Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind 3. række, 13 (1905)

Dansk Forsikrings-Aarbog samt statistiske Meddelelser om Forsikringsvæsenet i Danmark for Aaret 1903. Udgivet af OSCAR RECHENDORFF. iste Aargang. København 1904.

Adolph Jensen.

Side 114

Den af Hr. Oscar Rechendorff udgivne Forsikrings-Aarbog indledes med en Oversigt over danske Forsikrings-Organisationer — syv i Tallet, naar man medregner de to Statsinstitutioner »Forsikringsraadet« (i Henhold til Loven om Livsforsikringsvirksomhed) og »Arbejderforsikrings-Raadet«. Det er karakteristisk, at næsten alle disse Organisationer ere oprettede i Løbet af de aller seneste Aar. Den Udvikling, Forsikringsvirksomheden i Danmark har undergaaet i det sidste Tiaar eller mindre endnu, er saa betydelig, at Trangen til samlende Organer bliver forstaaelig. Forstaaeligt er det ogsaa, at man baade i og udenfor selve Forsikringsfolkenes Kreds har følt det som et Savn, at der ikke fandtes nogen Oversigt over Landets hele Forsikringsvirksomhed, — et Savn, der nu i det væsentlige er afhjulpet ved Udgivelsen af Forsikrings-Aarbogen.

Det statistiske Stof, der her meddeles, er — for hver Forsikringsart for sig — bragt indenfor ensartede Rammer, saa at der bydes en bekvem Lejlighed til at orientere sig med Hensyn til Virksomhedens Omfang i det paagældendeAar (1903) og med Hensyn til de forskellige Forsikringsinstituters Status. Man finder her samlet paa et Sted, hvad man før — naar man vilde have det i

Side 115

DIVL910

samme Udførlighed — maatte søge rundt om i mange forskellige Beretninger og Regnskaber. Foruden de udførligeTabeller, der knytter sig til danske Forsikringsselskaber,findes der en mere summarisk Oversigt, der medtager de her i Landet virkende fremmede Selskaber, og Udgiveren stiller i Udsigt, at kommende Udgaver af Aarbogen vil kunne bringe mere detaillerede Oplysninger ogsaa om de fremmede Selskabers Virksomhed i Danmark. Det maa haabes, at dette vil lykkes, thi her er unægtelig et Hul i vor Viden, som det netop var af stor Betydning at faa udfyldt. Af den nævnte Oversigt, der giver Oplysningom hvert enkelt Selskabs Hjemsted, Stiftelsesaar, Aktiekapital (tegnet og indbetalt) samt Direktion, uddrage vi følgende ganske oplysende Statistik, idet vi bemærke, at »Oprettelsesaaret« for de udenlandske Selskabers Vedkommendeher betyder de Aar, da de begyndte at arbejde i Danmark:

Aarbogen indeholder tre større Tekstbidrag. Direktør V. E. Gamborg skriver populært om Livsforsikringens Teori, en fortræffelig lille Afhandling, der simpelt og jævnt og uden andet Apparat end nogle faa Eksempler og en grafisk Tavle fremstiller Hovedprinciperne for moderne Livsforsikring. Forf. benytter Lejligheden til at rette nogle af de mange urigtige Forestillinger, der er almindelige baade blandt Publikum og blandt Akvisitører (f. Eks. den, at man paa ethvert Tidspunkt skulde kunne hæve sin Forsikring paa den Maade, at Selskabet tilbagebetalerdet fulde Beløb af de indbetalte Præmier). I det hele taget er der i Direktør Gamborgs Afhandling mange gode Vink og velmente Raad at hente, ikke mindst hvor han taler om Forsikringsforeninger, der som de saakaldte

Side 116

Assessment-Selskaber ledes efter ganske forkerte Principer. — Den anden Afhandling er af cand. jur. Fr. Win t her; den gaar ud paa at vise, at der ikke er nogen berettiget Plads for gensidige Brandforsikringsforeninger indenfor Haandværk, Industri og Handel. — I den tredje Afhandling, der er usigneret, undersøges Muligheden for at forbedre Rentabiliteten af dansk Ulykkesforsikringsvirksomhed.

Ved Udgivelsen af den foreliggende iste Udgave af Dansk Forsikrings-Aarbog har Hr. Rechendorff realiseret en god Idé, som det maa haabes han maa faa Held til at føre videre. Adolnh Tensen.