Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind 3. række, 18 (1910)

HUGO BÖTTGER. Die Industrie und der Staat. Tiibingen J. C. V>. Mohr (Paul Siebeck). (241 S.).

K. Riis-Hansen.

Forf. tager sit Udgangspunkt i den manglende Forstaaelse, hersker mellem de ledende Statsmænd og Storindustrien. Industrien klager over manglende politisk Indflydelse, socialpolitiske Eksperimenter, at andre Erhvervsgrupper, Landbruget, befordres paa Industriens og at de arbejdende Klasser bestandig tages under Armene af Staten, hvorfor ogsaa deres Tøjlesløshed stadig voksende. Industrien anklages paa den anden Side for svigtende politisk Forstaaelse, for at den mangler Blik for sociale Reformer, at dens kolossale Udvikling har medført mægtige Forstyrrelser i Befolkningens i Formuefordelingen og i den politiske Magtgruppering, og at dens yderligere Udvikling truer med at give de radikale Bestræbelser Sejr.

Forf. har sat sig for at gøre denne Meningsmodsætningforstaaelig at give en Skildring af Storindustriens Vækst og af de sociale Forskydninger og Problemer, der herunder er fremstaaet. I en Række koncist formede og indholdsrige Kapitler tegner Forf. et skitsemæssigt Billede af det igde Aarhundredes industrielle Opsving. — StorindustriensOpvaagnen, Indflydelse paa Staten og Befolkningen, det sociale Spørgsmaal og den sociale Bevægelse benævnes de indledende Kapitler. Herefter følger en Analyse af Industriens nuværende Stilling i

Side 476

Tyskland: Vore socialpolitiske Statsmænd, Industrien og de andre Magter (Agrarismus, Klerikalismus, Bureaukratie), Industriens Organisation, Industriforbundenes Program, tysk Socialpolitik samt en Fremstilling al Arbejderorganisationerne,disses og de Forsvarsforanstaltninger,der er fremkommen fra Arbejdsgivernes Side (sorte Lister, Strejkeforsikring, SLrejkeklausui m. v.), hvortil endelig slutter sig en Omtale af »Friedensinstancen« (Den konstitutionelle Fabrik, Arbejderudvalg og Tillidsmænd,Enighedskamre mænd,Enighedskamreog Voldgiftsretter, Arbejderkamre, Tarifoverenskomster m. v.). I et Slutningskapitel: Was ist zu tun? antydes Vejene for tysk Industripolitik i den nærmeste Fremtid. — Forf. er Tilhænger af det nationale Beskytte! sessystem, der har sikret Industrien det indenlandskeMarked, ødelæggende Kriser og skaffet Arbejderne varigt Arbejde, og han bifalder, at »Zentralverbanddeutscher vil fastholde Forbindelsen med Landbruget, om end dette vanskeliggøres af Agrarernessamfundsskadelige Fordringer. løvrigt gør Forf. sig navnlig til Talsmand for Udvidelse og Forbedringaf (Bygning af Kanaler. Forbedringaf ni. v.) samt Tarifnedsættelser. Skal Industrien formaa at gøre sine Interesser gældende, maa den imidlertid søge at skaffe sig politisk Magt. Dette har den hidtil savnet, og en Ændring heri kan kun tænkes opnaaet gennem en omfattende Organisation og en kraftigere Deltagelse i Partipolitiken, dog uden at stræbe hen imod Dannelse af et selvstændigt IndustriellerArbejdsgiverparti.

Bogen indeholder ikke noget væsentlig nyt Synspunkt, men det er lykkedes Forf. at give et anskueligt Billede af de økonomiske og sociale Problemer, som den moderne Storindustri har affødt. Forfatterens Bidrag til disses Løsning paa tysk Grund har derimod et noget tilfældigt Præg.