Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind 3. række, 12 (1904)

Undersökning af tobaksindustrien i Finland. På uppdrag industristyrelsen och under dess öfverinseende värkstäld af G. R. SNELLMANN. Helsingfors 1903. Meddelanden från k. kommerskollegii afdelning för arbetsstatistik. Stockholm 1903—04. Arbeidsmarkedet. Udgivet af det statistiske Centralbureau. Kristiania 190304.

A. J.

Side 311

De ovennævnte Arbejder betegne alle tre — hver
paa sin Vis — Nydannelser paa den sociale Statistiks
Omraade.

Med G. R. Snellmanns Bog om Tobaksindustrien er det første Skridt gjort til en finsk »Arbejdsstatistik«, i det væsentlige efter svensk Mønster. I Sverige, hvor den første officielle arbejdsstatistiske Publikation udsendtes i 1899, har Socialstatistiken allerede nu faaet faste Rammer, idet der i Fjor er oprettet en Afdeling for Socialstatistik under Kommerskollegiet, hvorfra de nævnte »Meddelanden« udsendes i regelmæssige Hefter. I Norge har man valgt at knytte Socialstatistiken til det statistiske Centralbureau, der allerede for flere Aar siden har udgivet en Række Monografier over Arbejds- og Indtægtsforhold, og hvor der nu fra 1. April 1903 er oprettet en særlig Afdeling for Arbejdsledighedsstatistik, hvis Meddelelser bære ovenanførte

— Den finske Bog om Tobaksindustrien er betegnet som »Arbetsstatistik I«, og af Forordet erfarer man, at Æmnet for den næste Publikation vil blive den fabrikmæssigeTekstilindustri. er da aabenbart at forberede en regelmæssig Socialstatistik gennem Udarbejdelsenaf Række Specialundersøgelser, hver omfattende en enkelt Industrigren. Fordelen herved er iøjnefaldende : ved til en Begyndelse at koncentrere Arbejdet og Kræfterneom enkelt Æmne, der bearbejdes i Dybden, bliver man fortrolig med Vanskelighederne og faar man Lejlighed til at gøre Erfaringer med Hensyn til Valget af Metode og Arbejdets hele praktiske Anordning. Paa den anden Side er det klart, at Omkostningerne ved saadanneSpecialundersøgelser

Side 312

danneSpecialundersøgelserblive forholdsvis betydelige; den foreliggende Statistik vedrørende Finlands Tobaksindustri(omfattende 38 Arbejdssteder med tilsammen 2749 Arbejdere) har kostet 16,000 finske Mark = ir2OO Kr., medens f. Eks. Bevillingen til den danske Haandværks og Industritælling i 1897, der omfattede hele DanmarksIndustri, udgjorde 12,000 Kr.

Betegnelsen Arbejdsstatistik dækker ikke Indholdet af det foreliggende Værk, i hvis Tekstafdeling der bl. a. meddeles en fyldig Oversigt over Tobakkens og Tobaksindustriens naturligvis med særligt Henblik paa Finland. Det egentlige arbejdsstatistiske Afsnit, der hviler paa et særdeles omfattende Oplysningsmateriale, behandler ikke alene selve Arbejdsforholdet og hvad dermed staar i Forbindelse (Løn, Arbejdstid, sanitære og hygiejniske Vilkaar o. s. v.), men ogsaa f. Eks Arbejdernes Foreningsliv, Forhold til Forsikringsinstitutioner, deres Sprogog m. m. I det hele taget kan det siges, at man ved Planlæggelsen og Udførelsen af denne Undersøgelse har haft for Øje at give en saa vidt muligt udtømmende statistisk Skildring af den lille Befolkningsgruppe ca. 3000 Mennesker, der tjener Brødet i Finlands Tobaksfabriker.

— Om det svenske Kommerskollegiums Afdeling for Arbejdsstatistik har nærværende Tidsskrift bragt Meddelelser i en Artikel af Afdelingens Chef, Dr. Henning Elmquist (se Aargang 1903, Side 155 ff.). Den nye Institution er i meget en Efterligning af FYankrigs og Belgiens »Office du travail« eller det engelske »Labour Department« , og som disse sætter den sig i Rapport til Offentligheden gennem Udgivelsen af et Tidsskrift Indholdet af de svenske »Meddelanden« er for en væsentlig Del Oplysninger, r skaffes til Veje gennem lokale Korrespondenterrund* l Landets forskellige Egne, saaledes Oversigter over Detailpriserne paa Levnedsmidler, Huslejepriser,Arbejdsforholdene de enkelte Fag og paa de forskellige Pladser m. m. Ved Siden heraf bringes udførligeBeretninger

Side 313

førligeBeretningerom offentlige Arbejdsanvisningskontorers Virksomhed (ogsaa i Nabolandene), om Strejker og Lockouts, om faglige Foreninger for Arbejdere og Mestre o. s. fr. Adskillige af disse Meddelelser synes at maatte være af praktisk Interesse ogsaa paa denne Side Sundet.

— Den nærmeste Anledning til Oprettelsen af en Afdeling Arbejdsledighedsstatistik ved det norske Centralbureau et fra Arbejdsløse i Kristiania i Vinteren 1901 —02 fremkommet Andragende til Stortinget. Efter en vidtløftig Drøftelse af Sagen har man nu indført en Ordning, der gaar ud paa, at der, ved Siden af egentlige Tællinger af de Arbejdsløse med længere Tids Mellemrum, skal udarbejdes maanedlige Beretninger paa Grundlag af Meddelelser fra Arbejdernes og Arbejdsgivernes Organisationer, de offentlige Kontorer for Arbejdsanvisning o. s. v. Oplysningerne gives for hvert enkelt Fag og Lokalitet i større Udførlighed end det synes nødvendigt for Formaalet, men det tør vel antages, at den endelige Form for de maanedlige Meddelelser endnu ikke er fastslaaet.