Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind 3. række, 12 (1904)

TH. H. ENGELBRECHT. Die geographische Verteilung der Getreidepreise. I. Nordamerika. Berlin 1903. Poul Parey. [VI -j- 108 S.].

Henrik Pedersen

Side 94

Det er første Del af et stort anlagt Værk, hvis Opgavedet
være at give en samlet Fremstilling af
Kornpriserne og deres Bevægelse i de sidste 40 Aar.

Side 95

Forfatteren bruger Titlen »geografisk Fordeling« og antyderdermed Grundtanke: at udsondre visse geografisk samhørende Egne af Jorden og undersøge Kornprisernes samtidige Stand eller Højde inden for disse. Den næste Opgave bliver da den, at studere Vekselvirkningenmellem forskellige Prishøjder og se, hvorledes Prisbevægelsen har været bestemt ved den.

For nu at holde sig oven Vande i den Uendelighed af Prisnoteringer fra Jordens forskelligste Egne, som det er nødvendigt at arbejde med, har Forf. benyttet sig af et Hjælpemiddel, der yder et godt Overblik og en udmærketStøtte Anskuelsen: Prishøjde svarer til LufttrykketsStørrelse, Barometerstand, Barometerhøjde. Han udsøger sig saa de Steder, der har samme Prishøjde og forbinder dem. Der fremkommer derved en Kurve, »Isotime« — Ligepris-Kurve —, som svarer til Isobaren, Ligetrykskurven, paa det meteorologiske Vejrkort. Steder med lavest Pris danner et Prisminimum, Steder med høje Priser et Prismaksimum. I denne Anvendelse af meteorologiskeBegreber Prisstatistiken ligger det, der, saa vidt jeg ved, er Værkets Ejendommelighed. Det er lykkedesForf. Hjælp af sin Metode at konstruere en Række let orienterende »Priskort« over de Forenede Stater, og det vil blive interessant at se, hvorvidt Materialet fra andre Egne af Jorden vil føje sig lige saa godt ind under denne Fremstillingsform. Foif. har tegnet Priskort for 8 Varer: Hvede, Rug, Byg, Havre, Majs, Boghvede, Kartofler og Hø. For hver Vare er tegnet 3 Kort, der angiver Isotimernes Forløb i Tiaarene 187180, 1881 — go, 1891 — igoo. Hveden, f. Eks., har sit Prisminimum i og omkring Nebraska, et Prismaksimum falder i de nordøstlige Kyststater, et andet i Syd-Carolina. Den nærmere Betragtning af Isotimernes Forløb i de nævnte Tiaar fører til visse almindelige Sætninger, af hvilke nogle af de vigtigste er disse: Prisminimet holder sig temmelig konstant paa samme Sted fra Tiaar til Tiaar; Isotimerne rykker længere bort fra hverandre — paa Grund af formindskedeTransportomkostninger;

Side 96

mindskedeTransportomkostninger;baade i Prisminimet og Prismaksimet har der fundet en Prisnedgang Sted. Men det viser sig, at Nedgangen, baade absolut og relativtset, større i dette end i hint. Der har fundet en Udligning Sted i Prisniveauet.

Ved sine Priskort vil Forf. altsaa vise os den samtidige medens den sædvanlige Kurve gengiver Bevægelsen i Tid: Tidskurven viser os Prisbevægelsens Forløb, dens Svingninger op og ned; den siger os, hvorvidt paa et givet Tidspunkt har fundet en Prisforstyrrelse men hvorfra Aarsagen kommer, det oplyser den i og for sig intet om. Det er Studiet af Priskortet, der skal gøre os Tidskurvens Forløb forstaaeligt. Det vil blive morsomt at se, hvorledes Forf. i Værkets følgende Dele i det enkelte kan gennemføre den i sig selv meget interessante Opgave, han har stillet sig.