Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind 3. række, 9 (1901) 3

II. Landarbejderlønnen i England og i Danmark.

A. J.

Side 309

Det engelske Board of Tråde har udgivet en Beretning om Landarbejderlønnen i de forskellige Egne af de forenede Kongeriger. Forfatteren af dette interessante Værk er Mr. Wilson Fox, som allerede tidligere (saaledes i Beretningerne fra den store Arbejderkommission 1892) har givet gode Bidrag til Belysning af engelske Landarbejderes Livsvilkaar.

Emnet er saa specielt, at der ikke her er Anledning at fremdrage mange Enkeltheder, men et Par af Hovedresultaterne lønner det sig dog maaske at se Side om Side med tilsvarende Data fra vort eget Land.

Paa Grundlag af Mr. Fox's Meddelelser kan man anslaa en Landarbejders Fortjeneste (Aar 1898) i England og Wales til ca. 790 Kr., i Skotland til 860 Kr., i Irland derimod kun til 470 Kr. For danske Landarbejdere (faste Arbejdere paa egen Kost) beregnedes i 1897 til 534 Kr. Altsaa var Landarbejderfortjenesten i Skotland mere end en halv Gang (ca. 60 pCt.) højere end i Danmark, medens paa den anden Side de irske Landarbejdere tjene mindre end de danske. De anførte Gennemsnitstal England, Skotland og Irland give kun tilnærmelsesvis en Forestilling om de uhyre Forskel-

Side 310

ligheder, Lønnen frembyder fra Egn til Egn. Den højeste Gennemsnitsløn har man fundet i Grevskabet Renfrew i Skotland (21 sh. 9 d. pr. Uge), den laveste i det irske Grevskab May o (8 sh. 7 d. pr. Uge); Maximum er altsaa mere end halvanden Gang større end Minimum. (De angivne Beløb indbefatte saavel Pengeløn som den beregnede Værdi af Naturalydelser).

Det synes. som om Stigningen i Landarbcjderlønnen England er foregaaet i et betydelig langsommere end hos os. Mr. Fox benytter ved sine Sammenligninger Aaret 1893 som Standard-Aar, og finder, at der fra 1850 til Midten af Halvfjerdserne foregik en ret jævn Stigning, som bragte Lønnen imellem 40 og 50 pCt. i Vejret, men siden da har Fremgangen været forsvindende, hvilket fremgaar af følgende Forholdstal, der ere sammenstillede med tilsvarende, beregnede for Danmark:


DIVL2016

Medens vi altsaa i Danmark finde en Stigning
af 31 pCt. i 25 Aar, var Stigningen i England-Wales
kun 8 pCt. i 27 Aar.

Over Mangel paa Landarbejdere har der fra alle Egne af Storbritannien lydt Klager i mange Aar, men aldrig saa højrøstet som i det sidst forløbne, da den sydafrikanske Krig i mange Egne har udtyndet den i Forvejen sparsomme Arbejderstyrke.