Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind 3. række, 16 (1908)

Dansk Industriberetning 1907. Udgivet af Industriforeningen Kobenhavn under Redaktion af JAK. KR. LINDBERG og EDV. PH. MACKEPRANG. Kobenhavn 1908. (TV + 227 S.).

Adolph Jensen,

Side 535

Den foreliggende 2den Aargang af Industriberetningen er i det vgesentlige udarbejdet efter samme Plan som den i Fjor udgivne riste Aargang. Efter nogle indledende Oversigter over Aarets almindelige Karakter, sserlig set fra et industrielt Synspunkt, gores der i 63 Specialafsnit Rede for Forholdene indenfor de vigtigste Haandvserksog Deter naturligvis til disse Fag-Monografier, at Hovedinteressen knytter sig. Flere af dem er lykkedes fortrinligt, medens andre bsere tydelige Spor af de store Vanskeligheder, der ere forbundne med at samle, sigte og fremstille de Data, der skulle give et ojebliksbillede af vedkommende Fag kort, klart og prsecist.

Forsoget paa at tilvejebringe en Produktionsstatistik bar for enkelte Fag givet gode Resultater. Saaledes kan det nsevnes, at Industriberetningens Redaktion har modtagetOplysninger Produktionens Storrelse fra 78 Tobaks- og Cigarfabrikker reprsesenterende 84 pCt. af samtlige Arbejdere i Faget. Lsengere er det nasppe muligt at naa, — og heller ikke nodvendigt, det raanglendekan ved Skon. Men at det ikke altid er saa helt let at samle et tilstrsekkeligt Materiale ses bl. a af en Oplysning, der meddeles i Forordet: til Teglvaerker (en af de Industrigrene, der i nservaerende Aargang er belyst gennem en Statistik over Produktionsmsengden) udsendtes i forste Omgang 429 Sporgeskemaer; heraf indkom inden Forlobet af 1 Maaned kun 148 i udfyldt

Side 536

Stand; dcrefter udsendtes 217 gentagne Anmodninger, hvorpaa der i Lobet af 14 Dago indkom 139 Besvarelser; endelig udsendtes ti! 64 Vicrker et tredje (og delvis et fjerde) haandskrevet Brev, dor indbragte endnu 51 Svar. Denno lillo Opgorelse or meget talendc. Dot vil vist nok koste betydelig Anstrsengelse for Industriberutiiingens Redaktion at faa det fastslaaet i dansko Fabrikanters Bevidsthcd,at isrer bar en moralsk Forpligtelse til at levere sit Bidrag til denne Aarbog, hvis Botydning for Kcndskabet ti! vort Lands Frhvervsliv dog nceppe kan vcerc tvivlsom for nogen Forretningsmaud. Man maa oprigtigthaabo, det maa lykkes at vaekke en saadan Almensans bos de Industridrivende , thi bermed staar og falder — efter vor Formening — Industriberetningens fortsatte Eksistens. Selv om der anvendes aldrig saa meget Arbejde paa at samle og registrere det Mylder af Enkeltoplysninger, der Aaret igennem fremkommcr i Blade og Tidsskrifter, Aarsberetninger og Regnskaber m. v. — og hvert Blad i Industriberetningen vidner om, at ber or udfort et meget energisk Arbejde fra Redaktionens Side — saa er d(;t dog Sammenolragct af Produktionsoplysningerfra enkelte Virksomheder, der skal give Stoffot i Bogs^n X©d og Biod.