Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind 3. række, 20 (1912)

II. Den aftagende Tuberkulose-Dødelighed.

I den for nylig udkomne Medicinalberetning for 1909 har Lederen af Sundhedsstyrelsens medicinalstatistiske Kontor, Dr. med. J. Carlsen, bl. a. givet en udførlig Redegørelse for de Erfaringer, man i de 20 Aar fra 1890 til 1909 har høstet med Hensyn til Tuberkulosens Udbredelse i Danmark.

De tuberkuløse Sygdomme har — som rimeligt er — i de sidste Aartier været Genstand for særlig Opmærksomhed. Paa Grundlag af de forskellige Undersøgelser, der er foretagne, er man bleven i Stand til at fastslaa,

Side 596

at naar Landet tages som Helhed, vil der til enhver Tid være 2—424 Promille af Befolkningen lidende af Lungetuberkulose i en saadan Grad, at Lægehjælp føles nødvendig. Det er endvidere konstateret, at Sygdommens Udbredelse er meget uens i de forskellige Egne af Landet; største Deler; af Jylland rnaa betegnes som særlighjemsøgt, medens Egne som Sydfyn og de sydlige Øer, Lolland-Falster, Møen og andre Dele af Præstø Amt (særlig Stevns) viser lidet fremtrædende Tuberkulose- Sygelighed; det er imidlertid vanskeligt at afgøre, om dette ligger i, at Sygdommen i de nævnte Egne optræder sjældnere end andetsteds, eller deri at dens Karakter er anderledes end i de øvrige Dele af Landet (mildere, mere langtrukket Forløb).

I Statistikken over Dødsaarsagerne for Bybefolkningen figurerer Tuberkulosen med næsten Aar for Aar aftagende Tal. For hver 100000 Individer var Antallet af Dødsfald af Tuberkulose i alle Former i iBqo 302, men i iQoq kun 155. I samme Tidsrum aftog det relative Antal af Dødsfald af Lungetuberkulosc (pr. 100000 Individer) i hele Bybefolkningen fra 227 til 114, — for København alene fra 233 til 132.

Tuberkulose-Dødelighedens Aftagen gør sig gældende i alle Aldersklasser. I Tiaaret iqooog forefaldt der blandt Børn under 5 Aar i hele Bybefolkningen ca. 2800 Tuberkulose-Dødsfald, men efter Erfaringerne for det foregaaende Tiaar skulde man have ventet ca. 4200. I 5 —15 Aars Alderen var det faktiske Antal 1900, medens man skulde have ventet ca. 3000, og saa fremdeles: i Alderen over 65 Aar var Tallene henholdsvis ca. 1100 og ca. 1500. Alt i alt er der ved Nedgangen i Tuberkulose-Dødeligheden fra iS90/,,,, til iq00/oy i sidstnævnte Tiaar sparet ca. 6000 Menneskeliv.

Forf. minder om, at der paa Tuberkulose-Bekæmpelsens Omraade i de sidste Tiaar er udrettet saa meget (dels ved det energiske Arbejde, der er udfoldet af »Nationalforeningen til Tuberkulosens Bekæmpelse«, dels

Side 597

gennem Tuberkuloselovene af 1905), at Danmark i Løbet af dette korte Tidsrum har svunget sig op til et Foregangsland paa dette Ornraade. Medens der ved Aar 1900 kun stod 1 Sanatorium, 1 Tuberkulosehospital, i Kysthospital og 2 Kystsanatorier til Raadighed fandtes 11 Aar senere: 13 Sanatorier, 24 af Staten anerkendte Tuberkulosehospitaler (eller Tuberkuloseafdelinger af almindelige Sygehuse), 3 store Kysthospitaler, 6 Kystsanatorier samt Finsens Lysinstitut for Lupusbehandling. Der fandtes her ca. 2400 Pladser, men medtages Pladserne paa Privatanstalter for skrofuløse Børn (Landkolonier), Plejehjem for voksne Tuberkuløse, ikke statsanerkendte Tuberkuloseafdelinger af almindelige Sygehuse og lignende Anstalter, kommer man op mod ca. 3000 Pladser, svarende til over 10 Pladser for hver 10000 Indbyggere.