Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind 3. række, 16 (1908)

Priserne i 1907.

Den Stigning i Prisniveauet, som begyndte i Efteraaret og som i saa hOJ Grad har givet de folgende Aar deres okonomiske Sserpraeg, naaede sit Kulminationspunkt Maj Maaned 1907. Siden da have Priserne vseret nedadgaaende. Bevaegelsen er illustreret ved den nedenfor Oversigt over Sauerbeck's Index-Numbers for hvert Kvartal i Aarene 1904 06 og for hver Maaned i 1907.*)


DIVL773

Sauerbeck's Index-Numbers



*) Se i ovrigt naervaerende Tidsskrift 1906 Side 591 ff. og 1902 Side 319. — Sauerbeck's Index-Numbers angive Prisniveauet paa Grundlag af Gennemsnitspriserne for 45 Hovedartikler, idet Gennemsnittet for Perioden 1866 ~]l er sat lig 100.

Side 126

Prisbolgen naaede en Hojde, som man ikke har kendt siden 1883, °S da saa Tilbageslaget kom , blev det — som det var at vente — ret kraftigt. Bevsegelsens bele Karakter kommer imidlertid forst rigtigt til Udtryk, naar man betragter Index-Tallene for hver af de to Hovedgrupper, hvori Sauerbeck deler sine Varer: Naeringsmidler Raastoffer. Den forste Gruppe har kun i ringe Grad deltaget i de sidste Aars Prisstigning, men Raastofferne mere, og denne sidste Gruppes Prisforbold er det jo, der saerlig har Betydning for de industrielle Konjunkturer. Forskellen mellem de to Gruppers Prisbevaegelse af nedenstaaende Oversigt, der angiver, hvor mange Procent Index-Tallene for hver Gruppe var liojere (eller lavere) end i tredje Kvartal 1904, da Prisstigningen ind. (Index-Tallene for de to Grupper var paa det naevnte Tidspunkt omtrent ens, nemlig for Nasringsmidler 68.9 og for Raastoffer 71.3).


DIVL776
Side 127

Som det vil ses, indtraadte Prisstigningen for Naeringsmiddel-Gruppen ved det Tidspunkt (Foraaret IQ07), da Raastoffernes Priser vare paa deres Hojdepunkt. I den forstnsevnte Gruppe er det saerlig Kornpriserne, der have gjort Udslaget, og disses Prisbevaegelse er i det vsesentlige Sammenhseng med de almindelige Konjunkturer. Den anforte Talrsekke for Raastofpriserne viser, at disse ved Slutningen af 1906 vare en Femtedel hoJere end i tredje Kvartal 1904, og i April 1907 en Fjerdedel hoJere. I MajJuni indtraeder Prisfaldet, der navnlig gor sig stserkt gseldende i Aarets sidste Kvartal, saa at Raastofpriserne December vare faldne til samme Punkt som to Aar tidligere.

Kornpriserne naaede i 1907 en i Satnmenligning med de foregaaende Aar usaedvanlig Hojde, og for denne Varegruppe holdt de hoje Priser sig Aaret ud, hvilket har praeget Kapitelstaksterne for Aarets Afgroder. De for hele Landet beregnede Gennemsnit af Kapitelstaksterne af 1. Febr. 1908 ere somnedenfor anfort. Priserne ere angivne pr. Td., og til Sammenligning er anfort dels Kapitelstaksterne for 1891, da Priserne paa Grund af Misvsekst og Udforselsforbud i Rusland vare usaedvanlig h.oje, dels Taksterne for det naermest forudgaaende Aar, for hvilket der var ansat en lige saa hoj eller hoJere Kapitelstakst:


DIVL778

Det vil ses, at naar man ser bort fra Undtagelsesaaret1891,
man helt tilbage til Firsernes forste

Side 128

Halvdel for at finde lige saa heje Kapitelstakster som for
1907. For Boghvede har Kapitelstaksten overhovedet
aldrig vseret saa ho] som i Aar.

Ogsaa for Smar er Kapitelstaksten for 1907 meget hoj, 102 ore pr. Fund, samme Hojde som for 1906 og hojere end noget andet forudgaaende Aar. Derimod var Taksten for Flsesk lavere end det foregaaende Aar, 53 ore imod 56.

Om Detailpriserne i 1905 og 1907 er der af Statens Statistiske Bureau indsamlet Opljsninger dels ved Henvendelse Forbrugerne, dels gennem de Naeringsdrivende. Oplysningerne ere offentliggjorte i Statistisk Aarbog (12. Aargang, 1907), hvoraf vi meddele nedenstaaende Uddrag, omfattende Gennemsnitspriser betalte af Arbejderklassen i Kebenhavn for en Rsekke af de vigtigste Hovedvarer:


DIVL780

Medens enkelte Varer (Byggryn, Sukker, Saebe, Petroleum) noget billigere i 1907 end i 1905, gaslder det for Flertallet af de Varer , der spille en Rolle i det daglige Forbrug, at Priserne ere blevne vsesentlig liojere ; dette gaelder navnlig Rugbred, Smor, Kod, /Eg, Margarine og Kul.