Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind 3. række, 23 (1915) 2

A. USSING. Petroleumspriser og Petroleumsforbrug. 71 S. G. E. C. Gad. Kjøbenhavn 1915.

M. R—n.

Side 235

Det er et klart og velskrevet Arbejde. Paa Grundlag dels af trykt Materiale, hvoraf der navnlig fremkom en rigelig Mængde i Anledning af det tyske Monopolforslag, dels af direkte tilvejebragt Regnskabsmateriale m. v., er der givet en god Fremstilling af Vilkaarene for Petroleums Produktion, Handel og Forbrug.

Udførligst er naturligvis Forholdene i Danmark behandlede, her paakalder særlig den Undersøgelse Interesse, skal godtgøre, at Petroleumstoldens Ophør l.Jan. 1909 kun i ringe Grad kom Forbrugerne til gode, men at Gevinsten væsentligst indkasseredes af Storhandelen med Petroleum, der ovenikøbet langt mindre er i vor egen Haand end paa amerikanske Hænder.

Den Fremgangsmaade, der skal være brugt, og som alt i 1908—09 var paa Tale, var en Forhøjelse af Prisen en Tid før Toldens Ophør, hvilken Forhøjelse saa bortfaldt, da Tolden bortfaldt. Hvad der giver nogen Usikkerhed i Betragtningen, er den yderligere Nedgang, der fandt Sted i de nærmest følgende Aar. Denne forklares ved en midlertidig,virksom Handelskonkurrence i disse Aar; da den ophørte, forhøjedes Prisen. Men Kontrollen

Side 236

er vanskelig, fordi Redegørelsen for, hvorledes Konkurrencenefterhaanden tilbage (Side 2932), i det væsentlige mangler Tidsangivelser. Summarisk set regnes Forholdet at være det, at Engros-Priserne her i Landet for Petroleum nu er ligesaa meget over den amerikanske Pris som f. Eks. for 10 Aar siden, ihvorvel Varen nu ingen Indførselstold betaler. Afgørende er dette ikke, naar man ikke véd, om og i hvilken Grad Handelsudgifterne er forøgede,men og for sig maa det indrømmes, at de Tal, der anføres, peger i Retning af, at Handelsmonopolet har kunnet bemægtige sig i hvert Fald en betydelig Del af Toldbeløbet.

At det ikke er ligegyldigt, om der hviler høj eller lav eller ingen Told paa en „monopoliseret" Vare, fremgaar Forskellen mellem danske og tyske Petroleumspriser, men dette fører atter Tanken hen paa det Spørgsmaal: hvor er Grænsen for, hvad Monopolindehaverne af en Nødvendighedsartikel forlange for Varen? Svaret vil i Korthed være: Surrogaternes Pris, Faren for at tvinge Forbrugerne over til den finere, hidtil kostbarere Vare eller til den ringere og billigere Vare, i hvert Fald en Formindskelse af den monopoliserede Vares Forbrug. At finde Grænsen for Monopolgevinsten altsaa Sælgerens Sag. — Netop de nærværende har skabt nyt Materiale til Undersøgelse af, hvor langt Monopoler kan udnyttes, efter Arten af de Varer de fremstiller eller forhandler.

De høje Petroleumspriser er særlig kommet Fiskerbefolkningen Skade, fordi den skal benytte Petroleum til sine Motorbaade. Den mærkede ikke Tolden saa meget, fordi denne i Reglen godtgjordes for de Baade, der gik ud over dansk Søterritorinm, men selve Prisstigningen er af ret stor Betydning for den, hvad Afhandlingen paa forskellig gør Rede for. En direkte Statshjælp til Fiskerbefolkningen kan naturligvis ydes, medens et effektivt Indgreb i Petroleumsmonopolet, efter de tyske og andre Erfaringer, foreløbig synes ugørligt for Staten.

Side 237

— Stud. polit. Ussings lille Skrift er et flittigt og nyttigt Arbejde. Men det tynges af sit Forord. Sagen er, at Skriftet fremtræder som Nr. 1 af Skrifter, udgaaende fra „Dansk økonomisk Seminar" ved Prof. Birck, Dr. Mackeprang Dr. Wieth-Knudsen. Sidstnævnte har skrevet Forordet, hvori Seminarets Virksomhed — som man i og for sig kan hilse Velkommen og vente meget godt af — proklameressom mindre end et hidtil herhjemme uprøvet „planmæssigt og Nydannelsesarbejde paa Nationaløkonomiens og meget mere af samme Slags. Yngre Nationaløkonomer kan, som det tidligere offentlig er sagt, let være fristede til at forveksle deres egen Betydning med Betydningen de Emner, de sysler med, og de kan forvirres af, at deres Behandling af økonomisk-politiske Spørgsmaal vækker fordi disse Spørgsmaal er af aktuel og almen Interesse, medens Forskning i andre Fag i Reglen er et Arbejde, hvis Resultater først sent og ved manges Samarbejde af den Art, at Almenheden lærer dem at kende, endsige faar nogen Interesse derfor. Det bliver derfor navnlig i Nationaløkonomien Lærerens Sag at vare de unge mod Selvforherligelse, vare dem i Ord og særlig ved sit Eksempel. M. R—n.