Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind 3. række, 10 (1902)

Københavns kommunale Arbejdsanvisning.

Den 5. Juli 1901 aabnedes Københavns kommunale Arbejdsanvisningskontor, der efter tyske Forbilleder er underlagt en Bestyrelse, hvori Arbejdsgivere og Arbejdere ere repræsenterede med lige Styrke. Kontoret anviser Arbejde af enhver Art, baade til Mænd og Kvinder, og der betales intet Gebyr for dets Benyttelse. I Tilfælde af Arbejdsstandsninger fortsætter Kontoret sin Virksomhed.

Hermed er i Hovedtrækkene angivet de Prineiper, hvorefter det københavnske Arbejdsanvisningskontor virker, og som sikkert ogsaa ville blive de ledende ved Organiseringen de tilsvarende Kontorer, som man er i Begreb med at oprette i de store Provinsbyer.

Efter den af det københavnske Kontor udsendte første Halvaarsberetning at dørnrnc er Institutionen slaaet godt an. Kontoret er i Maanederne JuliDecember 1901 blevet benyttet af 7513 Arbejdsgivere, hvoraf langt over de 5/6 fandt, hvad de søgte. I samme Tidsrum have 19,228 Arbejdssøgere (hvoraf 12,86i mandlige og 6,367 kvindelige) henvendt sig til Kontoret; det lykkedes dette at anvise Pladser til 4. 75 mandlige og 4,393 kvindelige Arbejdssøgere. Omtrent <;/7 af den anviste Arbejdskraft faldt paa København og Frederiksberg; Resten fordelte sig over hele Landet, idet der selv fra de mest afsides Egne indgaar Anmodninger til Kontoret om at skaffe Arbejdere, saavel til Landbrug som til Haandværk og Industri.