Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind 3. række, 10 (1902)

Eugéne Campredon. Le Papier. Etude monographique sur la papeterie frany.aise et en particulier sur la papeterie Charentaise. de M. P. Pie. Paris 1901. Veuve Ch. Dunod et Guillaume & Cie. (83 S.V

Jak, Kr. Lindberg.

Side 520

Forfatteren er Ingeniør, hvilket viser sig i hans klare Blik for den tekniske Udviklings Indflydelse paa de sociale Forhold — men han er tillige Romanforfatter, vel nok kan have bidraget til Bogens Letlæselighed, men maaske ogsaa er Skyld i en vis Snakkesalighed om Ting, som kun i ringe Grad vedrører Emnet. Selvstændige og mere dybtgaaende Undersøgelser vil man forgæves søge.

Forfatterens Hensigt har været at vise, hvorledes den tekniske Udvikling nødvendigvis maa bevirke et forandret Forhold mellem Arbejdsgiver og Arbejder, og hvorledes dette maa medføre nye Lønningsformer, hvis Freden mellem de to Parter skal bevares. Naar Forf. har valgt Papirindustrien som Illustration til denne Udvikling, kunde dette synes underligt, da der dog er mange andre Industrier, hvor Modsætningen de gamle og de nye Forhold viser sig langt skarpere. Men man forstaar Forf.s Valg, naar man opdager hans Sværmeri for Tantiémesystemet, thi netop indenfor denne Industri blev det første storslaaede i denne Retning foretaget.

Den første Halvdel af Bogen giver en populær Skildring af Arbejdet i en gammeldags Papirmølle, og som Modsætning dertil i en moderne Fabrik. Herved faas Lejlighed til at vise. hvorledes den tekniskeUdvikling forvandlet Arbejderen til et »Led i Maskineriet«, medens den gammeldags Fabrikherre, der selv som oftest var udgaaet af Arbejdernes Kreds, bliver til den moderne Direktør. — Derpaa følger en ret indgaaende Skildring af Laroche-Jouberts Indførelseaf i 1843; dette Foretagende

Side 521

eksisterer endnu med en Kapital paa 4,3 Mill., hvoraf 1,4 Mill. er indskudt af 113 Arbejdere og Funktionærer.Næppe mange Læsere vil dog føle sig overbevist om, at Tantiémeforetagender af denne Art i Fremtiden skulde komme til at spille en større Rolle. — Til Slutning" findes et Afsnit om StorindustriensIndflydelse Børn og- Kvinder i moralsk Henseende, men de her gjorte Bemærkninger er holdt i al for stor Almindelighed til, at man kan afvinde dem nogen større Interesse.