Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind 3. række, 38 (1930)

Traps Danmark, Bind IX, De sønderjyske Landsdele (632 Sider. G. E. C. Gads Forlag, København 1930).

Helge Larsen.

Side 267

Paa Gads Forlag er nylig afsluttet 4. Udgave af det udmærkedeVærk
Danmark. Værket har, grundet paa Adskillelsen1864,
i anden og tredie Udgave haft noget

Side 268

sønderjydsk Afsnit. Derimod naaede første Udgave netop at blive færdig i 1864, og denne Udgave sammen med to andre store topografiske Værker, Schrøders fra Halvtredserne og Oldekopsfra var de eneste samlede Beskrivelser af de sønderjydskeLandsdele, fandtes indtil dette Foraar. Den nu færdige 4. Udgave tager Traaden fra 1. Udgave op, idet dens Bind IX omhandler „De sønderjyske Landsdele". Dette Bind kan købes særskilt, omend det slutter sig naturligt til den statelige Række af Bind, der udgør Traps Danmark.

Forarbejderne til dette Bind paabegyndtes i Virkeligheden allerede for en Snes Aar siden, idet en Kreds af danske Mænd dengang paatænkte at skabe en dansk Topografi af hele Slesvig Modvægt mod Oldekops tyske Værk. Det gamle Materiale er ved Udarbejdelsen af den nu udkomne Bog benyttet i den Udstrækning, det har været muligt, men dels var Materialet jo kun ført op til Verdenskrigens Begyndelse, dels er meget nu saa forandret, at en meget stor Del af Værket paa Oplysninger indhentet i de sidste Aar, efter Krigen.

Formen for Værket slutter sig nær til den i Beskrivelsen af Danmark Nord for Kongeaaen benyttede, dog er det naturligt, at denne første Udgave efter Genforeningen bringer en Del Oplysninger vedrørende Afstemningen og de forskellige Valg lige fra 1871, Materiale, der kan belyse de nationale Forhold i Landet. Den fra det øvrige Danmark meget afvigende Jordfordeling Sønderjylland, med de forholdsvis mange store Gaarde, har ligeledes medført, at Beskrivelsen af Landejendomme betydelig fyldigere end i den øvrige Trap.

Foruden de allerede nævnte Afvigelser fra det kendte Værk maa endnu omtales den meget fyidige geologiske og historiske herunder Afsnittet om den administrative Inddeling og Styrelse, Afsnit, der giver Værket en særlig Værdi. Interessant er ogsaa Indledningen til Tønder Amt, der giver en Beskrivelse af de i Danmark ikke hyppigt forekommende Diger og Koge og omtaler Vaderne og Afvandingsarbejderne, ligesom Landejendommenes Arrondering bliver nævnt.

Under Afsnittet om Sønderborg Amt, det sidst behandlede Amt, er medtaget en meget fyldig statistisk Oversigt over hele Landsdelen, idet man her giver et samlet Overblik over Udviklingeni Perioden siden Genforeningen, baade hvad angaar Landbrugets stigende Intensitet, Fremgangen i Høstudbyttetog Husdyrholdet. Endvidere er givet fyldige Oversigterover og Handelens Stilling ved Erhvervstællingen1925,

Side 269

tællingen1925,saavel for Landsdelen som Helhed som for de enkelte Byer, Flækker og Amter, og det er her paavist, at medens de store Brug vejer meget stærkt i det sønderjydske Landbrug, præger de smaa Virksomheder endnu i overvejende Grad Haandværket og Handelen.

Det bragte Billedstof er overordentlig fyldigt og staar fuldt ud paa Højde med Billederne i den øvrige Trap. En stor Del er ofret paa Mindesmærkerne for de i Verdenskrigen faldne og fodener derved Værket med et egenartet Præg. Skulde man imidlertid rette en Indvending mod Billedstoffet, maatte det være paa Grund af den overvejende Mængde Kirkebilleder, der er medtaget. En Del af disse kunde sikkert være erstattet med andre f. Eks. af Gaarde eller lign.

løvrigt er der kun det bedste at sige om Værket, der giver en overordentlig klar og paalidelig Topografi, og der er kun Grund til at takke de udmærkede Redaktører Lektor H. V. Clausen, Museumsdirektør Dr. Mackeprang, Dr. Mads Iversen og Museumsinspektør Westergaard, fordi de har nedlagt deres meget indgaaende Lokalkendskab i denne smukke Bog,