Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind 3. række, 20 (1912)

X. Københavns Kommunes Udgifter til Forsorg for Ubemidlede.

Da den ældre Fattiglovgivning af 1872 afløstes af de
to store Forsørgelseslove, Fattigloven og Alderdomsnnderstøttelsesloven,der

Side 609

støttelsesloven,derblev banebrydende for hele den senere humane sociale Lovgivning, ændredes og udvidedes væsentligKarakteren af den Virksomhed, der udøves af Københavns Magistrats 3die Afdeling, idet denne Virksomhedkom til at omfatte flere forskellige Grene af offentligFilantropi. Det fremhæves i den Beretning, der ledsager København Kommunes sidst aflagte Regnskab for igii —12, at Forsørgelsesvæsenets Regnskabsbilag ikke længer giver Udtryk for, hvad Kommunen yder som Tilskud til Forsørgelsesvæsenet og dermed beslægtede Formaal. Saaledes bærer Hospitals- og Sindssygevæsenet Udgifterne ved Fattiges Kur i Hospitaler, og Skolevæsenets Budget bærer Udgifterne til aandssvage, blinde og døvsiummeBørns Underhold i den skolepligtige Alder. Heller ikke Udgiften til den nye Gren af det offentlige Forsørgelsesvæsen,der er oprettet i Henhold til Lov af 4. AJaj 1907, svarende til Hjælpekasseinstitutionen i de øvrige Kommuner, bæres af Forsørgelsesvæsenets Budget, ligesom Hjælpens Udbetaling f. T. er henlagt til en særlig Afdelingaf Københavns Understøttelsesforening. I denne Forbindelse kan endvidere nævnes Tilskud til anerkendte Arbejdsløshedskasser og til forskellige filantropiske Institutioner.

Føjes alle de her nævnte Poster samt Udgifterne til Forsørgelsesvæsenets Personale (Lønning og Pensioner) til de paa Forsørgelsesvæsenets Regnskab opførte Udgifter, og fradrages Statens Tilskud til Alderdomsunderstøttelse og til Udgifterne i Henhold til Hjælpekasseloven, fremkommer følgende Summer som Københavns Kommunes Tilskud til Forsørgelsesvæsenet og dermed beslægtede Formaal:


DIVL4266
Side 610

Disse Tal udtrykker dog ikke paa udtømmende Maade Kommunens faktiske Udgifter til Übemidledes Forsørgelse. Der er saaledes ikke medregnet den betydelige Understøttelse, som Hospitalsvæsenet i Henhold til Sygekasseloven yder Sygekassemedlemmer, dels gennem halv Betaling af den meget lave Takst for Fællesstuer, dels derved at Behandlingen ved meget langvarige Sygdomme kan blive vederlagsfri. Beregnet i Forhold til Hospitalernes faktiske Udgifter pr. Sygedag, har Sygekasserne ad denne Vej til deres Medlemmer modtaget en Støtte fra Kommunen, der i igii —12 beløb sig til over 1,350000 Kr.

Endvidere maa der tages Hensyn til, at Hospitalstaksterne ikke dækker den faktiske Udgift, og at Hospitalsvæsenet som Følge heraf belastes med en betydelig Udgift til Forsørgelsesvæsenets Patienter. Den af Taksten udækkede Del af Udgiften til Fattigpatienters Kur er for 1911 —12 beregnet til ca. 350000 Kr., og den tilsvarende Udgift til alderdomsunderstøttede Patienter ca. 47000 Kr.

Heller ikke rummer de ovennævnte Tal Forrentning og Amortisation af Fattigvæsenets Anstalters Anlægssum. Hvis tnan her regner med 4 °/0/0 af Assurancesummen, faas ca. 237000 Kr.

Medregner man disse Beløb, saaledes at Hospitalskur opføres med den faktiske Udgift, herunder 4 °/0/0 af Bygningernes Assurancesum, — henholdsvis under Alderdomsunderstøttelse og Fattigvæsen, og medtager man under det sidste tillige Forrentning af Fattiganstalternes Anlægssum, vil Kommunens faktiske Udgifter til Übemidledes Forsørgelse i 1911 —12 fordele sig saaledes:

(Se øverst næste Side).

Dette Beløb af noget over 8 Mill. Kr. angiver altsaa Kommunens Nettoudgift i 1911 —12 til Forsørgelsesvæsenet og dermed beslægtede Formaal. Beløbet udgør 17,45 Kr. pr. Indbygger.

Hvis man derimod spørger, hvor meget der af det
Offentlige ved Kommunens Medvirkning aarlig ydes direktetil
Übemidledes Forsørgelse i København, maa

Side 611

DIVL4268

man medtage dels de Beløb, der i Henhold til de forskelligeLove ydes som Tilskud fra Staten ;i! Forsørgelsesformaal,dels den Refusion, som Kommuner udenfor København yder for der hjemmehørende Personer, der i København er faldet det Offentlige til Byrde, og dels den Refusion, der indgaar fra Private. Paa den anden Side maa fradrages Refusioner for Understøttelse, ydet i fremmedeKommuner til Personer hjemmehørende i København,ligesom der her maa ses bort fra de Tilskud, som Staten ifølge Lovgivningen yder direkte til TuberkuloseogSindssygevæsenet samt til Institutioner som Syge- og Arbejdsløshedskasserne.

Bruttoudgiften til Übemidledes Forsørgelse i København
har herefter i 1911 —12 stillet sig saaledes:


DIVL4270

Denne Sum af godt iolj2 Mill. Kr. udgør 2 2,56 Kr.
pr. Indbygger.

Side 612

Der har i det foregaaende alene været Tale om Udgifter, som paa forskellig Vis tjener Forsørgelsesøjemed, men den sociale Lovgivning medfører ogsaa andre Udgifter for Kommunen. Det kan saaledes anføres, at Hospitalsvæsenet bærer en ret betydelig Udgift som Følge af. at Tiiberkuloseloven som Betingelse for Statens Tilskud fastsætter en Takst, der ikke i Forbindelse med Statstilskudet er i Stand til blot tilnærmelsesvis at dække de virkelige Udgifter for betalende Patienters Kur. Det Beløb, der efter Fradrag af Statstilskudet og den takstmæssige Refusion for selvbetalende Tuberkulosepatienters Kur henstaar som udækket, androg i igil12 ca. TQ4OOoKr. Medregnes Statstilskudet, bliver det samlede Tilskud fra det Offentlige i Henhold til Tuberkuloseloven til de i Kommunens statsanerkendte Anstalter anbragte Tuberkulosepatienter i Igil—l2 ca. 444000 Kr.