Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind 3. række, 11 (1903)

W. R. LAWSON. American industrial problems. Edinburgh London 1903. Blackwood and Sons. (394 S., sh. 6).

Adolph Jensen

Side 621

Denne Bogs Titel er i Grunden misvisende. I hvert Fald er det kun en ringe Part af Bogen, nemlig dens aller sidste Kapitel, der behandler de særlige amerikanske Problemer som saadanne. Hvad Forfatteren har villet, er at give Læseren Midler til at vurdere »den amerikanske Fare«, de Forenede Staters Konkurrence-Dygtighed paa det evropæiske Marked. Tilstedeværelsen af denne Fare er først sent erkendt af Englænderne ; men da den endelig var saa aabenbar, at den ikke kunde bortdiskuteres, slog den tidligere Übekymrethed over i sin Modsætning; der opstod i mange Kredse en panisk Skræk for den nye »transatlantic invasion of European markets«. Mr. Lawson undersøger nu, om Kendsgerningerne retfærdiggør denne Skræk, og hans Undersøgelse er i al sin Korthed saa grundig og tillige saa objektivt holdt, at den vist nok i det store og hele vil være retledende med Hensyn til Hovedspørgsmaalet. Punkt for Punkt gennemgaar Forfatterende Faktorer, der ere bestemmende for Omfanget og Karakteren af de Forenede Staters økonomiskeVirksomhed: Klima og øvrige Naturbetingelser; de personelle Faktorer, hvorunder særdeleslærerige om Arbejderen og Driftslederen samt det vigtige Mellemled imellem disse, »the boss", hvortil den industrielle Bedrift i Europa ikke kender noget

Side 622

helt tilsvareude. Under »korporative Faktorer« omtales Bankvæsen, Trusts, Jærnbaner og Børsvæsen; under »nationale Faktorer« gøres Rede for Kongressens Forholdtil under »internationale« behandles Toldtarifen samt Ind- og Udførselsforhold. Endelig gives, paa Grundlag af de nyeste og bedste Oplysninger, et Overblik over de vigtigste Erhvervsgrenes Standpunkt i Øjeblikket.

Medens Forfatteren villigt indrømmer Amerikanerne deres' store Fortrin som Arbejdere og Organisatorer, deres aabne Blik for Vigtigheden af straks at tage ethvert lille Fremskridt til Indtægt og deres enestaaende Evne til at koncentrere Tanken paa deres Forretning, fremhæver han paa den anden Side en Række Momenter, der gør en Fortsættelse af den nuværende kolossale Udvikling mere end tvivlsom. Han gør bl. a. opmærksom paa, at den frugtbare Hvedejord, der har været en Hovedstøtte for Udviklingen, snart er fuldt opdyrket; han viser, hvorledes og Bankvæsenets Ordning lader betydeligt at ønske. Men den største Fare ser Forfatteren i den Udvikling, den industrielle Organisation har taget i de seneste Aar; ikke alene er Grundlaget for de store Kompagniers Virksomhed som oftest usolidt, men hele Trust-Bevægelsen har medført en Demoralisation i Forretningslivet, som kan blive skæbnesvanger, hvad Dag det skal være. »Amerikas Achilles-Hæl er i Wall Street«.