Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind 3. række, 38 (1930)

GUNNAR JAHN: Statistikkens Teknikk og Metode. 2. Oplag. Oslo 1930 (275 S.).

H. Cl. Nybølle

Side 410

tiier at første Udgave (fra 1920) i nogle Aar har været udsolgt, foreligger nu anden Udgave. Denne i flere Henseender udmærkede og nyttige Bog har efterhaanden ogsaa her i Landet fundet et Marked. Da Bogen som den nu foreligger i alt væsentligt samme Plan som første Udgave og trods Forandringerne i sidste Kapitel ikke i Anlæg og Karakter adskiller sig fra sin Forgænger, kan vi her indskrænke os til nogle faa Bemærkninger om den.

Ændringerne bestaar væsentligst deri, at Afsnittet om Indekstal skrevet om, at Afsnittene om repræsentative og lign. Undersøgelsesmaader (i omtrent uforandret Form) og om „Tidsrækker" betydelig ændret Form) er flyttet henholdsvis fra Kap. H (lagttagelsen) og fra Kap. IV (Hjælpemidler under Fremstillingen Analysen) til Bogens sidste Kapitel V (Analysen), samt endelig i at dette sidste Kapitel iøvrigt er skrevet helt om, idet enkelte Dele er forkortede, andre føjet til.

Indekstaliene er behandlet en Del udførligere end før, og en a-jour-Føring er naturlig, da de forløbne Aar jo har frembragt betydelig Litteratur paa dette Omraade. Hensynet til denne indskrænker sig dog i det væsentligste til Omtalen af Irving Fisher's saakaldte ideale Prisindekstal, medens andre nyere Bidrag som Bortkiewicz's, Haberler's m. fl. desværre ikke har afsat sig kendelige Spor. Bortset herfra kan Afsnittet maaske næppe forbedres synderlig, naar den allerede ved min Anmeldelse af 1. Udgave efterlyste Betragtning af Indekstallene ud fra det metodisk set mere almindelige Synspunkt, Læren om Standardberegninger giver, ikke anlægges. Afsnittet er dog stadig særdeles instruktivt.

Det er i Kap. V, at de væsentligste Ændringer er sket, og dette Kapitel hævder sig adskilligt bedre end i første Udgave over for Bogens øvrige, men har jo ogsaa som nævnt faaet Blodtilførsel fra disse ved Overflytningen af Afsnittene „Tidsrækker"og

Side 411

rækker"og„repræsentative Undersøgelsesmetoder"; det er
ganske tydeligt, at en smukkere Afrunding af Bogen derved
er opnaaet.

Omend dette, i Sammenligning med Omtalen af første Udgaves V (nærv. Tidsskr., Aarg. 1920, S. 403), noget ndrede ogsaa kan bero paa, at de Synspunkter, der laa til Grund for nævnte Omtale, ikke har holdt sig helt uforandrede i de forelebne Aar, medfører den Afgrænsning, Fort nu som før har givet sin Opgave, stadigt, at Statistikens inderste Væsen trods Forbedringerne ikke ret udfolder sig i dette Kapitel, hvor man ellers vilde vente det. For mange Sider er nu ogsaa anvendt Omtalen af Sammenligning af Rækker ved Hjælp af saadanne „mekaniske" Midler, som grunder sig paa sammenhørende Differensfortegn eller af Nummerering af Leddene o. s. v., hvad der ikke bidrager til at fremhæve de karakteristiske Linier i Statistikens Træk. Hverken dette eller den lidt mangelfulde Korrekturlæsning hindrer dog, at Bogens Nytte er utvivlsom; den kan anbefales de mange, i hvis Lod det falder at beskæftige sig med statistiske Arbejder, og som hverken har Tid eller Lejlighed til at indlade sig paa et større Studium af Statistikens teoretiske Problemer.