare ufuldstændigt, det dog er givet, at Fremtidens økonomiske overalt i stadig højere Grad vil blive præget heraf.

Side 370

Bogen indeholder en Mængde Udtalelser, som maa skyldes Uklarhed i Tanken, og som man, kun kan læse med Undren. Et enkelt typisk Eksempel skal nævnes. Omtalen af Monopoler udtales det lejlighedsvis om den progressive Beskatning (af Meningen fremgaar det, at der tænkes paa direkte Skatter), at denne, forsaavidt Indtægterne da ikke naar meget højt op, mere er et Udtryk for Misundelse end for Finanskløgt, og at den egentlig er uden virkelig Mening. Om nogen Begrundelse af dette Standpunkt er der ikke Tale. At den progressive Skat efter de nyere finansvidenskabelige Forfattere kan begrundes selvstændigt, har Forf. aabenbart overset, og at — bortset herfra — Progressionen er nødvendig for at modarbejde de indirekte Skatters ganske modsatte Tendens, lades ligeledes uomtalt. Paa det Sted, hvor den paagældende Udtalelse er anbragt, er den derhos aldeles umotiveret; i hvert Fald kunde Forf. nok have fundet en ligesaa passende Lejlighed til at udtale sig om sin Stilling til Fordelingen af den indirekte Skattebyrde.

Forf.'s Hensigt med Bogen er at anspore sine Landsmænd forøget Energi i den økonomiske Virksomhed efter Krigen. Dette kan kun være gavnligt. Særlig indtrængende der opmærksom paa den Fare, som truer vort Erhvervsliv, hvis vor Landbrugseksport efter Krigen bliver besværliggjort. I de positive Forslag, Forf. stiller til Imødegaaelse af Vanskelighederne, er der dog ikke noget særlig overraskende eller originalt.