Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind 3. række, 18 (1910)

IX. Hvad tyske Aviser indeholder.

En Tysker, Paul Stoklossa, har paataget sig det
møjsommelige Arbejde at undersøge, hvortil Pladsen i
hans Fædrelands store Dagblade anvendes.

Undersøgelsesmaterialet er 30 Dagblade (13 berlinske
og 17 Provinsblade). Udvalget er foretaget saaledes, at

Side 395

der for det første er taget de 10 Blade, der udkommer mindst 13 Gange ugentlig, og at der dernæst af dem, der udkommer 12 Gange ugentlig, er valgt de 20, der har de største Oplag.*)

Undersøgelsesperioden strakte sig over en Uge, nemlig Dagene 23. — 29. August (1909?), altsaa i »Agurketiden«, de politiske Stridigheder var traadt i Baggrunden ikke krævede mere Plads end normalt.

Ved Linieoptælling (for Annonceafdelingernes, Børsafdelingernes Feuilleton'ernes Vedkommende ved Udmaaling Pladsen efter Petit-Linier) blev det nu undersøgt, stor en Del af Bladets Omfang der beslaglagdes Stof, henhørende til hver af de 15 Grupper, der omtales nedenfor.

Resultaterne af Undersøgelsen er offentliggjorte i
»Zeitschrift fiir die gesamte Staatswissenschaft« 1910, 3.
Hefte. Vi skulle anføre et Par af Hovedtallene.

De 30 Aviser omfattede i Undersøgelsesugen 1,688000 Liniers Plads, som fordelte sig temmelig nøje med Halvdelen de 13 Berlinerblade og Halvdelen paa de 17 Provinsblade. Baade i Hovedstads- og Provinsbladene optog Annoncerne lidt over en Tredjedel af Pladsen, løvrigt var Fordelingen for samtlige Blade saaledes som nedenfor anført (Grupperne ere ordnede efter aftagende Størrelse) :

(Se omstaaende Tabel).

At en Tredjedel af Bladenes Plads optages af Annoncer,synes moderat. Det er jo en bekendt Sag, at Abonnementsbetalingen — selv for de Blade, der udgaai Oplag — kun kan dække en Brøkdel af Omkostningerne. For enkelte Blades Vedkommende optagerAnnoncerne ogsaa langt mere end en Tredjedel



*) Oftere end 13 Gange ugentlig udkommer følgende tyske Blade: Schlesische Zeitung (18 Gange), Berliner Local-Anzeiger (19 Gange), Kolnische Volkszeitung (19 Gange) og Kolnische Zeitung Gange).

Side 396

DIVL2679

af Pladsen (»Berliner Tageblatt« og »Berliner Lokal-
Anzeiger« 54 %).

Mere paafaldende synes det, at der indrømmes Handels- og Børsefterretninger over en Femtedel af Bladenes For de specielle Handelsblade stiger Procenten denne Afdeling naturligvis langt højere (»Berliner Børsen-Zeitung« 56 °/0, »Berliner Børsen- Courier« 57 °/0);/0); men selv et Blad som »Kolnische Zeitung« anvender dog 21 °/0/0 af sit Omfang til Handelsog Det paastaas desuden, at Børsafdelingen den, der er bedst betjent fra Redaktionernes Side, ligesom en stor Del af det avislæsende Publikum alene interesserer sig for de nøjagtige objektive Meddelelser, bringer i denne Afdeling.

Af de øvrige Afdelinger skal vi fremhæve følgende.

Den indenlandske Politik optager lidt over 11 °/0/0 af Bladenes Plads (heraf knap 2 °/0/0 til »ledende Artikler«). Udlandets Politik maa nøjes med 6 °/0/0 (hvoraf kun 3/4 °/0/0 er indrømmet »Ledere«). Videnskab, Kunst, Teater m. v. faar omtrent 6 °/0/0 af Pladsen, Underholdningslitteraturen og Rejseskildringer beslaglægger noget over 7 °/0. Under

Side 397

»Nyttige Meddelelser« (lidt over i °/0)/0) er indbefattet Recepter, Lægeraad, »Brevkasse«-Meddelelser osv. Rubriken Vandstandsmeddelelser (der iøvrigt ogsaa omfatter Vejrberetninger) er karakteristisk for Aviserne i et Land, hvor Flodtrafiken spiller en saa betydelig Rolle som i Tyskland.

Betegnende for Smagsretningen hos det avislæsende Publikum i vor Tid er det, at Rubrikerne Sport, Jagt, Forbrydelser, Ulykkestilfælde, Skandaler samt >Forskelligt (lokalt) Nyt« tilsammen optage 12 °/0/0 af Bladenes Plads eller mere end der indrømmes Indlandets Politik. Blot i Løbet af en enkelt Uge (12 Numre) havde et ellers saa adstadigt Blad som »Vossische Zeitung« 2000 Linier Sport og Jagt, 3000 Linier Forbrydelser, Ulykkestilfælde og Skandaler og 4000 Linier »lokalt Nyt«.