Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind 3. række, 22 (1914) 3

Statistisk årsbok för Sverige. Första årgangen 1914. Utgiven av Kung], Statistiska Centralbyrån. Stockholm 1914.

A. J.

Side 306

Det svenske statistiske Centralbureau begaar i Grundenen imod sig selv, naar den nys udgivne»Statistisk för Sverige« betegnes som »första årgangen«. Sverige har i Virkeligheden haft en statistisk

Side 307

Aarbog — kun under en anden Titel — i ikke mindre end 44 Aar. Det var nemlig i 1870 at der første Gang offentliggjordes en tabellarisk Sammenstilling af Hovedresultaterneaf svenske officielle Statistik, og under Titelen »Sveriges officiella statistik i sammandrag« er saadannetabellariske siden da hvert Aar blevet udgivne som Hefter af »Statistisk tidskrift«. Det første Sammendrag udarbejdedes af den daværende Sekretær i det statistiske Centralbureau, Bureauets senere mangeaarigeChef Sidenbladh, som afgik ved Døden for faa Uger siden. Udgivelsen af Sammendragene overtogessenere Karl Sidenbladh og fra 1906 af Centralbureauetsnuværende Ludvig Wide 11.

Naar Sveriges statistiske Centralbureau nu er gaaet over til at udgive de statistiske Sammendrag i ny Form og under ny Titel, er Grunden den, at der nutildags stilles ganske anderledes store Krav til en statistisk Aarbog i tidligere Tid. Det første Sammendrag var paa 68 Sider, det sidste paa 183, men den nu udgivne Aarbog 279 Sider, hvortil kommer at Formatet er blevet betydeligt forøget.

Redaktionen af en statistisk Aarbog er i vore Dage en overordentlig vanskelig Opgave. Vanskelig var Opgavenmaaske i ældre Tid, men Vanskelighederne har i saa Fald skiftet Karakter. Gennemblader man de første svenske »Sammendrag« fra Begyndelsen af 1870'erne eller de første danske Sammendrag fra C. N. Davids Tid (Nr. 1 udkom i 1868), faar man ikke just Indtryk af, at Stoffets Mængde i de Tider har været generende; snarere synes det at have knebet med at faa Pladsen fyldt uden at medtage for mange Enkeltheder. Ganske anderledes nu. Den officielle Statistik omspænder i vore Dage saa mange forskellige Emner, og ved Siden heraf kan der ad andre Veje samles talmæssige Bidrag til Belysningaf mange Omraader af Samfundslivet, at det er grumme vanskeligt at faa Aarbogs-Stoffet passet ind i Rammer, der ikke gør Bindet alt for omfangsrigt. Her rejser

Side 308

sig saa det Spørgsmaal, om en statistisk Aarbog overvejendeskal sig til at give et Øjebliksbillede med enkelte Strejflys over Fortiden, eller om den i større Omfang skal medtage Data til Belysning af Udviklingen. Vælger man det sidste, maa der nødvendigvis kunne raades over mere Plads, end hvis man stiller sig paa det første Standpunkt. Den nye svenske Aarbog er anlagt paa i stort Omfang at give talmæssige Data for en længereAarrække, det oplyses i Forordet, at det er Hensigten fremtidig at anvende dette Princip i endnu større Udstrækning, end Tilfældet er i første Aargang. Det skal indrømmes, at Aarbogen herved vil vinde i Brugbarhed for den, der er øvet i at benytte den og fuldt fortrolig med dens System, men det kan paa den anden Side ikke nægtes, at Bogen let vil tabe i Overskuelighed,ligesom større Omfang naturligvis kræver mere Tid til Udarbejdelse og Trykning, saaledes at der er en Fare for, at Udgivelsen derved kan blive forsinket.

I et særligt Afsnit meddeler den svenske Aarbog en Række Oplysninger vedrørende hver enkelt Kommune i Landet (Areal, Folkemængde, Vurderingssummer for faste Ejendomme m. m., Kommunens Indtægter, Udgifter, Formue Gæld, kommunal Skatteprocent osv.). For Købstadkommunerne der desuden medtaget Oplysninger om Befolkningstilvækst, Ægteskaber, Fødsler og Dødsfald, om Fabriksindustriens Personel m. m. For de kommunale vil denne Udvidelse af Aarbogens Stof ud over det sædvanlige sikkert være særdeles velkommen og forøge dens Værdi som administrativ Haandbog.

Sidste Afsnit af Aarbogen indeholder en Samling internationale Tabeller, som ogsaa findes i Norges og Danmarks statistiske Aarbøger, idet de fremkommer ved Samarbejde mellem de tre Landes statistiske Bureauer.

Der er al Grund til at tro, at det svenske statistiske Centralbureau vil faa Glæde af sit nye. store Arbejde, som ogsaa i Danmark vil finde trofaste og taknemmelige Læsere. A. J.