Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind 3. række, 16 (1908)

II. Alverdens Fonds og Aktier.

Paa Foranledning af det Internationale statistiske Institut udarbejder den bekendte franske Finansstatistiker Alfred Neymarck (Udgiveren af »Le rentier*) sammenlignende over »Les valeurs mobilieres«. Den sidste af disse Oversigter, der er offentliggjort i et for kort Tid siden udkommet Hefte af Instituttets Bulletin, indeholder en Msengde interessante Detailoplysninger om de forskellige Landes offentlige Gasld, om Aktie-Eraissioncr, Dividendeforliolu o. m. a. Hovedresultaterne af den hele Undersogelse sammenfatter Neymarck i en Indleduing, hvoraf det fremgaar, at de europseiske Landes Fonds og Aktier allerede i 1902 naaede den kolossale Sum af 562 Milliarder Francs. I de derefter folgende 4 Aar emitteredes 78 Milliarder, hvoraf dog 23 Milliarder bor fradrages som reprsesenterende Konverteringer. Medinddrager endvidere i Opgorelsen de Forenede Stater (115 Milliarder), naar man ved Udgangen af 1906 til et samlet Belob af over 730 Milliarder Fr.

Neymarck bemaerker med Rette, at del er vanskeligt at anskueliggore sig, hvad dette Tal betyder. Han prover at lette Forstaaelsen deraf ved at gore opmaerksom paa, at der endnu ikke er forlobet 1 Milliard Minutter siden Kristi Fodsel. Dette Eksempel taler dog i Virkeligheden

Side 541

mere til Fantasien end til Forstanden. Og desuden: hvor
kan man maale Havets Vandmasser med en Tommestok?

Storre Udbytte faar man af at betragte Forfatterens
sammenlignende Specialopg"orelser, sorn f. Eks. denne,
der alene refererer sig til de evropoeiske Lande:


DIVL3487

Opgorelser som dennc kunne selvfolgelig kun vsere tilneermelsesvis rigtige, og det samme gselder om nedenstaaende karakteristiske Tal angaaende Arten af de offentlige Vaerdipapirer, der ejes af de tre Nationer, Frankrig, England og Tyskiand (Tallene angive Milliarder Frs.):


DIVL3489

Herefter kan man i grove Troek angive Forholdet saaledes, at Franskmaendene, der foretraekke den sikre men mindre Indtcegt for den storre men maaske usikre, anlsegge de tre Fjerdedele af deres Kapital i Obligationer og kun en Fjerdedel i Aktier. Tyskerne gore akkurat det omvendte, medens Engl^enderne folge en Middelvej, men dog have 65 i Papirer rned varierende Udbytte for hver 35 i Fonds.

I Slutningen af sine orienterende Bemasrkninger tager Neymarck Ordet for Udarbejdelsen af en international Finansret og i Forbindelse dermed for Oprettelsen af et Bureau for Finanssager i Lighed med det allerede bestaaende Patentbureau.