Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind 3. række, 4 (1896)

Statistisk Aarbog.

Etatens Statistiske Bureau har udsendt »første
Aargang« af »Statistisk Aarbog« og indledet den med
følgende Forord:

»Det første »Sammendrag af statistiske Oplysninger angaaende Kongeriget Danmark« udsendtes af C. N. David som Chef for Statistisk Bureau i Aaret 1869, paa en Tid, da saadanne Resumeer endnu ikke vare almindelige i den europæiske Statistik. Indtil Midten af 70'erne udkom der hvert Aar et Sammendrag, i de sidste tyve Aar er der ialt udkommet fem Sammendrag. Samtidigt er man imidlertid overalt andetsteds gaaet over til statistiske Aarbøger, hvad der er saare naturligt, fordi Brugen og Interessen for statistiske Oplysninger overalt er stegen, uden at Lysten og Evnen til at fordybe sig og finde sig til Rette i de omfangsrige Tabelværker har holdt Skridt dermed. Dertil kommer, at først Aarbogen vænner Almenheden til at betragte Resuméhæftet som en Haandbog, man altid bør have til Raadighed, hvad der fremkaldes dels ved dens regelmæssige aarlige Tilbagevenden — som en Statskalender eller et lignende Hjælpemiddel —, dels ved, at Hæftet som Aarbog er i Stand til at have de statistiske Data, der meddeles, førte å jour.

Side 267

Statens Statistiske Bureau fremsender da hermed »Statistisk Aarbog«s første Aargang. Den svarer i mange Henseender i Form og Indhold til de tidligere »Sammendrag«, men rummer dog ved Siden af en Del Forskelligheder. Medens Sammendragene nemlig for største Delen kun indeholdt Resumeer af, hvad der alt forelaa trykt i Tabelværkerne eller de »Statistiske Meddelelser«, har man i Aarbogen for det første paa ethvert Punkt ført Oplysningerne saa langt ned, som det overhovedet var muligt at skaffe Materialet til Veje indtil den Dag, Arket gik i Trykken. Dette hidtil utrykte Materiale omfatter bl. a. summariske Resultater af Værker, hvis Udgivelse i detailleret Skikkelse forberedes, og ligeledes herved opnaas saaledes en Fordel ved Aarbogen, idet den nemlig byder en heldig Form til Offentliggørelse af statistiske Hovedresultater forinden de udførlige Værkers Fremkomst. Man har dernæst i videre Udstrækning end tidligere anvendt trykt eller utrykt Materiale fra anden officiel Statistik end Bureauets. Endelig er der foretaget en Del flere Beregninger, paa Grundlag af de meddelte absolute Tal, end før, for saa meget som muligt at forøge Bogens Brugbarhed. Naar Aarbogen desuagtet har en Sjettedel ringere Omfang end det sidste Sammendrag, skyldes dette en Omordning af Stof og Tabeller, der af flere Grunde ansaas for hensigtsmæssig.

Det bliver naturligvis altid et Skøn, hvor meget en saadan Aarbog bør optage, og for hvor lang en Aarrække Meddelelserne bør gives. Et særligt Hensyn er Plads- og dermed Tids- og Pengehensynet, men der er selvfølgelig intet fastslaaet for Fremtiden ved denne

Side 268

første Aargang; Tilføjelser, Indskrænkninger, Ombytningeraf Tabeller med andre kunne foregaa i hver ny Aargang. De følgende Aargange ville i hvert Fald have en Fordel, som denne mangler. Det er nemlig Bureauets Plan, at Aarbogen fremtidigt skal udkomme i hvert Aars Oktober Kvartal. Herved opnaas, at man vil kunne faa de fleste Aarsregnskaber og almindeligestatistiske Redegørelser for det foregaaende Aar med, altsaa, naar f. Ex. 2den Aargang af Bogen udkommeri Oktober Kvartal 1897, Regnskabsopgørelser og de statistiske Data vedkommende Befolknings- og Erhvervsforhold m. v. for 1896-, i nærværende Aargang er man langt hyppigere, end man ønskede det, bleven nødt til at standse ved Aaret 1894 eller endog tidligere, idet der alt var hengaaet saa lang Tid, siden det sidste Sammendrag udsendtes, at det ikke ansaas for rigtigt at udskyde Udgivelsen af Aarbogens første Aargang til Efteraaret. Men i Fremtiden vil man altsaa i den nævnte Henseende være langt gunstigere stillet. Efterhaandensom selve det statistiske Materiale forøges, vil der forhaabentlig ogsaa kunne belyses Forhold, man nu har maattet forbigaa, saasom Befolkningens Vandringer, Priserne paa Livsfornødenheder og andre Varer, fremfor alt de store sociale Spørgsmaal.

Aarbogen er forsynet med en Oversigt over Kildestederne for Tabellerne, i hvilken man ogsaa vil finde Henvisning til det benyttede trykte eller utrykte Materiale uden for Bureauet. Denne Oversigt vil paa de fleste Punkter være en Hjælp for dem, der om et eller andet Emne ville søge udførligere Oplysninger, end Aarbogen meddeler.

Side 269

Endelig er nærværende Aargang ledsaget af et Kort over Danmark, der har taget særlig Sigte paa Fremstilling af Landets Jærnbane- og Telegrafvæsen, dets Forsyning med Fyr (samt disses Rækkevidde), med Redningsstationer o. a. lign.«