Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind 3. række, 5 (1897)

Indførselen af danske Landbrugsprodukter til Storbritannien.

H. Hertel.

lifter at England den 4. Februar 180,2 forbød Indførselen af vort levende Kvæg og vore Faar, er det danske Landbrugs 3 vigtigste Udførselsartikler til England Smør, Flæsk og Æg. Den engelske Statistik angiver, at den danske Indførsel af disse Artikler i de 3 sidste Aar har haft følgende Størrelse og Værdi:


DIVL1339

Hvad S mør tilførselen angaar, har Danmark nu i en Række af Aar absolut staaet som Nr. 1, og det Land, der kommer som Nr. 2, Frankrig, møder kun op med en Tilførsel, der er lidt over en Tredjedel af vor. Noget af det franske Smør, vistnok dog kun nogle faa pCt., betales højere end dansk Smør, der

Side 206

ellers übetinget nyder Rang som det bedste og betales højst. Og glædeligt er det, at danish butter trods voxende Konkurrence ikke taber Terræn, men vedblivendefuldt hævder det vundne Renommé. Imidlertidhave stærkt voxende australske Tilførsler*) skadet vort Smørsalg. Ikke derved, at det australske Smør direkte konkurrerer med vort Smør, men derved, at det til Tider har overfyldt Markedet med sekunda Kvaliteter, hvad der har lagt et Tryk paa Markedet, demoraliseret Stemningen og derved indirekte vanskeliggjortSalget af de finere Sorter. Imidlertid synes det, som om Forøgelsen af Smørtilførslerne til England i de senere Aar ikke har været meget større end Forøgelsen i Forbruget. Engelske Statistikere have beregnet, at det voxende Smørforbrug pr. Individ og Befolkningens Tilvæxt aarlig kræver et forøget Smørudbud af over 20 Mill. Ib. Smørproduktionen i England er neppe tiltaget synderligt, hvis den overhovedeter medens Smørtilførselen i de sidste Aar netop er tiltagen med 20 til 25 Mill. Ib. om Aaret.

Hvad Tilførselen af Bacon angaar, viger Danmark kun for de Forenede Stater i Nord-Amerika. I lange Tider har den kræsne Englænder anset det irske Flæsk for det bedste og altsaa betalt det højest. Bestræbelserneherhjemme rettede paa at levere et Produkt, der kommer op ved Siden ad det irske og altsaa ikke direkte konkurrerer med de enorme Tilførsler af sekunda amerikansk Flæsk. Og vore Bestræbelser ere delvis lykkedes, dansk Flæsk betales højest af det indførte



*) I Fjor var der dog en ret betydelig Tilbagegang i Australiens Udførsel Tørken).

Side 207

og er det irske Flæsk en haard Konkurrent. Til Belysningheraf anføres en Udtalelse i et engelsk Handelsblad, Grocers' Gazette. Efter at have omtalt Fremgangen i den danske og Tilbagegangen i den irske Udførsel skriver Bladet: Hermed er dog ikke Alt sagt, thi i 1888 var irsk Flæsk 4—949 sh. pr. cwts dyrere end dansk Flæsk. Nu ere Priserne omtrent ens. De irske Farmers mangelfulde Oplæring er Grunden til denne Nedgang. I Modsætning til de danske Landmændvéd ikke, hvilke Fordringer der stilles til et godt Svin. Kun 20 pCt. irske Svin komme i iste Klasse mod 5060 pCt. danske.

For 15 Aar siden var Æg en upaaagtet Exportvare, 1896 anslaar den engelske Statistik Værdien af den danske Ægimport til 9^2 Mill. Kroner! Ogsaa vore Æg eje et godt Renommé, de staa i Vægt, Glans og Ydre lig med de bedste Æg, de franske, og vore gode Mærker opnaa ligesaa høje, ja paa nogle engelske endog højere Noteringer end andre indførte Æg.

Som Tabellen viser, er Danmarks Udførsel af de nævnte 3 Produkter tiltaget betydeligt i de sidste Aar. I Fjor er Tilførselen af Bacon fra Danmark voxet stærkere end fra noget af de andre Indførselslande, nemlig med 0,21 Mill. Ib. Forøgelsen i den danske Smørudførsel har været ca. 6161/2 Mill. Ib. og i gudførselen 287,600 Gt. Hunds. — Den første overgaas af Tilvæxten fra de Forenede Stater og den sidste af Tilvæxten fra Frankrig.

Foruden disse 3 Hovedartikler udfører vort Landbrugogsaa
andre Varer til Storbritannien,
saaledes Kød, Korn og Kornvarer, überedte Skind og

Side 208

Huder samt Uld. Den engelske Statistik henfører imidlertid disse Artikler under Rubriken »from other countries«, og man kan altsaa ikke i den søge Oplysningom, stor vor Udførsel af disse Varer er. I den danske Statistik over Ud- og Indførselen i Aaret 1895 angives, at vi i dette Aar til Storbritannien udførteaf for 1,5 Mill. Kr., af überedte Skind og Huder for 1,1 Mill. Kr., af Korn og Kornvarer (fornemliguformalet for 695,000 Kr. og af Uld for 598,000 Kr.