Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind 3. række, 8 (1900)

A. Regnéll. Stadskommunens budget, dess utgifter och inkomster. Malmø 1900.

Forfatteren har tidligere udgivet et Arbejde om Bykommunens Forfatning og Forvaltning, og heri findes ogsaa et Afsnit om de kommunale Budgetter. I den lier foreliggende Bog er dette sidste Æmne taget op til nærmere Behandling og Udvikling.

Værket falder ito Afdelinger, hvoraf den første behandler Budgettets almindelige Betydning, dets Mekanismeog Indflydelse paa Regnskabsføringen, medens anden Afdeling danner en Art Illustration hertil, idet den nærmere beskæftiger sig med de enkelte Arter af Indtægter og Udgifter. Ved Fremstillingen af denne sidste specielle Del har Forfatteren arbejdet med fire store Hovedstadsbudgetter (Paris, Berlin, København og Stockholm) som positivt Grundlag, og Værket sluttermed

Side 564

termeden kortfattet Sammenstilling af disse fire
Stæders Regnskaber.

Med størst Udførlighed dvæler Forfatteren ved Afsnittet om de kommunale Skatter og deres Forvaltning, og som rimeligt er. lægges i dette Kapitel Hovedvægten paa Fremstillingen af den preussiske Kommunal.l _i*.. T> -r .. c .r>_ - 1. -i! ... n«...r. i-j.- - 1^ Iden Formodning, at den paa Grund af de mange nye °S v'igtige Grundsætninger, den indeholder med Hensyn tiT Skattebyrdens retfærdige og billige Fordeling, vil komme til, om ikke at tjene som Forbillede, saa dog i det mindste at øve en væsentlig Indflydelse paa den kommunale Skattelovgivning ogsaa udenfor det tyske Riges Grænser. Uden at forfalde til trættende Vidtløftighed har Forf. her givet et virkelig instruktivt Rids af det interessanteste Punkt i den moderne Kommunal- Skattelovgivning.

At Fejl og Misforstaaelser i Bogens positive Stof
ikke helt have kunnet undgaas, er let forklarligt.
Ofte maa vel sligt skrives paa den sammentrængte
Fremstillings Regning, saaledes naar det om den danske
Alderdomsunderstøttelse hedder, at »anspråket på sådan
försörjning icke är rättsligen skyddadt, utan beroende
på kommunal-myndighetens beslut i hvarje fall«, eller
naar det siges om Statens Tilskud til Alderdomsunder«

støtteisen, at det fordeles mellem Kommunerne »efter
vissa bestämda grunder«. Det sidste Udtryk leder
Tanken hen paa et indviklet Fordelingssystem, medens
Sagen jo er den ganske simple, at Refusionen deles
mellem Kommunerne i Forhold til, hvad hver af disse
har anvendt.

Ogsaa paa det systematiske Omraade kunde der

Side 565

rettes Indvendinger mod et og andet; det er saaledes
næppe rationelt at henføre Tilskud fra én Kommune
til en anden til Begrebet * Skatteform« (Side 128).

Endelig synes man med Rette at kunne spørge, hvorfor Forfatteren har lagt sin Plan saaledes, at han er gaaet udenom de engelske Byers Finansordning. Ganske vist er dette et saare indviklet Forhold at give sig i Lag med, men en kortfattet Skildring af de ejendommelige Forhold hinsides Kanalen vilde dog have været af væsentlig Interesse, og selv en Antydning vilde have virket belærende.

Trods alt er Bogen imidlertid god, og Interessen for kommunale Anliggender er nuomstunder saa stor, at dette Værk tør haabe at finde den vide Læsekreds, det fortjener.