Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind 3. række, 10 (1902)

N. C. Frederiksen. Finland, dets private og offentlige Økonomi. København 1901. (Gyldendalske Forlag). 208 S.

M. K.

Nutidens sørgelige politiske Forhold i Finland har her i Landet som andre Steder vakt stor Medfølelse, og med stadig stigende Interesse følges Begivenhedernes Gang. Et Resultat heraf er det ogsaa, at ethvert Bidrag til at lære Forholdene i Finland nærmere at kende, kan gøre Regning paa at blive modtaget med Velvilje. Der er for saa vidt ogsaa et Vekselvirkningsforhold til Stede; paa den ene Side maa man have et nøjagtigt Kendskab for overhovedet at bedømme Forholdene retfærdigt, paa den anden Side vokser selve Interessen ved et saadant nærmere Indblik i Forholdene.

Paa Grundlag af Studier foretagne paa Stedet har Professor Frederiksen offentliggjort en udførlig Afhandling Finlands private og offentlige Økonomi, og foruden paa Dansk er Værket tillige udkommet paa det franske og engelske Sprog, og det danner saaledes et Led i den hele internationale Bevægelse, forhaabentlig Finlands Gavn.

Paa sædvanlig let læselig og underholdende Maade
har Forf. paa Grundlag af et betydeligt Studium, hvorom
ogsaa den instruktive Kildefortegnelse vidner, fremstillet

Side 196

Data, der give os et Billede af Landets økonomiske Stilling,den hvorunder Erhvervslivet trives, og hvorledes de nuværende Forhold bør ses i deres historiskeSammenhæng. ledsages af et betydeligtstatistisk til Støtte for en Vurdering af Fremskridtenes Art. Paa mange Punkter ere Forholdenesammenstillede de tilsvarende i andre Lande, hvorved man faar et tydeligt Indtryk, baade af de særegne Betingelser i dette Land modsat andre og af Berøringspunkterne med andre Lande, f. Eks. med de skandinaviske Riger. Fremstillingen giver tydelig Indtrykaf store Kærlighed, hvormed Forf. er gaaet til sit Arbejde, ligesom hans Sympati for Finnerne i deres haarde nationale Kamp stadig finder Udtryk, ingenlunde paa agitatorisk Maade, men snarere med det Formaal at aabne Magthavernes Øjne »for Rettens og StatsklogskabensKrav« gøre dem indlysende, at de vilde have større Fordel ved ikke at bryde Loven gennem TJri<jertl'"trklcslGCr.

I de særlige Afsnit, hvori hver enkelt af Landets Næringsveje ret udførligt behandles, kommer Forf.s Kendskab dels til dette specielle Emne dels til lignende Forhold i den gamle og ny Verdens andre Lande ham til Gode, og man læser med Interesse de mange vel spredte, men dog træffende Betragtninger, dette giver ham Anledning til; dette gælder saaledes Behandlingen af Skov- og Landbrug, ligesom der i Afsnittet Penge og Banker paa en koncis og let fattelig Maade gives en god Fremstilling af Udviklingen paa dette Omraade. Paa adskillige Punkter faar Forf. Lejlighed til at propagerefor kendte Frihandels-Anskuelser, som han par excellence mener, at Finland burde følge; paa en

Side 197

Tid, hvor Toldbeskyttelsen har saa stærk Vind i Sejlene som nu, og hvor Toldmurene rejse sig stedse højere, kan man vel nok rejse en beskeden Tvivl overfor Spørgsmaalet, hvor vidt de fremstillede Ideer skulde faa nogen praktisk Betydning.

Paa mange Punkter — og maaske paa flere end det fremgaar af selve Fremstillingen — mærker man Finlands Efterligning af vort eget Lands Institutioner, det gælder den hele Andelsbevægelse, som man er meget lydhør overfor, det gælder Højskolebevægelsen; det vilde ogsaa have været interessant at erfare Omfanget de private Dotationer, der i kulturelle Formaal med rig Haand ydes af Privatmænd — Dotationer til Handelshøjskoler f. Eks., men dette ligger vel nok noget udenfor Værkets egentlige Plan, hvor det jo maa blive noget tilfældigt, hvad der medtages, og hvad der udelades. Mest savner man en indgaaende Behandling af det for Landets Økonomi, som man skulde synes, skæbnesvangre Affolkningsspørgsmaal.

Inden for Økonomernes Kreds vil et Værk som det omhandlede af Prof. Frederiksen naturligvis være vis paa at finde Læsere, men Bogen tager Sigte langt her ud over og bør ogsaa kendes af alle, som følge med i Finlands nationale Selvstændighedskamp.