Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind 3. række, 8 (1900)

Boganmeldelse. Marcus Rubin: Den økonomiske Udvikling i Danmark i det sidste Slægtled. Særtryk af »Vort Folk i det nittende Aarhundrede«, Kbhavn. 1900. 80 Sider. 4040 med 63 Illustrationer. Gyldendalske Boghandels Forlag.

H. W.

Det er vist gaaet adskillige Børn saaledes, at de have grebet efter H. C. Andersens »Billedbog uden liilleder« i det letsindige Haab, at der trods Navnet, eller paa Grund deraf, alligevel var Billeder deri. Det var dengang. Nu bringer endogsaa den tørre Statistik Billeder, og det ikke alene den Slags, man er vant til fra Kongresserne, grafiske Fremstillinger med tiere eller færre Farver, eller naar det gaar højt, Køer af forskellig Størrelse, der fortælle om Kødforbruget i Landene, eller Soldater, hvis Størrelse afgiver Maalestokken for Landets Forsvarstilstand. Naar man blader i den foreliggende Bog, møder man det ene Billede efter det andet, undertiden med noget fjernere Forbindelse med Danmarks Statistik, men oftest vel skikket til at fængsle Øjet og føre Tanken hen paa det Emne, man under Læsningen beskæftiger sig med; jeg nævner Skovauktionen i Hedeplantagen og Dalgas' karakteristiske Billede, for ikke at tale om Slutningsbilledet, der virker som en eneste lang Tankestreg.

Side 371

Det er dog et Spørgsmaal, om man havde behøvet disse Billeder, for at holde Læserens Interesse fangen, om de ikke snarere friste til at springe Texten over, og om de i det Hele ikke høre til de mindre heldige Midler til at opdrage Almenheden til at dyrke Samfundsvidenskaberne, særlig naar det gælder en Forfatter, som utvivlsomt hører til den danske Literaturs bedste Stilister, hvad han bl. a. har vist ved det smukke Mindeord over Gottfred Rubin, der danner Bogens Indledning og ligesom slaar Grundtonen an for hele Fremstillingen.

Men nu ere Billederne der, og synes man ikke om dem, kan man springe dem over og nøjes med at læse, hvad Forfatteren efter skønsomt Udvalg af den kolossale Stofmængde, og en omhyggelig Bearbejdelse af de Tal, han har Brug for, har at fortælle om Danmarks økonomiske Udvikling i den sidste Menneskealder. Denne Udvikling er som et Æyentyr, et Æventyr, der vel næppe vil gentage sig ret mange Gange, selv om vi endnu ikke formaa at se Enden paa Bevægelsen, og der er noget tillokkende ved engang imellem at lade Øjet søge tilbage over de svundne Tider og sammenligne vore Kaar med vore Fædres, eller at søge at faa et lille Kighul i det tykke Forhæng, der dækker Menneskeslægtens Fremtid. Den, der ønsker at fordybe sig i dette Æventyr, kan med god Fortrøstning give sig i Lag med denne Bog.