Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind 3. række, 5 (1897)

Tidsskrifter for Arbejdsstatistik. The Labour Gazelle. The Journal of Ihe Labour Department of the Board of Tråde. London. Bulletin de l'Office du Travail. (Ministére du Commerce, de Plndustrie, des Postes et des Télégraphes. Paris).

A. J.

Arbejdsstatistiken har i de seneste Aar gjort betydelige Fremskridt i de europæiske Hovedlande. Det er den sociale Lovgivning, som har baaret Arbejdsstatistiken og det er Kravet paa den bedst mulige Belysning af de nye Veje, som Lovgiverne betræde, der har nødvendiggjort Tilvejebringelsen særegne Organer for Indsamlingen og Bearbejdelsen af de arbejdsstatistiske Data.

I sidstnævnte Henseende er Europa kommet sent med. Medens de Forenede Stater allerede i 1869 fik et arbejdsstatistisk Bureau (i Massachusetts), og medens der i 1892 fandtes ikke mindre end 27 saadanne Bureauer i Nordamerika (foruden »Arbejdsdepartementeti er det først i de aller seneste Aar, at man i vor Verdensdel har begyndt at udskille Arbejdsstatistiken fra den øvrige officielle Statistik. I Frankrig skete det i 1891 ved Oprettelsen af »Office du travail«, som en selvstændig1

Side 114

rettedesi1892 den saakaldte >< Kommission fur Arbeiterstatistik•, Opgave det er at foranledige det statistiske Materiale indsamlet, medens dettes Bearbejdelse foregaar i det almindelige statistiske Rigsbureau. England fik sit særlige arbejdsstatistiske Organ i 1893 ved Oprettelsen af »The Labour Departmentunder of Trade og endelig er der i 1894 oprettet særlige Bureauer for Arbejdsstatistiki (Office du travail«) og i Spanien.

Følgen af Arbejdsstatistikens Organisation er for det første en overordentlig stærk Forøgelse af den herhen hørende Literatur, og dernæst, hvad der vel er nok saa vigtigt, en større Regelmæssighed og større Hurtighed i Publikationen af de indsamlede Oplysninger. Dette er en vigtig Ting, navnlig i vor Tid, da man — maaske med nogen Uret — har saa liden Interesse for aargamle Tal. Med Hensyn til Hurtighed i Bearbejdelse og Udgivelse gaar det engelske »Labour Department« i Spidsen, idet man igennem dets Tidsskrift, »The Labour Gazette«, fra Maaned til Maaned kan følge Bevægelserne paa alle de væsentligste Omraader af det engelske Arbejdsmarked.Ogsaa franske og det belgiske Bureau udgive maanedlige Meddelelser, uden at disse Tidsskrifterdog Hensyn til Stoffets Aktualitet naa op ved Siden af deres engelske Forbillede, som den 15de i hver Maaned udkommer som et anseligt 32sidet Hefte, indeholdende — dels i Tabelform og dels i Noter — Redegørelser for Antallet af Arbejdsløsei foregaaende Maaned, Forandringer i Arbejdsløn og Arbejdstid, Striker, Ind- og Udvandring,kooperative i Arbejderes Hænder

Side 115

o. s. v. Desforuden en stor Mængde Notitser om Begivenheder i Ind- og Udlandet, som kunne have Interesse for saavel Arbejdere som Arbejdsgivere, Kongresberetninger, Meddelelser om nyere Arbejderlovgivning,om og Sygeforsikring m. m.

Man kan naturligvis imod hele denne vidt forgrenedeArbejder og Arbejdsstatistik indvende, at den — trods dens tilsyneladende Fuldstændighed —- dog giver et ufuldkomment Billede af den virkelige Tilstand, fordi Oplysningerne i Almindelighed kun referere sig til de fagorganiserede Arbejdere. Dette er rigtigt, og her ligger selvfølgelig Hovedvanskelighedenved Arbejdsstatistik, der vil trænge dybere til Bunds, end de paa Folketællinger og paa periodiske Beretninger fra Fabriksinspektører hvilende Undersøgelser ere i Stand til. Man maa gaa FrivillighedensVej, ad denne faar man kun de organiseredeArbejdere Tale. Ide store Byer har man ganske vist i den aller seneste Tid forsøgt, ved de saakaldte »Slum?-Undersøgelser, at skaffe sig Oplysningom aller fattigste Arbejderes Livsforhold, men dels ere disse Undersøgelser — hvor megen Interessede kunne frembyde i andre Henseender — temmelig magre paa egentlig arbejdsstatistisk Stof, og dels række de ikke ud over det aller laveste Befolkningslag. Resultatet bliver, at Statistiken kun i ringe Omfang faar fat i Arbejdernes Mellemklasse.For vidt er den anførte Indvending formelt rigtig. Men hertil maa man for det første svare, at Rom ikke blev bygget paa én Dag, og dernæst kan man maaske gøre den Betragtning gældende, at en god og nøjagtig Statistik over de

Side 116

organiserede Arbejderes Forhold dog, naar alt kommer til alt, er af ikke ringe symptomatisk Betydning,især den suppleres med Oplysninger fra andre Sider af Erhvervslivet. Ved f. Ex. nøje at følge det engelske Tidsskrifts Meddelelser om de industrielle og kommercielle Forhold i hver enkelt Produktionsbranche og sammenholde disse Meddelelsermed maanedlige Arbejdsløshedskvotient for Medlemmer af Trade Unions, faar man et bestemt Indtryk af, at denne Kvotient er en overordentlig fint mærkende Maaler for den hele engelske Industris øjeblikkelige Arbejderbehov.

Den franske »Bulletin de I'Office du Travail« indeholder tildels lignende Oplysninger som »The Labour Gazette <, men de franske statistiske Data ere ikke saa fyldige som de engelske.

Begge Tidsskrifter henvende sig til en meget stor Læsekreds, hvilket fremgaar ikke blot af deres populære Form, men ogsaa af deres billige Pris, henholdsvis i Penny pr. Nummer og 2i2ij2 Francs pr. Aargang.