Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind 3. række, 19 (1911)

DR. HERMANN ALBERT. Die geschichtliche Entwicke= lung des Zinsfuszes in Deutschland von 1895 bis 1908. Leipzig 1910. Duncker & Humblot.

K. Riis-Hansen.

Side 606

Bogen giver en Skildring af Rentefodens Udvikling i Tyskland fra 1895 til 1908, bygget paa et ret omfattende statistisk Materiale, samt en Analyse af de Aarsager, der herunder har været virksomme. I en kortfattet teoretisk Indledning bestemmes disse i det væsentlige som det nationale Kapitaludbytte, Rentefoden paa de udenlandske Kapitalmarkeder og Pengeomløbets Elasticitet, og disse

Side 607

tages i det følgende hver for sig op til en indgaaende
Behandling.

Bogen er blevet til som en Besvarelse af en af Universitetet i Straszburg stillet Prisopgave, hvorfor Forf. opnaaede »der volle erste Preis«, og skønt den siden er omarbejdet med Henblik paa Offentliggørelse, synes den dog tydelig præget af denne Oprindelse. Den indeholder for meget Raastof og virker desuden noget trættende som Følge af Forfatterens ufri, skolemæssige Behandlingsmaade, har givet Bogen et noget skablonmæssigt Præg; ogsaa Forfatterens Analyse af det behandlede Materiale er blevet noget for ensformigt. Ellers indeholder en grundig og omhyggelig Udredning af de sideløbende og modgaaende Kræfter, der tilsammen har betinget Rentefodens Bevægelser. Mindst vellykket er vel nok den teoretiske Fremstilling af Sammenhængen mellem Diskontoen og Vekselkurserne; den er tung, ret vanskelig at forstaa og tildels ensidig. Noget nyt Bidrag til Rentefodens Teori giver Bogen ikke. Det vises, at Rentefoden i det allervæsentlige har været bestemt af det nationale Kapitaludbytte, og at den har fulgt dettes Bevægelser ret nøje, medens den Virkning, der hidrører fra det offentliges vekslende Kapitalforbrug, i Sammenligning har været for ringe til at kunne spores. Forbindelsen med de udenlandske Kapitalmarkeder har derimod for Tysklands Vedkommende i den behandlede Periode været af underordnet Betydning og har kun evnet at give den af det nationale Kapitaludbytte bestemte Rentefodskurve et bølgemæssigt Forløb. Ogsaa den Indflydelse, den af Rigsbanken skabte Elasticitet i Pengeomløbet har øvet, har kun sat sig svage Spor.