Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind 3. række, 23 (1915) 1

CHR. THORSEN: Forsikringslæren i Hovedtræk II. Speciel Forsikringslære. 217 S. G. E. C. Gad. 1915.

K. Riis-Hansen

Side 71

Af Forsikringslæren i Hovedtræk, hvoraf den første, almindelige Del udkom i September i Fjor, foreligger nu den specielle Forsikringslære, og dermed er Bogen komplet. I nærværende sidste Del gennemgaas de enkelte Forsikringsomraader, naturligvis de store Forsikringsgrene Livs-, Ulykkes-, Brand- og Transportforsikring — skænkes den største Opmærksomhed, medens de øvrige saavel fra et samfundsmæssigt Synspunkt som ogsaa forsikringsmæssigt betydende Brancher maa nøjes med en mere summarisk Omtale.

Af de 4 store Forsikringsgrene har Forf. selv kun behandletLivs og Transportforsikringen, hvilket er gjort klart og kyndigt. Særlig er der Grund til at fremhæve Afsnittet om Transportforsikring, der tydeligt viser Forfatterens Fremstillingsevne;de ejendommelige og vanskelige Forhold,der denne Forsikringsart, er behandlet med stor Overskuelighed. Kapitlerne om henholdsvis UlykkesogBrandforsikring derimod skrevet af de to ForsikringsdirektørerV. Gamborg og Chr. Magnussen. Naturligviskan kun have vundet ved, at to saa indsigtsfuldeForsikringsmænd ydet Bidrag. Direktør Gamborg har livligt og interessevækkende gjort Rede for Ulykkesforsikringen,som former sig i Praksis her i Landet, og

Side 72

Direktør Magnussen har givet en omhyggelig og vel afvejet Fremstilling af Brandforsikringens Udvikling og praktiske Gennemførelse. Men paa den anden Side er som Følge af det tredobbelte Forfatterskab Behandlingen af de enkelte Afsnit blevet noget uensartet, ogsaa mere uensartet, end det naturligt maatte ventes, og dette, som i og for sig ingenlundealtid at virke uheldigt, kan næppe her, da Bogen dog først og fremmest er tænkt som Lærebog, undgaaat det. løvrigt kan der naturligvis altid drages Enkeltheder frem, som vel nok kunde have været behandlet noget anderledes, end sket er, ligesom der ogsaa hist og her kan paavises visse Undladelser, der har gjort, at Bogen ikke er blevet helt afrundet. Rent eksempelvist er saaledes den Behandling, Livsforsikringslovgivningen har faaet, alt for karrig, Sygeforsikringen er knapt nok omtalt, og bortset fra Brandforsikringen er Forsikringsforholdene i vore nordligeNabolande berørt. Det er ogsaa et Spørgsmaal,om Historiken ogsaa for de enkelte Forsikringsgrenerettest, hvert Fald for Størstedelen, burde have været optaget i den almindelige Del, saaledes at den specielle Del kunde have faaet et endnu renere praktisk Tilsnit, end Tilfældet alt er blevet; dog derom kan der naturligvis strides, og Forf. kan jo her henvise til, at hans Delingslinjeer Overensstemmelse med den i fremmed Litteratur mest gængse.

Med alt dette og hvad der muligt mere kan siges betegner Bogen en værdifuld Forøgelse af vor økonomiske Litteratur. Som Lærebog ved det Kursus for Medhjælpere i Forsikringsvirksomheder, som Købmandsskolen har taget op, vil den være udmærket egnet, og den byder desuden enhver, som maatte interessere sig for Forsikringen, og hvad dermed staar i Forbindelse, en god Vejledning. Det vilde bl. a. være saare ønskeligt, om ogsaa de statsvidenskabelige vilde tage sig Bogen til Indtægt; den indeholder dem — for den forretningsmæssige Forsikrings — adskilligt, som de næppe ellers vil finde. K. Riis-Hansen.