Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind 3. række, 6 (1898)

Ernest Ludlow Bogart: Die Finanzverhaltnisse der Einzelstaaten der nordamerikanischen Union (Jena, Gustav Fischer. 1897).

E. M.

Side 380

Med stor Flid har Forfatteren samlet et overordenligbetydeligt Materiale, vedrørende de nordamerikanskeEnkeltstaters Finanslovgivning, Skattevæsen,Indtægter, Udgifter og Statsgæld, og han har fremstillet Resultaterne i en klar og overskuelig Form. Disse Finansforhold have — med Undtagelse af de Betragtninger, som forskellige af Staternes Formueskatterhar

Side 381

skatterhargivet Anledning til — ikke tiltrukket sig stor Opmærksomhed i den finansvidenskabelige Literatur. En naturlig Forklaring heraf afgiver disse Finansers relative Übetydelighed, de smaa Summer, hvorom Staternes Budget drejer sig, og deres ringe Statsgæld, der atter har sin Aarsag i, at den offentlige Virksomhedi Nordamerika i saa stort Omfang udøves paa den ene Side af Forbundet, paa den anden af Kommunerne, saa at der bliver forholdsvis lidt tilbage til det mellemliggendeOrgan, Staterne. En ikke ringe Interesse knytter sig til den Del af Skriftet, hvori Forfatteren søger at vise den historiske Oprindelse til dette Forhold.Efter en Svindelperiode i Trediverne, hvor Staterne optog store Laan og anvendte Summer af en efter Datidens Forhold enorm Størrelse til Transportmidler(Kanaler) og industrielle Foretagender, der til Dels fik et uheldigt økonomisk Resultat, opstod der en Mistro til Staternes lovgivende Forsamlinger, der iblandt andet gav sig Udslag i, at de fleste Stater vedtog Forfatningsbestemmelser, der meget stærkt begrænsedeLovgivningsmyndighedernes Magt paa det finansielle Omraade.