Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind 3. række, 10 (1902)

Dr. Th. Kistiakowski. Gesellschaft und Einzelwesen. Eine metodologische Studie. Berlin 1899. Verlag von Otto Liebmann. S.).

Cl. Wilkens.

Side 423

Denne Afhandlings 7 Kapitler omhandler: I. Stat
og Menneske; 11. Samfund og Organisme; 111. Stat
og Samfund; IV. Anvendelse af Kategorierne Rum,

Side 424

Tid og Tal paa Kollektivenheder; V. KollektivbegreberogKollektivvæsen; Den almindelige og den individuelle Aand; VIL Samfund og Enkeltvæsen.Afsaglige teoretiske Grunde har Forfatterenudelukkendegivet Skrift en metodologisk Karakter. Ved Hjælp af logiske Kategorier vil han ud fra Samfundets Væsen udvikle metodiske Principerforde Discipliner og deres indbyrdes Afgrænsning, og navnlig drejer det sig om at belyse den dybe Modsætning mellem Forskningenpaaden Virkeligheds og de normative Videnskabers Omraade, og om et metodologisk rigtigtPrincipfor af de forskellige Vidensomraader. Det er altsaa et erkendelsesteoretiskStudiumaf Begreber, der ligge til Grund for moderne Stats- og Samfundsopfattelse, en Undersøgelseafden ved hvilken man er kommen til dem, og en kritisk Vurdering af disse Begrebers Betydning og Rækkevidde. Det er saaledes ikke egentlig en Bog for Lægfolk, skønt der i den forekommerUdviklingerog der vil kunne læses med Fornøjelse og Udbytte af den dannede Læser (særlig Kap. VI), men Afhandlingen er af virkelig Betydning for Sociologer, Nationaløkonomer og Jurister.Deter klar, dygtig og skarpsindig Afhandling,dervidner at Forf. har gennemgaaet en fortrinlig logisk Skole, og den indeholder en Mængde værdifulde Analyser. Af særlig Interesse er Kritiken af den organiske Retning i Sociologien. Forf. savner i den alle Fortrinene ved den logiske Tankeproces som Begrebets eller Ordets Konstans, gennemgaaende faste Bestemthed og Tydelighed, Sikkerhed og Almengyldighed. Begrebet Organisme er holdt flydende og übestemt. Den betegner ganske vist et Fremskridt ved at opfatte Samfundet fra dets funktionelle Side og ved at bestræbe sig for at finde Lovene for det sociale Liv og den sociale Udvikling. Men den stiller sig dette høje Maal inden de specielle sociale Love ere opdagede, en Opgave, der er forkert eller for tidlig stillet, og mindst kan løses ved vage organiske Analogier. Den nærmeste metodologiske Opgave for de dogmatiske Socialvidenskaber raaa først være at finde et rigtigt Inddelingsprincip for de mangfoldige sociale Fænomener. De omfatte jo

Side 425

dog saa forskelligartede Processer som den økonomisk-materielleUdviklingeller den aarsagsbestemte psykiske Vekselvirkning mellem Samfundets Medlemmer og den etisk-retlige Bygning af de ved Formaal betingede Normer og Regler. En Betingelse for at finde de sociale Love vil det være, at Komplekset af de forskelligartede Fænomener, der udgør den konkrete Forestilling om Samfundet i videste Betydning, er delt i de enkelte ensartede Rækker. Den organiske Teori indeholder imidlertid intet metodologisk rigtigt Princip for Udforskningen af de sociale Fænomener; den frembyder kun et Systematiseringsmiddel, ved hvis Hjælp Resultaterne af de forskellige for største Delen beskrivende Socialvidenskaberpaatemmelig Maade ere bragte i System. Det kan tilfredsstille en vis Enhedsbestræbelseiden Aand, men kan ikke yde nogen egentlig Loverkendelse.