Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind 3. række, 38 (1930)

DEN DANSKE BEFOLKNINGS HOROSKOP Foredrag i Nationaløkonomisk Forening den 11. Februar 19301).

Adolph Jensen.

Den Opgave, der er stillet mig af Nationaløkonomisk Forenings er at opridse et Sandsynlighedsbillede af den danske Befolknings Størrelse og Opbygning efter Alder ud i Fremtiden.

Der er maaske dem der vil mene, at det skulde jeg hellere lade være med. En Statistiker skal vide Besked med, hvad der er sket, og hvis han forstaar sit Haandværk, kan han paa Grundlag af denne Viden give et anskueligt og nyttigt Nutidsbillede. vil man sige, dermed bør han ogsaa lade sig nøje. Intet Menneske ved, hvad der vil komme, og det er uklogt og formasteligt at prøve paa at drage det Slør til Side, som skiller Fremtid fra Nutid.

Jeg er slet ikke enig i, at Statistikerens Opgave kan afgrænses snævert. Jeg kunde fra min Embedsvirksomhed nævne mangfoldige Eksempler paa, at det praktiske Formaal med vort Arbejde i udpræget Grad netop er at tilvejebringe Holdepunkter for en Forhaandsbedømmelse af Tilstanden i kommende Tider,

Dette betyder dog ikke, at Statistikeren skal give sig af med at spaa. Og noget saadant indlader jeg mig heller ikke paa. Mit Forehavende er af lignende Art som Beregningen af Tabeller til Brug for Livsforsikrings- eller anden Assurancevirksomhed.Ved af saadanne Tabeller, der opstilles paa Grundlag af bestemte Rækker af Erfaringer, søger man jo at komme til Klarhed over den sandsynlige Risiko. Paa samme Maade er det Fremstidsbillede, jeg skal vise Dem, konstrueret paa



1) Foredraget gengives her i det væsentlige i den Form, hvori det blev holdt. En Del af de til Grund liggende Beregninger m. v. gengives i de efterfølgende Bilag, hvortil der er henvist i Teksten.

Side 182

Grundlag af visse Forudsætninger, og det er mig magtpaaliggendeat
at Billedet kun vil komme til at genspejle
Virkeligheden, hvis disse Forudsætninger viser sig at holde Stik.

Ved Valget af Hypoteser kan man naturligvis ikke lade sig lede af den Doktrin, som tillægges Disraeli: „It is the unexpected which happens". Tværtimod maa man gaa ud fra hvad der efter et sagkyndigt Skøn maa anses for med Rette at være „expected", altsaa fra det der i størst Grad har Sandsynligheden sig. Den Interesse, der knytter sig til hvad jeg har at meddele, vil altsaa være afhængig af, om man maatte anse mine Hypoteser for rimelige eller ikke.

Dette vigtige Punkt skal jeg straks komme tilbage til. Men først maa jeg nævne et Par Data fra Fortid og Nutid, som skal tjene til at begrunde, at Nationaløkonomisk Forening har sat Spørgsmaalet om Befolkningens sandsynlige Udvikling i kommende Tider paa Programmet for dette Møde.

I Danmark fødtes der for 100 Aar siden noget over 30 Børn aarlig for hver 1000 Indbyggere. Der døde noget over 20 Mennesker aarlig pr. 1000 Indbyggere. I vore Dage kan Forholdet, i runde Tal, siges at være det, at der fødes knap 20 og dør noget over 10 pr. 1000 Indbyggere. I begge Tilfælde bliver Netto-Rcsultatet tilnærmelsesvis det samme, et Fødselsoverskud, der ligger nær ved 1 Procent af Folketallet.

Nu vil man maaske sige, at heri er der intet, der kan vække større Opsigt, Om et Fødselsoverskud af 1 Procent fremkommer 3-^-2 eller som 2 -=- 1, synes, befolkningsmæssigt sét, at komme ud paa eet; ja hvis det gik an her at anlægge et forretningsmæssigt Synspunkt, vilde man maaske endda hævde, at det er at foretrække, at et vist Nettoresultat vindes ved en mindre Omsætning fremfor ved en større.

Det vil fremgaa af det følgende, at eM saadan Betragtning ikke er rigtig, bl. a. fordi „den mindre Omsætning" betinger en ganske anden Aldersfordeling end den større. Hvad det kommer paa her, er imidlertid den Bevægelse i Fødsels- og Dødelighedstallene, som har ført Befolkningen fra Stadiet 3-7-2 til Stadiet 2 ~ \.

Vi saa, at i Løbet af de 100 Aar er baade Fødselshyppighedog aftaget, men Bevægelsen i disse to Rækkerhar været parallel. Medens Dødeligheden aftog saa at sige i hele Perioden, holdt Fødselshyppigheden sig omtrent paa samme Niveau indtil Aarhundredskiftet. Følgen blev et stigende Fødselsoverskud indtil noget ind i dette Aarhundrede, da Tallet kulminerede ved 15 Promille aarlig. Men derefter

Side 183

tog Nedgangen i Fødselshyppigheden saadan Fart, at Nedgangen i Dødeligheden ikke blev kompenseret; Fødselsoverskudet blev aftagende (og i den seneste Tid stærkt aftagende) fra Aar til Aar.

Nedgangen i Fødselshyppighed og Dødelighed er jo ikke noget for Danmark ejendommeligt; det er et Fænomen, som er fælles for saa at sige alle Kulturlande. Og fælles for de fleste Lande er ogsaa det nys paapegede Træk, at den almindelige i Fødselsoverskudet er blevet nedadgaaende. Medens det 19. Aarhundrede befolkningsmæssigt karakteriseres ved en Vækst, som ingen anden Periode i Historien kan opvise, oplever vi nu en saa voldsom Nedgang i den aarlige Befolkningstilvækst, man i flere Lande synes at øjne det Tidspunkt, Væksten vil være ophørt eller endog vil slaa over i sin Modsætning. Det er forstaaeligt, at dette Faktum rejser en Række alvorlige Problemer, og det er derfor vi nu for Danmarks Vedkommende vil undersøge de sandsynlige Virkninger den nedadgaaende Bevægelse i Fødselsoverskudet1).

Hvis man vil danne sig en Forestilling om Folketallets sandsynlige Vækst i Fremtiden, er der tre Faktorer, rned Hensyn hvilke man maa gøre visse Forudsætninger, nemlig Fødselshyppigheden, Dødeligheden og Vandringerne over Landets Af disse tre vil vi begynde med Dødeligheden.

For 60 Aar siden udgjorde Dødeligheden i Danmark paa det nærmeste 20 Promille af Folketallet; ved Begyndelsen af det 20. Aarhundrede var Dødeligheden gaaet ned til ca. 15 Promille; derefter er den faldet ret jævnt, indtil den i de seneste Aar har udgjort en Übetydelighed over 11 Promille. Disse Tal kan vi irm'diertid ikke have synderlig Nytte af, naar vi vil gøre Beregninger med Hensyn til Fremtiden. Dødelighedener højst forskellig i de enkelte Aldersklasser, og da Befolkningens Aldersfordeling sandsynligvis vil forandre sig, maa vi derfor søge et Udtryk for Dødeligheden, som tager Hensyn til Dødsrisikoen i hver enkelt Alder lige fra de spæde Børn til Oldingealderen. Et saadant Udtryk har vi i Middellevetidenfor Efter Erfaringerne for Femaarsperioden 1921—25 udgjorde Middellevetiden 60.3 og 61.9 Aar, henholdsvisfor og Kvinder. Spørgsmaalet er nu, om man har Grund til at formode, at Dødeligheden i Fremtiden vil



1) Se Bilag 1, Side 197.

Side 184

forandre sig saadan, at Middellevetiden vil blive kortere eller
længere end ca. 61 Aar.

Naar man erindrer, at Middellevetiden har været saa at sige uafbrudt stigende gennem de 80 Aar, vi i Danmark har haft rationelt udregnede Dødelighedstavler, vil der vistnok være Enighed om, at man gør rettest i at se bort fra Muligheden af en varig Stigning i Dødeligheden af saadan Styrke, at den kunde betinge en mindre Middellevetid end den nuværende.

Men bør man da regne med en fortsat Forøgelse af Middeldellevetiden?

Selvfølgelig er der indenfor alle Aldersklasser et Spillerum for Forøgelse af Levedygtigheden; hverken Lægekunsten eller Hygiejnen har vel endnu naaet Fuldkommenheden. Og navnlig vil man maaske her i første Række pege paa, at vor Børnedødelighed langt større end f. Eks. Norges og Sveriges. Hertil er nu for det første at bemærke, at dette kun gælder Spædbørnsdødeligheden, Dødeligheden i det første og højt regnet det andet Leveaar, og dernæst at Nedgang i Børnedødeligheden modvirkes af en Forøgelse af Dødeligheden i de noget ældre Aldersklasser. Man ser det i Norge, hvor der ved Siden af en overordentlig lav Spædbørnsdødelighed en meget høj Ynglingedødelighed. Forklaringen er naturligvis den, at de svagelige Individer, hvis Liv bevares i de første Barneaar, i nogen Grad vil belaste Dødeligheden i de følgende Aldersperioder. I det hele taget maa det jo erindres, hver Gang Lægen eller Hygiejnen river et Menneske uu ai Dødens Arme, betyder aet kun en kortere eller længere Udsættelse af Dødstidspunktet *).

Den danske Befolkning staar i Øjeblikket med en Levedygtighed, maa betegnes som Rekord. Saa vidt jeg har kunnet faa oplyst, er der aldrig før for et helt Lands Befolkning en saa høj Middellevetid som 61 Aar for begge Køn under eet. Og selv om det selvfølgelig maa indrømmes, Muligheden af en yderligere Forbedring ikke er udelukket, mener jeg dog, at alt taler for at regne med de nuværende Dødelighedsforhold fremfor at vælge en eller anden vilkaarlig Hypotese.

— Vi vender os derefter til Fødslerne. Og her maa jeg straks gøre opmærksom paa, at den Nedgang i Fødselshyppigheden,der en almindelig Tendens til Begrænsning af Børneantallet i den enkelte Familie, slet ikke — som mange



1) Se Bilag 2, Side 200.

Side 185

tror — er et helt moderne Fænomen. Børnebegrænsning i større Udstrækning sporedes allerede ved Begyndelsen af det 19. Aarhundrede i Normandiet; den blev mærkbar i Skandinavieni i England og Centraleuropa i Firserne og Halvfemserne, og ved Verdenskrigens Udbrud havde Bevægelsenbredt ikke alene tiJ alle europæiske Lande (dog kun som en svag Tendens i de østlige), men ogsaa til store Dele af de Befolkningsgrupper i fremmede Verdensdele, som er opstaaet ved europæisk Kolonisering. Under den store Krig sank Fødselshyppigheden i de krigsførende Lande til omkring det halve. Saa fulgte efter Fredslutningen et Par Aar med en stærk Stigning i Fødselstallene, men denne Stigning, der vel var en Følge af Indgaaelsen af mange opsatte Ægteskaber og af den hele optimistiske Stemning, der vaktes ved Fredens Indtræden, slog snart over i sin Modsætning, saa at de senesteAar Billedet af en Nedgangsbevægelse, der er stærkere og almindeligere end nogensinde før. Det er karakteristisk,at klassiske Land, Frankrig, nu ikke længere staar med den laveste Fødselshyppighed, men i de seneste Aar er blevet distanceret af baade Sverige, Norge, England-Wales, Schweiz og Estland og maaske flere Lande. Det er ogsaa værd at lægge Mærke til, at medens Tysklands Fødselshyppighed endnu i Begyndelsen af dette Aarhundrede var imellem halvanden og to Gange Frankrigs, er Forskellen nu uvæsentlig. Hvad vort eget Land angaar, danner det ingenlundenogen hverken hvad Bevægelsens Retning eller Hastighed angaar.

At Børnebegrænsningen ikke tør betragtes som et rent forbigaaende gøres sandsynligt derved, at man i Tidens Løb forgæves har prøvet en Mængde forskelligartede Midler til at standse Bevægelsen: Straffelovgivning, Politiforanstaltninger, Børnepræmier og meget andet. Alt saadant saa vidt det kan ses, været lige saa virkningsløst som de Forsøg, der er gjort paa at bekæmpe Børnebegrænsningen aandelige Vaaben som religiøs og etisk Paavirkning Appel til Patriotismen. Levasseur havde sikkert Ret, naar han sagde, at det er en Indbildning at tro, at man skaffer sig Børn alene af Fædrelandskærlighed.

Herefter maa man formentlig være berettiget til at gaa ud
fra, at Kvinderne indtil videre snarere vil fremture i end opgive
Utilbøjelighed til at føde mange Børn.

Ved Valget af en Hypotese angaaende den fremtidige Fødselshyppighedi
ligger det ved første Øjekast nær at

Side 186

gaa ud fra en Forudsætning, der svarer til den, vi har valgt for Dødelighedens Vedkommende, nemlig at den nuværende Frugtbarhed indenfor de enkelte Aldersklasser af Kvinder bevaresud Fremtiden. Jeg skal senere vise, hvorledes Folketalletvilde sig under denne Forudsætning, men jeg vil straks tilføje, at jeg anser det for meget lidt sandsynligt, at den nedadgaaende Bevægelse i den ægteskabelige Frugtbarhedi nu skulde været naaet til Bunden. Og jeg skal sige hvorfor.

Fødselshyppigheden i Danmark udgjorde i Femaaret 1921 — 25 for hele Befolkningen under eet lidt over 22 Promille. Det er imidlertid en kendt Sag, at Nedgangen i Fødselshyppigheden begyndt i Bybefolkningen og først lidt efter lidt i større eller mindre Grad har bredt sig ud paa Landet. For samtlige Landdistrikter under eet var Fødselshyppigheden i 1921—25 mellem 23 og 24 Promille, men undersøger man Forholdet i hvert enkelt af de 154 Herreder, finder man, at Tallet varierede lige fra 17 til 31. Og der er det ejendommelige, de lave Fødselspromiller fortrinsvis forekommer paa Øerne, de højere fortrinsvis i Jylland1). En tilsvarende Undersøgelse, jeg foretog for 15 Aar siden, gav et lignende Resultat, blot at Tallene dengang laa langt højere, idet de varierede fra 22 til 35 Promille imod nu fra 17 til 31.

Denne Undersøgelse viser med stor Tydelighed, at den lave Fødselshyppighed udbreder sig fra Øst til Vest, og Resultaterne taler i høj Grad imod den Antagelse, at man skulde kunne regne rned Bevarelse af den nuværende ægteskabelige Frugtbarhed Fremtiden.

Det er klart, at under disse Omstændigheder maa Valget af en Hypotese angaaende Fødselshyppigheden i Fremtiden til en vis Grad bliver vilkaarligt. Nogen Vejledning kan man imidlertid faa ved at kaste et Blik paa Bevægelsen i Folketal og Fødselstal i en Aarrække. I adskillige Lande har man iagttaget, at det absolute Fødselstal i lange Tider har holdt sig konstant eller endog er gaaet nedad, samtidig med at Folketallet er steget. Igennem 2030 Aar har dette kunnet paavises f. Eks. baade for Danmark, Sverige og Norge. Ser vi paa de seneste Aar, finder vi for Danmark følgende. I 1922 talte Danmarks Befolkning 3,3 Millioner Individer og der fødtes 74 000 Børn; derefter er Folketallet steget jævnt fra Aar til Aar, indtil det i 1929 er naaet over 3,5 Millioner, samtidig



1) Se Bilag 3, Side 202.

Side 187

med at Fødslernes Antal er aftaget til under 66 000. Det synes da ikke at være saa ganske hen i Vejret, hvis vi gaar ud fra, at Fødselstallet i Fremtiden vil holde sig omkring Gennemsnittet for de sidste 3 Aar, nemlig 67 500. Skulde man, med de hidtidige Erfaringer i Erindring, indvende noget mod denne Hypotese, maatte det i hvert Fald være, at Tallet snarest er anslaaet for højt.

Jeg er ikke blind for, at der imod mit Valg af Fødsels- og Dødelighedshypoteser formelt kan indvendes, at det er inkonsekvent forudsætte den nuværende relative Levedygtighed (ikke forøget), samtidig med at jeg regner med konstant absolut Fødselstal. Til Forsvar for denne usystematiske kan jeg dog paaberaabe mig en saa fremragende Autoritet som Professor A. L. Bowley, som ved en Beregning angaaende Englands fremtidige Folketal netop er gaaet ud fra lignende Forudsætninger1). For mig — og altsaa ogsaa for Bowley — har det afgørende ved Valget af de nævnte Hypoteser været, at de — trods Kombinationens Mangel paa Konsekvens — synes at være de mest sandsynlige. Det vil iøvrigt fremgaa af det følgende, at de Afvigelser fra den nuværende summariske Fødselskvotient, der betinges af konstant Fødselstal 67 500, er langt mindre, end man maaske ved en overfladisk Betragtning vil være tilbøjelig til at vente2). Endelig kan det vist ikke nægtes, at den engelske Statistiker Stevenson har Ret, naar han med Henblik paa den almindelige Børnebegrænsningens Kunst („Fødselskontrol", som den benævnes med et fint Udtryk) nu har faaet, udtaler, det er „much easier to prevent births than to prevent deaths".

— Vandringerne over Danmarks Grænser har i overskueligTid i Befolkningstab, idet Udvandringen normalt er større end Indvandringen. Nettotabet ved Vandringerne har svinget stærkt fra Tid til anden, idet det naturligvis paavirkes af de vekslende økonomiske Konjunkturer baade i Indlandet og især i Udlandet. I Femaaret 192125, da Forholdene synes at have været ret normale, udvandrede der i aarligt Gennemsnit ca. 3400 Mænd og 1200 Kvinder flere end der indvandrede. Ved Beregningerne angaaende den fremtidige Befolkningstilvækst er jeg nu gaaet ud fra den Forudsætning, at Nettotabet ved Vandring — ligesom Afgangen ved Død —



1) Se Note 1 Side 209.

2) Se Side 220 øverst.

Side 188

indenfor hver Aldersgruppe stadig vil staa i samme Forhold ti]
Aldersklassens Folketal, som Tilfældet var i 1921—251).

Vi skal nu se, hvorledes Befolkningsforholdene i Danmark
fremtidig vilde stille sig under de Forudsætninger, jeg har
nævnt2).

Hvis man — trods alt hvad der taler mod Hypotesens Sandsynlighed vilde gaa ud fra, at Frugtbarheden indenfor de forskellige Aldersklasser af Kvinder i Fremtiden bliver staaende paa samme Tal som Gennemsnittet for de sidste 5 Aar, kommer til det Resultat, at Folketallet vil stige, i Begyndelsen med samme aarlige Antal som nu, nemlig 2025 000, men efterhaanden med aftagende Tal. Om 30 Aar vil den aarlige Tilvækst være ca. 15 000, om 40 Aar 11000, og ved Aarhundredets vilde den aarlige Befolkningsforøgelse kun være ca. 6000 Mennesker eller kun 11/ sI1/s Promille af Folketallet, til den Tid vilde være steget til 4 600 000.

Jeg skal ikke opholde mig længere ved de Resultater, denne lidet sandsynlige Fødselshypotese vilde føre til, men gaa over til mere udførligt at paapege Befolkningsudviklingen under Forudsætning af, at selve Fødselstallet forbliver konstant 67 500 aarlig, samt at Tabet ved Død og Udvandring vedbliver udgøre samme forholdsmæssige Del af hver Aldeisklasse nu.

Det skal først bemærkes, at hvis disse forudsætninger holder tilstrækkelig længe, maa Befolkningen ep Gang i Fremtiden blive hvad man i den statistiske Sprogbrug kalder stationær, d. v. s. at Folketallet hverken forøges eiier formindskes at Befolkningens Sammensætning efter Køn og Alder forbliver den samme fra Aar til Aar. Denne stillestaaende Tilstand vil indtræde, naar alle de nulevende Personer er døde, altsaa praktisk set om 80 eller 90 Aar.

Fra det nuværende Tal 3Vs Million vil Folketallet under de givne Forudsætninger i Begyndelsen vokse med en Snes Tusinde Mennesker aarlig, men Tilvæksten vil hurtigt mindskes,indtil omkring Aaret 1970 vil være ophørt. Folketalletvil være steget til 4 Millioner. Paa dette Tidspunkt vil den stationære Tilstand dog endnu ikke være naaet. Befolkningsforøgelsenvil Tid blive negativ, Folketallet vil aftage Aar for Aar — ikke stærkt, men dog saaledes at det



1) Se 4, Side 206

2) Se Bilag 5, Side 208.

Side 189

omkring Aar 2010 vil ligge 100 000 under det før nævnte
Maksimum af 4 Millioner. Fra nu af vil Folketallet holde sig
konstant paa 3,9 Millioner.

Det aarlige Antal Fødte vil i Begyndelsen udgøre mellem 19 og 20 Promille af Folketallet, men derefter aftage til: lidt under 17 Promille for atter at stige lidt, indtil det falder til Ro ved 17V3 Promille. Det vil ses, at den valgte Hypotese slet ikke betinger voldsomme og sensationelle Forandringer i Fødselskvotienterne. Set paa Baggrund af de senere Aars Erfaringer Ind- og Udland maa det snarere siges, at de beregnede fremtidige Bevægelser i Fødselskvotienterne forekommer moderate. Dødeligheden, som nu udgør godt 11 Promille af Folketallet, vil stige til 16,7 for atter at aftage til 16 Promille ved Befolkningens Overgang til den stationære Tilstand. Forskellen mellem Fødslernes 17x/s og Dødsfaldenes 16 Promille udgøres af Netto-Udvandringen. At de summariske Dødelighedskvotienter vil stige, betyder ikke, at Levedygtigheden mindre; vi har jo netop forudsat, at den nuværende indenfor hver Aldersklasse bevares. Dødelighedskvotienternes beror simpelt hen paa, at de ældre Aldersklasser, hvor Dødeligheden er størst, kommer til at udgøre en forholdsvis større Del af Totalbefolkningen end nu.

I de 8090 Aar, der forløber, inden Befolkningen bliver stationær, vil der være foregaaet meget betydningsfulde Forandringer dens Aldersopbygning. Medens nu Barnealderen indtil 15 Aar tæller henimod en Tredjedel af Befolkningen, vii denne Brøk efterhaanden gaa ned til mellem en Fjerdedel og en Femtedel, og medens de Gamle over 65 Aar nu kun udgør 6—767 Procent, vil de i den stationære Befolkning forholdsvis næsten dobbelt saa talrige. Endelig vil der foregaa stærk Forskydning i Alderssammensætningen af den Del af Befolkningen, der udfylder de fuldt produktive Aldersklasser 20 til 60 Aar, saaledes at de ældre Aldersgrupper vil stige i Tal paa Bekostning af de yngre.

Talforholdet mellem Mænd og Kvinder vil i den stationære Befolkning under de givne Forudsætninger ikke have ændret sig i væsentlig Grad. Dog vil Kvindernes Antal, som nu, beregnet pr. 1000 Personer, er 513 mod 487 Mænd, være lidt mindre, nemlig 507 mod 493. Grunden til denne Forskel er, at den Udvandring, vi har regnet med, ikke ganske svarer til den, der i Aarenes Løb har paavirket den nuværende Befolknings efter Køn.

Det vil være paa sin Plads her at indskyde et Par Bemærkningerom,

Side 190

ningerom,hvilken Forskel i Resultatet der vilde fremkomme,
hvis man gik ud fra, at der slet ingen Ud- og Indvandring
fandt Sted.

Dette vilde naturligvis ikke øve nogen Indflydelse med Hensyn til Tidspunktet for Befolkningens Overgang til den stationære Tilstand (omtrent Aar 2010). Derimod vilde Folketallet denne Forudsætning paa det nævnte Tidspunkt være ca. 200 000 større, end naar man regner med den foran nævnte Nettoudvandring af 4—500045000 Mennesker aarlig, nemlig godt 4 100 000.

Vandringernes Bortfald vilde imidlertid i kendeiig (Jrad
influere paa Talforholdet mellem Kønnene. Hvis der fødtes
lige mange Drenge og Piger, og hvis Mænds og Kvinders
Dødelighed var ens, viide Befolkningen (under Forudsætning
af at der hverken fandt Udvandring eller Indvandring Sted)
naturligvis tælle lige mange Personer af begge Køn. Nu
fødes der et Overtal af Drenge; af 1000 fødte Børn er de
513 af Mandkøn; hvis Mænds og Kvinders Dødelighed var
ens, vilde der derfor i den stationære Befolkning findes 513
Mænd for hver 487 Kvinder. Men da det saakaldte „stærke"
Køn har større Dødelighed end det svage, reduceres Mændenes
Overtal til 508. Det nuværende „unaturlige" Overskud af
Kvinder vilde altsaa under den nævnte Forudsætning forvandles
til et Overskud af Mænd, og Forskellen lige overfor det nuværende
(508 Promile imod 487) er saa væsentlig,
at den ikke alene vilde forh»rirp KVirrWr-pc:
men ogsaa i adskillige andre Henseender vilde kunne faa
Betydning1).

Herpaa skal jeg imidlertid ikke komme nærmere ind, da
Udvandringens Ophør jo ligger udenfor de Forudsætninger, jeg
anser for de sandsynligste.

Der er vel næppe nogen, der vil benægte, at dersom de Forudsætninger, jeg er gaaet ud fra, holder Stik, vil det betydeganske store Forandringer i den danske Befolknings Vækstforhold og Struktur. De fleste vil vel ogsaa indrømme, at det for en Gangs Skyld kan være ganske underholdendesaaledes kaste el Blik iangt ud i Fremtiden. Men jeg tænker mig, at en eller anden — eller maaske mange —



1) Se Professor Harald Westergaards Foredrag ved det internationale statistiske Instituts Møde i København 1907: „The Horoscop of the Population the Twentieth Century". (Bulletin de l'lnstitut Int. de Statistique, tome XVII, Copenhague 1908).

Side 191

trækker paa Skuldrene og mener, at nogen virkelig praktisk Interesse knytter der sig ikke til Beregninger over et saa langt Tidsrum. Om 90 eller 100 Aar er vi jo alle døde; lad os dog ikke besvære os med at tænke paa, hvad der vil ske til den Tid og hvordan her saa ser ud!

Selv om jeg ikke ganske kan give en saadan Betragtning Medhold, vil jeg dog acceptere den for i Aften og opholde mig lidt ved en noget nærmere Fremtid. En stor Statsmand har engang sagt, at Politik gør man ikke for mere end 30 Aar ad Gangen. Denne Udtalelse gjaldt vistnok Udenrigspolitik, og jeg tror, at der er adskillige Omraader af Lovgivningsarbejdet og anden Virksomhed af national og almen Betydning, hvor det vil være klogt at forlænge Fristen i hvert Fald med et Tiaar, altsaa til det Tidspunkt, da de Børn, der fødes i Dag, vil staa midt i Livets kraftigste Alder og baade vil bære Ansvaret for og nyde Frugterne af Nationens Arbejde til den Tid.

Lad os da se lidt paa de Tal, der er beregnet for Tiden
omkring 1970, altsaa om ca. 40 Aar.

Det er det Tidspunkt, da Folkemængden under de givne Forudsætninger vil naa sit Kulminationspunkt, 4 Millioner Mennesker, knap en halv Million flere end nu. Kaster vi Blikket tilbage i Tiden og lader Tilvæksten ved Sønderjyllands Indlemmelse 1920 ude af Betragtning, finder vi, at de sidste 40 Aar har bragt en Befolkningsforøgelse, der absolut set er halvtredje saa stor som den, vi kan vente i de kommende 40 Aar. Det forekommer mig, at allerede dette maa give os noget at tænke paa. Der er jo en Mængde praktiske Omraader, der maa disponeres paa langt Sigt, og hvor den sandsynlige Befolkningsforøgelse bør tages i Betragtning. Eksempelvis nævnes Anlæg af Jernbaner og Veje, Bygning af Broer, Havne o. 1., Udvidelser eller Nybygning af Elektricitets og Gasværker, Vandforsyningsanlæg m. m. Ogsaa for Byplanlægningen det nødvendigt at disponere med Henblik paa den sandsynlige Befolkningsudvikling et godt Stykke ud i Fremtiden, medens Boligbyggeriet vel kun kan ske med det aller nærmeste Behov for Øje.

Nok saa vigtigt er det maaske at fæste Opmærksomheden ved de Forandringer, der vil foregaa i Befolkningens Struktur. Jeg skal saaledes nævne, at Antallet af Børn i skolepligtig Alder, som nu udgør omkring 460 000, under de givne Forudsætningeraldrig blive større; Tallet vil i Løbet af nogle faa Aar gaa ned til 400 000, og der vil det holde sig konstant.(Man

Side 192

stant.(Manbør altsaa fraraade alt for stærk Tilgang til Skolelærerseminarierne1) vil Antallet af dem, der opfylder Aldersbetingelsen for at nyde Aldersrente (65 Aar), stige fra 250 000 nu til ikke mindre end 460000 om 40 Aar. (Unge Mænd, som uddanner sig til Arkitekter, maa det tilraades ikke at gøre Skolebygninger men hellere Alderdomshjem til deres Speciale!)

Jeg nævnte før, at Antallet af Skolebørn vil gaa ned. Det samme vil være Tilfældet med de unge Mennesker mellem 15 og 20 Aar, der rekrutterer Arbejdsmarkedet. Deres Tal vil i de kommende 40 Aar synke fra 330 000 til 290 000. Derimod Befolkningen i den egentlige arbejdsføre Alder fra 20 til 65 Aar forøges med halvfjerde Hundrede Tusinde Mennesker. vil lønne sig at se lidt nærmere paa denne Forøgelse. Af Mænd mellem 20 og 65 Aar findes der nu 960 000; Antallet om 40 Aar være forøget med 190 000, men af disse 190 000 vil de 140 000 være over 50 Aar, medens de unge mellem 20 og 30 Aar vil være gaaet tilbage i Antal. Det er umuligt andet end at en saa stærk Forskydning i Talforholdet mellem unge og ældre Folk maa sætte sit Præg paa Arbejderstaben Værksteder og Kontorer osv. Om Nettoresultatet vil være Vinding eller Tab, skal jeg lade være usagt.

Det kan være fristende at fremdrage endnu flere Eksempler paa Forskydningerne i Aldersopbygningen. Jeg skal imidlertid nøjes med at nævne en Ting, som har Relation til det politiske Medens Folkemængden som Helhed vil forøges med 13 pCt., vil Antallet af Mænd og Kvinder, som opfylder Aldersbetingelsen for at deltage i Valg til Folketinget og de kommunale Raad, stige med over 30 pCt., og hvis Landstinget oplever Aaret 1970, vil det kunne glæde sig ved en Forøgelse af Vælgerkorpset paa næsten 50 pCt. Samtidig med den stærke Forøgelse af Vælgertallene vil der jo foregaa en Forskydning Aldersfordelingen i Favør af de Grupper, der fortrinsvis Erfaring, Modenhed og Besindighed. (Om heraf vil resultere, at Landet vil blive styret bedre eller daarligere nu, er et Spørgsmaal, som ligger udenfor mit Emne.)

Jeg skal ikke opholde mig iænge ved de demografiske Grund-Elementer, Fødsler, Dødsfald og Ægteskabsstiftelse. FødslernesAntal jo forudsat at ville holde sig konstant paa 67 å 68 000. Dødsfaldene vil derimod stige betydeligt, fra nu smaa 40 000 til ca. 60 000 (hvad man bl. a. bør tage i Betragtning ved Anlæg og Udvidelse af Kirkegaarde). Hvorledes Forskydningernei

Side 193

ningerneiAldersfordelingen vil komme til at paavirke gteskabshyppigheden,tror mig ikke i Stand til at sige noget fornuftigt om. De Aldersklasser, der nu rummer de fleste Brudgomme og Brude, vil ganske vist om 40 Aar være mindre talstærke end nu, men det er jo muligt, at Ægteskabsalderen vil forskyde sig opefter, saaledes at Forskellen udlignes.

Det er klart, at det er Fødsler og Dødsfald, der bestemmer Befolkningens Livskraft. Og for at faa et samlet Udtryk for Livskraften under forskellige Forudsætninger, har man dannet det statistiske Begreb Vitaliteten, hvorved jeg forstaar det Antal Aar, som et Aars Fødselskuld pr. 10 000 Indbyggere tilsammen gennemlever fra Vuggen til Graven. Dette Vitalitetstal laa ved det 20. Aarhundredes Begyndelse meget nær ved 16 000. Den nedadgaaende Fødselshyppighed bevirkede imidlertid, at Vitalitetstallet —- trods Middellevetidens Stigning — i de følgende Aar gik ned til 13 å 14 000, og denne Nedgang vil under de Forudsætninger, vi er gaaet ud fra, fortsættes ud i Fremtiden, saaledes at Vitaliteten om 40 Aar vil maales ved et Tai, der ikke er meget over 10 000, altsaa kun to Trediedele Vitaliteten ved Begyndelsen af Aarhundredet1).

Det er nu slet ikke min Mening at ville paastaa. at det Fremtidsbillede af Befolkningsforholdene i Danmark, som jeg har opstillet, i og for sig er forfærdende. Det er sandt, at vor Befolkning tenderer mod at blive stationær, men Danmark har før i Tiden haft ganske anderledes ugunstige Befolkningsforhold - og kom dog godt igennem. At det stationære Stade

'g O.UUI '—'—'g Ö — Ö

ikke er saa absolut afskrækkende, kan man jo ogsaa se deraf, at et Land som Frankrig i hvert Fald tilsyneladende trives vel med en Befolkning, som er og allerede i lange Tider har været tilnærmelsesvis stillestaaende. Muligheden af fuldstændigt Ophør Befolkningstilvæksten i Danmark er jo heller ikke umiddelbart selv om Sandsynligheden taler for, at denne Eventualitet vil indtræffe i en fjern Fremtid. Endelig kan man maaske søge nogen Beroligelse deri, at Danmark saa langt fra staar ene i Udviklingen, at tværtimod flere Lande — ikke mindst vor Nabo hinsides Sundet — er truede i højere Grad end vort eget Land.

Vil man se Sagen ud fra nationaløkonomiske Synspunkter,
kan jeg anbefale at læse, hvad Professor Warming skriver
derom i sin nye Bog „Danmarks Erhvervs- og Samfundsliv".



1) Se Bilag 6, Side 214.

Side 194

Warming gør her Rede for, hvorledes Børnebegrænsningen vil influere paa en Række Livsomraader. Det økonomiske Fremskridtvil Helhed blive svagere, fordi der kommer til at mangle det Incitament, der ligger i Befolkningspresset. Stigningeni vil hæmmes eller standse, og Kapitalrenten vil have Tendens til at falde, fordi der vil blive mindre Efterspørgselefter Jordspørgsmaalet, som nu samler saa megen Opmærksomhed, vil tabe i Interesse, fordi det bliver mindre nødvendigt at tilvejebringe flere Landbrug. Den stærke Indvandring fra Landet til Byerne, som har været et fremherskendeTræk vor Tids Befolkningsudvikling, vil blive mindre betydelig1). Endelig maa det antages, at de økonomiske Depressionsperioderog vil blive mindre mærkbare end hidtil.

Saadan omtrent tegner Warming det økonomiske Fremtidsperspektiv Forudsætning af en svag og aftagende Befolkningstilvækst. tror, at disse Træk vil passe saa nogenlunde paa den Tid, vi gaar i Møde i Danmark. Warming nævner ogsaa med Rette, at Samfundets Forsørgelsesbyrde overfor Gamle bliver større end nu; men i Forbindelse hermed bør det dog tilføjes, at Forsørgelsesbyrden overfor Børn bliver saa meget mindre, at der, fra dette Synspunkt set, i det lange Løb nærmest vil tjenes paa Aldersiorskydningen2).

Befolkningsforholdene er et uhyre rigt og frugtbart Studiefelt. mere man fordyber sig i det, des flere Spørgsmaal aabner der sig — ganske naturligt, fordi der vel næppe findes nogen Side af Samfundslivet, som ikke mere eller mindre direkte har Berøring med Folkemængden og dens Vækst. Af praktiske Grunde — og ikke mindst af Humanitetshensyn overfor — nødes jeg imidlertid til at begrænse mig og lade de mange fristende Problemer ligge. Dog er der ét Forhold, jeg endnu maa omtale, inden jeg slutter, fordi det i Øjeblikket paa ganske særlig aktuel Maade har Berøring med Aftenens Emne. Jeg tænker her paa Beskæftigelsesspørgsmaalet.

Det statistiske Departement beregner hvert Aar Danmarks Folketal pr. 1. Juli. Disse Beregninger kan naturligvis ikke være fuldt nøjagtige, men store Afvigelser fra de sande Tal er der i Regelen ikke. Efter disse Beregninger udgjorde Befolkningsforøgelsen i de sidste 8 Aar (altsaa efter SønderjyllandsIndlemmelse) aftagende Række fra 37 000 til 21 000.



1) Se Bilag 11, Side 224.

2) Se Bilag 7, Side 214.

Side 195

De ser altsaa, at vi er inde i den Udvikling, jeg før har antydet,den
Befolkningstilvækst.

Tiltrods herfor har vi jo i de seneste Aar haft et beklagelig stort Antal Arbejdsløse, og der er maaske dem, der vil se med forøget Betænkelighed paa den store Arbejdsløshed netop paa Baggrund af, at Befolkningsforøgelsen har været saa stærkt aftagende.

Hertil maa dog bemærkes, at selv om den aarlige Tilvækst i Befolkningen som Helhed har været aftagende saaledes som før antydet, gælder dette ikke de Aldersklasser, som rummer de Arbejdssøgende. I den før nævnte Baarige Periode er Befolkningen 20 og 60 Aar steget med stor Regelmæssighed, Forøgelsen fra Aar til Aar har udgjort 26—27 000, hvoraf omtrent Halvdelen er Mænd.

Det er übestrideligt, at Arbejdsmarkedet i Danmark i de senere Aar har været ude af Stand til at optage hele den aarlige Forøgelse af Personer i arbejdsfør Alder, og det er derfor ikke til at undres over, at mange i vor Tid er tilbøjelige at spørge, om da ikke en forøget Udvandring vilde virke som en gavnlig Aareladning, og om det ikke vilde være formaalstjenligt, om der fra det Offentliges Side blev truffet Foranstaltninger med det Forrnaal ai lette og begunstige Udvandringsbevægelsen. Vej er man f. Eks. slaaet ind paa i Holland ud fra den Betragtning, at det synes rimeligt at anvende nogle af de Millioner, der ydes i Arbejdsløshedsunderstøttelse, at befordre de ledige over Havet

En positiv Befolkningspolitik af denne Art vilde naturligvis være berettiget, hvis man mente, at den nuværende Overfyldning Arbejdsmarkedet var et blivende Fænomen. Men hvis den nuværende store Arbejdsløshed kun er et Overgangsonde, som vil forsvinde, efterhaanden som de øjeblikkelige Virkninger af Rationaliseringen ebber ud, ja saa ligger Sagen anderledes.

Det maa ikke overses, at selv om en Udvandring i større Omfang i Øjeblikket vilde skaffe Luft i det overfyldte Arbejdsmarked,kunde i Fremtiden blive meget uheldige. Alene den beskedne Nettoudvandring af 4—500045000 Mennesker aarlig, der fandt Sted i 192125 og som vi har regnet med i det foregaaende, har den samme Virkning som om Middellevetidenblev fra 60 til 55 Aar for Mænd og fra 62 til 60 Aar for Kvinder. Men ikke nok hermed. Den store Mængde af Udvandrere er jo yngre, voksne Mennesker, og Befolkningstabet ved Udvandring virker derfor som en Udhulingaf Aldersklasser, der i udpræget Grad repræsenterer

Side 196

Folkets produktive Kraft. Hvis vi ser paa Tallene for Mænd i 192125, finder vi, at der i Alderen 1545 Aar udvandrede lige saa mange som der døde, ja i 2025 Aars Alderen var Tabet ved Udvandring endogsaa henved 3 Gange saa stort som Tabet ved Død1).

Jeg nævnte før, at Nettotilgangen til Arbejdsmarkedet for Mænd i de seneste Aar har været ca. 13 000 aarlig, men hvis mine Hypoteser holder Stik, vil dette Tal aftage stærkt; om 10 Aar vil Nettotilgangen af Mænd mellem 20 og 60 Aar kun være ca. 8000 aarlig, om 20 Aar ca. 3000, om 30 Aar vil der hvert Aar være en mindre Formindskelse, og om 40 Aar vi! Antallet af Mænd mellem 20 og 60 Aar aarlig formindskes med over 3000. Medens vi nu har Overfyldning af Arbejdsmarkedet, vi let komme til at opleve, at der ikke er Hænder og Hjerner nok til at holde Erhvervslivet i Gang — og det selv om Udvandringen ikke forceres ud over det relativt Omfang, den havde i 192125.

Uagtet der i Almindelighed kun udvandrer en Tredjedel saa mange Kvinder som Mænd, har det dog fra visse Synspunkter saa megen Interesse at undersøge Virkningerne af Kvindernes Udvandring. Befolkningens Evne eller Mangel paa Evne til at forøges beror jo, naar det kuiimiei til Stykket, paa de to Ting: Antallet af Kvinder i fødedygtig Alder og det Antal Børn disse Kvinder gennemsnitlig vil bringe til Verden. er nu klart, at Betingelsen for, at en Befolkning 1 det lange Løb skal kunne holde sig paa samme Tal, er den at et vist Antal levendefødte Pigebørn — lad os sige 1000 — inden de dør eller udvandrer, føder lige saa mange vordende Mødre, altsaa 1000. Hvis der bliver Overskud, vil Befolkningen bliver der færre end 1000, maa den nødvendigvis aftage.

Med det Kendskab til Forholdet mellem Kvindernes Frugtbarhedi forskellige Aldersgrupper, som vi har, lader det sig nu beregne, hvor stor Fødselskvotienten skal være, for at der netop skal fødes Pigebørn nok til i det lange Løb at reproducere Befolkningen. For Aaret 1929 vilde der være opnaaetBalance en Fødselskvotient af 18.9 Promille, forudsat at alle de fødte Pigebørn forblev her i Landet, og at Dødelighedenforblev i 192125. Under denne Forudsætning vilde 1000 fødte Piger altsaa i Tidens Løb bringe andre 1000 vordende Mødre til Verden. Men hvis der finder Udvandring



1) Se Bilag 8, Side 215.

Side 197

Sted i samme beskedne Forhold som i 1921 — 25, vil de 1000
Piger af Aargangen 1929 kun naa at føde 960 Pigebørn, altsaaikke
mange til at opretholde Folkemængden.

I Virkeligheden var Fødselshyppigheden i 1929 ikke 18.9 Promille, men kun 18.6 — den laveste der nogensinde er iagttaget Danmark, og det virkelige „Reproduktionstal" bliver derfor ikke 960 men kun 943x).

Hermed er vi da — efter det lille Sidespring til Spørgsmaalet Arbejdsløsheden og Udvandringen — kommen tilbage Udgangspunktet, Befolkningens Horoskop. Jeg tror, at de sidst gengivne Tal viser, at jeg ved mine foregaaende Beregninger har været endog meget forsigtig i Valget af Hypoteser. er muligt, at det forbløffende lave Fødselstal i 1929 er fremkommet under Indflydelse af midlertidige Aarsager, som ikke i Øjeblikket lader sig afdække. Men selv om Antallet af Fødsler i de følgende Aar skulde blive lidt højere end i 1929, er der ikke fjerneste Grund til at tvivle om, at Befolkningens for Tiden ligger ved 1000 eller sna= rere lidt derunder.

Som jeg begyndte med at sige; jeg giver mig ikke af med at spaa, men kun med at regne. Og det sidste Regnestykke viser os uden Barmhjertighed, at den danske Befolknings Reproduktionsevne Øjeblikket ligger ved Balancepunktet. Med samme Dødelighed og samme Udvandringsintensitet som i 1921 —25 og med samme ægteskabelige —og „uden-ægteskabeiige" Frugtbarhed som i 1929 vilde Danmarks Folketal kun kunne vedblive at forøges en begrænset Tid. Der vilde komme et Tidspunkt, fra hvilket Bevægelsen maatte blive nedadgaaende.

Jeg ved ikke, om det er en Trøst, at vi i saa Henseende
deler Skæbne med de fleste Lande i Nord- og Vesteuropa2).

Bilag 1. Nedgangen i Fødselshyppighed, Dødelighed og Fødselsoverskud.

Dersom man vil anskueliggøre sig Bevægelsen i Fødselshyppighed Dødelighed i Nutidens Danmark paa Baggrund af Erfaringerne fia Fortiden, kan man passende dele de sidste 130 Aar i følgende Perioder:

Saa regelmæssigt som disse Tal antyder er Udviklingen selvfølgelig
forløbet, men i store Træk giver Tallene et rigtigt
Billede af Bevægelsens Retning og Styrke.

Nedgangen i Fødselshyppigheden, som allerede kan spores fra 1880erne, sætter først ind med større Styrke fra Aarhundredskiftet. i de sidste tre Decennier er fra 30 til under 20 Promille.

Dødeligheden, som iøvrigt i tidligere Tid var undergivet meget store Svingninger fra Aar til Aar, viser i store Træk Nedgang i hele det 19. Aarhundrede, og Nedgangen er yderligere endog med stor Styrke i de første 20 Aar af dette Aarhundrede; Faldet synes imidlertid i de seneste Aar at være standset (se nedenfor).

Kolonnen for Fødselsoverskudet viser Stigning indtil første Tiaar af det 20. Aarhundrede, men derefter Nedgang. Nedgangen Dødeligheden, som i tidligere Tid mere end opvejede Nedgangen i Fødselshyppigheden, er altsaa i Nutiden ikke stærk nok til at kompensere det stærke Fald i Fødselstallene. Resultatet er, at medens Fødselsoverskudet en Tid var oppe paa over 14 Promille (et enkelt Aar endog lidt over 15), er det nu dalet til 8 Promille eller samme Højde som for 100 Aar siden.

Til Illustrering af Bevægelsen i det sidste Tiaar anføres følgende
for hvert enkelt Aar:

Selv om man bortser fra de to Efter-Kjigsaar 1920 og 1921,
hvor Fødselshyppigheden hos os som i andre Lande var ekstraordinærthøj,
Tallene Indtryk af fortsat Nedgang i Fødselshyppighedensamtidig

selshyppighedensamtidigmed Stagnation i Dødelighedskvotienterne.

Til Belysning af den nedadgaaende Fødselshyppighed i
nogle fremmede Lande anføres nedenstaaende Tal for Sverige,
Tyskland, England-Wales og Frankrig.

Tallene for Tiaaret 1911—20 er for Tysklands, Englands og
Frankrigs Vedkommende paavirkede af den ekstraordinært lave
Fødselshyppighed i Krigsaarene.

I de fleste europæiske Lande var rødselsoverskudet stigende indtil sidste Fernaar af det 19, Aarhundrede. Dog var der i Engiand-Waies, Skotland og Frankrig allerede Tilbagegang fra et Tidspunkt, der ligger 1520 Aar tidligere. Den meget

stærke Tilbagegang i Fødselshyppigheden er dog et Fænomen, som hører den aller seneste Tid til. Dette faar man et tydeligtIndtryk ved at betragte Tallene i foranstaaende Tabel (hvor Landene er ordnede efter Fødselsoverskudets Størrelse i det sidste Aar, for hvilket der foreligger tilgængelige Oplysninger,i 1928).



1) Se Bilag 9, Side 216.

2) Se Bilag 10, Side 220.


DIVL2099

DIVL2101

DIVL2103

DIVL2105

Bilag 2. Spædbørnsdødeligheden

Dødeligheden blandt spæde Børn er i Danmark som i de fleste andre Lande gaaet betydeligt ned i de sidste Aartier, saaledes som det fremgaar af nedenstaaende Tal, der er hentede de 5 sidst beregnede Dødelighedstavler. Tallene angiver Dødsrisikoen pr. 100 Drenge og Piger i det første Leveaar:

Dødsrisikoen for Spædbørn er saaledes fra 1901—05 til
1921 —25 faldet med ca. 30 pCt. eiier iidt mere end den
summariske Dødelighed for hele Befolkningen.

Ikke desto mindre et det, naar Spørgsmaalet er om Sandsynligheden en yderligere Stigning af Befolkningens Levedygtighed Fremtiden, naturligt at fæste Opmærksomheden ved Spædbørnsdødeligheden, bl. a. fordi Danmark paa dette Punkt staar tilbage for vore Nabolande Norge og Sverige. Efter de senest beregnede Dødelighedstavler for disse Lande var Dødsrisikoen i første Leveaar følgende: Norge 191120: Drenge 7.03, Piger 5.71, Sverige 1916—20: Drenge 7.40, Piger 5.85. Det er klart, at hvis Dødsrisikoen i Danmark i første Leveaar kunde bringes yderligere ned med de 2—323 pCt., som udgør Forskellen mellem Niveauet her og i Sverige og Norge, vilde det mærkbart forøge den danske Befolknings Middellevetid, vel at mærke hvis der ikke samtidig foregik en Forringelse af Levedygtigheden i andre Aldersklasser.

Der er imidlertid adskilligt, der tyder paa, at en forøget Levedygtighed i første Leveaar — hvor ønskelig den end maatte være — i hvert Fald i nogen Grad maa købes paa Bekostning af Levedygtigheden i de nærmest følgende Leveaar, maaske i en lang Periode af Livet.

Det er i saa Henseende ikke uden Interesse i Enkelthederne at sammenholde Dødelighedstavlerne for Danmark paa den ene Side og for Sverige og Norge paa den anden Side. For de to sidstnævnte Lande findes ingen Dødelighedstavler for 1921 —25, og for Norge gælder den sidst beregnede Tavle Tiaarsperioden 20. Derimod er der for Sverige beregnet en Tavle for 191620, og denne egner sig i denne Sammenhæng til Sammenligning med den danske Tavle for samme Periode, fordi Middellevetiden for de to Landes Befolkninger ikke var stærkt afvigende, i Danmark 55.8 Aar for Mænd og 58.1 Aar for Kvinder, i Sverige henholdsvis 54.8 og 57.2.

I nedenstaaende Tabel er for en Række Aldre anført dels
Dødsrisikoerne, dels Antallet af overlevende Individer pr. 1000
fødte af hvert Køn.

Som det vil ses, viser Tallene allerede for det 2. Leveaar
en større Dødsrisiko i Sverige end i Danmark, og dette vedvarerlige
50 Aars Alderen. Herfra og til den højeste

Alder har den svenske Befolkning mindre Dødsrisiko end den danske. Kolonnerne for de Overlevende viser, at Sveriges lave Dødelighed i første Leveaar bevirker, at Antallet af Overlevendeer end i Danmark paa hvert Alderstrin indtil 20 Aars Alderen; derefter har Sverige færre Overlevende paa alle Alderstrin undtagen de aller ældste.


DIVL2126

DIVL2128

Bilag 3. Fødselshyppigheden i Danmark, geografisk set.

Der er som bekendt en betydelig Forskel mellem Fødselshyppigheden Byerne og paa Landet. I Femaaret 1923.25 fødtes der i aarligt Gennemsnit pr. 1000 Indbyggere i Hovedstaden i Provinsbyerne 22.9 og i Landdistrikterne 24.2 Børn.

Forskellen bliver endnu mere udpræget, naar man i Stedet for Folketallet benytter Antallet af Kvinder i fødedygtig Alder som Sammenligningsbasis. Det aarlige Antal Fødsler for hver 100 gifte og ugifte Kvinder mellem 16 og 49 Aar udgjorde i det nævnte Femaar:

Fødselshyppigheden indenfor Ægteskabet er imidlertid meget forskellig for de forskellige Aldersklasser, idet der jo fødes forholdsvis langt flere Børn af unge Hustruer end af ældre. For Femaaret 192125 fremgaar Forholdet for hele Landet under eet af følgende Tal, der angiver det aarlige Antal Fødsler i Ægteskab for hver 100 gifte Kvinder i hver Aldersklasse:

Da nu Befolkningens Aldersfordeling er forskellig i Hovedstaden,Provinsbyerne Landdistrikterne, kunde det tænkes, at Forskellen mellem de foran anførte summariske Frugtbarhedskoefficienterdelvis skyldes denne Forskel i Aldersfordelingen.Undersøger Sagen nøjere, viser det sig imidlertid, at de gifte Kvinder indenfor Grænserne for den

fødedygtige Alder har temmelig nøje samme Alderssammensætningi
og paa Landet. At det her berørte Moment
ikke spiller nogen nævneværdig Rolle fremgaar af følgende.

I Femaaret 192125 fødtes der i Danmark i aarligt Gennemsnit 67 300 ægtefødte Børn. Hvis baade den gteskabelige indenfor de enkelte Aldersklasser og de gifte Kvinders Aldersfordeling overalt havde været som i hele Landet under eet, vilde der være født følgende Antal Børn i Ægteskab: i Hovedstaden 15 800, i Provinsbyerne 15 500 og i Landdistrikterne 36 000. Hvis man regner med den faktiske Aldersfordeling i Hovedstad, Provinsbyer og Landdistrikter, men alle tre Steder med samme Frugtbarhed som i hele Landet under eet, vilde Tallene stille sig saaledes: Hovedstaden 100, Provinsbyerne 16 000 og Landdistrikterne 35 200. Regner man omvendt med samme Aldersfordeling overalt, men med den forskellige faktiske Frugtbarhed, vilde Tallene blive: Hovedstaden 10 700, Provinsbyerne 14 100, Landdistrikterne 42 500. Disse Tal ligger meget nær ved den faktiske Fordeling, var: Hovedstaden 10900. Provinsbyerne 14 600. Landdistrikterne 41800.

Nedgangen i den summariske Fødselshyppighed (Antal Fødsler Forhold til Folketallet) i Hovedstaden, Provinsbyerne og Landdistrikterne gennem de 5 Femaarsperioder fra 1901 til 1925 illustreres ved følgende Forholdstal:

Det fremgaar heraf, at der knytter sig en betydelig Interesse
til nøjere at iagttage Bevægelsen i Landdistrikterne.

I det følgende meddeles Resultatet af nogle Beregninger af Fødselshyppigheden i Femaarene 190610 og 192125 i hvert af Landets Herreder. (Ved at vælge Kommunen eller Sognet som Enhed vilde man faa saa smaa Tal, at Tilfældigheder kunne virke forstyrrende). Forinden Udregningen for Herrederne er sket, er der foretaget en Udskilning af saadanne Anstalter o. 1., hvis Befolkning er abnormt sammensat.

Fødselshyppigheden i Herrederne varierede i 1921—25 fra

16.9 til 31.7 Børn aarlig pr. 1000 Indbyggere (i 1906 -10
fra 22 tii 35). Fordelingen af Herrederne efter Fødselshyppighedvar
i nedenstaaende Tabel.

For Øernes Vedkommende ligger Tyngdepunktet aabenbart omkring 22—23 Promille (i 1906—10 omkring 25—26), for Jylland ligger Tyngdepunktet ved 25—27 Promille (i 1906— 10 var der større Spredning med udtalt Koncentration dels omkring 29, dels ved 32—34).

For hele Landet under eet udgjorde Landdistrikternes Fødselshyppighedi 192125 23.7 Promille. Dersom man vil dele Herrederne i 3 Grupper, kan man da passende sætte Delingslinjerne ved 23 og 25 Promille, saaledes at man betragteren af under 23 Promille som „lav", en Fødselshyppighed af 23 indtil 25 Promille som „normal"

og en Fødselshyppighed af 25 Promille som „høj". Antallet af Herreder i de tre Grupper bliver herefter henholdsvis 66, 30 og 58, og Fordelingen paa Amterne bliver som anført i nedenstaaende Tabel, hvor der til Sammenligning er vedføjet en tilsvarende Opgørelse for Femaaret 190610 med Delingslinjerved og 30 Promille.

Herrederne med høj og lav Fødselshyppighed samler sig i det væsentlige i store, sammenhængende Strøg. Relativt „høj" er Fødselshyppigheden i et bredt Bælte ned gennem hele Jylland samt i den nordlige Del af Bornholm og paa Vestlolland. „Normal" er Fødselshyppigheden pletvis paa Øerne, i Midtsjælland, Nordvestfyn og Midtlolland; endvidere i et Bælte tværs over Jylland fra Lillebælt til Ringkøbing Fjord, i nogle Strøg af Østjylland og i Thy. Endelig er Fødselshyppigheden„lav"

hyppigheden„lav"i de fleste Egne af Sjælland og Fyn, Lolland-Falsterog samt i et bredt Kystbælte fra KoldingFjord Mols. Den lave Fødselshyppighed udbreder sig fra Øst til Vest; fra øerne har den forlængst angrebet Jylland, og den arbejder sig ind imod Halvøens centrale Dele.



1) Ved Indlemmelsen af Sønderjylland i 1920 forøgedes Antallet af Herreder 15.


DIVL2161

DIVL2163

DIVL2165

DIVL2167

DIVL2169

Bilag 4. Vandringerne.

Af de tre Faktorer, der er bestemmende for Befolkningsudviklingen Fremtiden, Fødselshyppigheden, Dødeligheden og Vandringerne, et ven sidstnævnte vei nok den, for hvis Vedkommende det er vanskeligst at opstille en rimelig Hypotese. fleste Beregninger af denne Art undlader da ogsaa at løse Knuden; de hugger den over ved ganske simpelt at regne alene med Fødsler og Dødsfald.

Selv i Danmark, hvor Udvandringen har spillet en langt mindre Rolle end f. Eks. i vore nordiske Nabolande, har Vandringerne Landets Grænser dog hidtil været en saa betydende at man ikke kan bortse fra den, naar man prøver paa at tegne et Fremtidsbillede.

Om der end til Tider er foregaaet en ingenlunde ringe Indvandring til Danmark, har dog Bevægelsen i det store og hele været udadgaaende, og det samlede Vandringsresultat har derfor været et Befolkningstab, om hvis Størrelse man kan gøre sig en Forestilling gennem nedenstaaende summariske Oversigt det 125aarige Tidsrum fra Aar 1801 til 1925:

I de 125 Aar udgjorde Befolkningstabet ved Vandring altsaahenimod Tiendedel af Fødselsoverskudet. I en stor Del af Perioden (lige op til Tiden omkring 1860) spillede Udvandringen dog kun en ganske ringe Rolle, og de nævnte Tal tilslører derfor i nogen Grad de virkelige Forhold. Der har været Tider, hvor Udvandringen fra Danmark bortførte en Fjerdedel å en Tredjedel af den naturlige Befolkningsforøgelse,

saaledes som det vil ses af følgende Tal, der angiver Nettoudvandringeni
af Fødselsoverskudet:

Imod at tage Vandringerne med i Betragtning ved Beregningen det fremtidige Folketal ligger det nær at indvende, at naar Befolkningstilvæksten bliver svag paa Grund af lav Fødselshyppighed, vil Tilskyndelsen til at udvandre ikke længere til Stede.

Det er jo muligt, at denne Betragtning vil vise sig at være rigtig, men det forekommer mig ikke sandsynligt. Den Udvandring,der foregaaet fra Danmark, har aldrig — saaledes som i. Eks. Masse-Udvandringen i visse Perioder fra Irland og Italien — haft Karakteren af en økonomisk Nødvendighed, en Flugt fra Fattigdommen. Naar Danskeren udvandrer —og det samme gælder i nogen Grad Nordmænd og Svenskere — er Motivet snarere hvad man kan kalde social Op-Drift end egentlig Trang. Denne Opfattelse, som jeg har begrundet udførligtien i „Nordisk Statistisk Tidskrift"1), bestyrkes ved en Betragtning af Bevægelserne i Udvandringsintensiteten sammenholdt med Konjunktursvingningerne 1 Udvandringslandene.Den stærke Udvandringsbølge fra Danmark begyndtei af 1860erne, omtrent samtidig med den Højkonjunktur, der i Amerikas Forenede Stater satte ind 1869, og den kulminerede i 1873, samme Aar som den amerikanske Højkonjunktur ophørte. Den næste Opgangsperiode for Udvandringenvar 188084 (Højkonjunktur i Amerika 1879 —84). Ogsaa i 1887—93 faldt stærk Udvandring fra Danmarksammen gode Tider i U. S. A., og Udvandrertallet gik i 1894 ned til det halve, samtidig med at Depressionen i Amerika begyndte. Fra Aarhundredskiftet til Udbrudet af den store Krig var der en ret betydelig Udvandring fra Danmarksamtidig amerikanske Højkonjunkturer, men da disse af brødes af en midlertidig Depression i 1907, gik Udvandrertalletmidlertidig

talletmidlertidigned i 1907—08 for atter at stige, da Tiderne
paany bedredes i Amerika.

Den her paapegede Parallelbevægelse mellem kraftig Udvandring Danmark og gode Tider hinsides Atlanterhavet er langt stærkere udtalt end den Parallelbevægelse, der i nogen Grad kan spores mellem Udvandringsintensiteten og Depressionsperioder Hjemlandet (1866—71, 1877—78, 1884—87, 1890—94, 1899—1902, 1907—09), og det synes derfor berettiget slutte, at naar Danske søger nyt Hjem hinsides Havet, er det ikke fordi de absolut maa og skal hjemmefra; de synes tværtimod at have Raad og Tid til at vente med at tilfredsstille deres Udlængsel, indtil de økonomiske Forhold i det fremmede Land forekommer dem tilstrækkelig lovende.

Men hvis dette er rigtigt, er der næppe Grund til at vente, at en Nedgang i den naturlige Befolkningstilvækst skulde bringe Udvandringen til Ophør. En anden Ting er, at fortsatte i de oversøiske Lande naturligvis kunne hæmme Udvandringen betydeligt, men dette er en Faktor, som ligger udenfor alle Beregningsmuligheder.



1) „Danmarks, Norges og Sveriges Ind- og Udvandring". (Nordisk Statistisk 1927, Side 419 ff.)


DIVL2194

DIVL2196

Bilag 5.

Beregning af det fremtidige Folketal.

Forestillingen om, at Befolkningsforholdene beherskes af en vis Lovbundenhed, fristede tidligt Statistikerne til at beskæftige sig med Forudberegninger at Befolkningens sandsynlige Størrelse Sammensætning i Fremtiden. Saaledes arbejdede Hollænderen Verhulst paa dette Omraade allerede for henved 100 Aar siden med en bestemt Formel, den saakaldie „logistiske Kurve"1), og denne Formel fik en vis Aktualitet, da Amerikanerne og Reed'2) for en halv Snes Aar siden og senere Englænderen Yule3) offentliggjorde forskellige Beregninger med Benyttelse af Metoder, der i Princippet var de samme som Verhulsts.

Disse Beregninger gik ud paa at bestemme den fremtidige
Bevægelse i Folketallet ved Ekstrapolation, idet de benyttede

Formler indeholder visse Konstanter, der tjener til at tilpasse
Kurven efter kendte Folketal i Fortiden.

Selv om man ikke vil gaa saa vidt som afdøde Professor Wicksell (den ældre), som karakteriserede Beregninger af denne Type som Charlatanen, er det dog vist nti almindelig erkendt, at de praktiske Problemer, der rejser sig af de seneste Aars rivende Tilbagegang i Fødselsoverskudet, kræver Beregninger af en helt anden Art, Beregninger, der i videst muligt Omfang søger Fodfæste i den bestaaende Tilstand. Saadanne Beregninger ide seneste Aar blevet udført i stort Antal1), og det internationale statistiske Institut har gjort Skridt til at bringe Undersøgelser af denne Art, der hidtil har haft et noget spredt og tilfældigt Præg, ind i mere ensartede Rammer. For at opnaa har Institutet nedsat en Komité, i hvis Arbejde nærværende har den Ære at deltage, og som skal rapportere Emnet ved Institutets Møde i Efteraaret 1930,

Angaaende de af mig foretagne Beregninger af Danmarks
Folketal i Fremtiden under forskellige Forudsætninger skal
anføres følgende.

I Vinteren 192627, efter at den danske Dødelighedstavle paa Grundlag af Erfaringerne for Femaaret 192125 var udarbejdet, jeg en Beregning af Danmarks Folkemængde ud i Fremtiden under Forudsætning af uforandret Levedygtighed med Anvendelse af to forskellige Hypoteser med Hensyn til Fødselshyppigheden. Den ene af disse Hypoteser var. at Antallet af Fødsler vilde holde sig paa 75 000 aarlig. den anden at den Frugtbarhed, der i 192125 var konstateret for Kvinderne i de forskellige Aldersklasser, vilde forblive uforandret. Endvidere saa jeg helt bort fra Virkningerne af Ud- og Indvandring2).

I de sidst forløbne 3 Aar er der foregaaet et saa stærkt
Fald i Fødselstallene, at det vilde være urimeligt at blive
staaende ved de dengang foretagne Beregninger. Jeg har derfor

ændret de to ovennævnte Hypoteser, idet jeg dels har regnet med 67 500 Fødsler aariig i Stedet for 75 000, dels har regnet med en Frugtbarhed, der indenfor hver enkelt Aldersklasse af Kvinder er forholdsvis lige saa meget mindre end Frugtbarhedeni 25 som den summariske Fødselshyppighed i 1926—29 var mindre end det tilsvarende Tal for 1921—25. Endvidere har jeg ved begge Beregninger taget Udvandringen i Betragtning, idet jeg har forudsat samme forholdsmæssige Befolkningstabved over Landets Grænser (Udvandring -~ Indvandring) som i 192125. Befolkningstabet ved Vandringhar indregnet i Dødelighedstavlens Tal for Overlevendepaa forskellige Alderstrin. Beregningerne er udførte med Benyttelse af Værdierne for gennemlevede Aar i Femaars- Intervaller, saadan som det fremgaar af nedenstaaende Tabel.

Fremgangsmaaden ved Beregningerne, der i det væsentlige er udførte ved Hjælp af en 3ciffret Multiplikationstabel, er beskrevet i den foran citerede Afhandling i „Meddelelser om Danmarks Antropologi".

Med Hensyn til Folketallets Vækst anføres følgende Resultater
de to Rækker af Beregninger:

I det følgende skal meddeles nogle Enkeltheder vedrørende
den fremtidige Aldersfordeling af Befolkningen under Forudsætning
at Fødselstallene forbliver konstante, 67 500 aarlig.

For hver Saarig Aldersgruppe af Mænd og Kvinder er de beregnede Folketal dels for Tiden omkring 1971 (ca. 40 Aar fra det nuværende Tidspunkt at regne), dels for det Tidspunkt (ca= Aar 2011). da Befolkningen gaar over til at blive stationær, anførte i nedenstaaende Tabel, hvor der til Sammenligning er anført den Aldersfordeling, der faktisk konstateredes i 1921 (den sidste Folketælling, hvor Folketallene bearbejdedes efter Alder),

For Grupperne 0 —15 Aar (Børn), 1520 Aar (Uddannelsesalder), 40 og 4060 Aar (fuldt produktive Aldersklasser), 65 Aar (halvproduktive) og 65 Aar og derover (Gamle) er den procentvise Fordeling i 1921 og 2011 angivet nedenfor:

Ved de foran refererede Beregninger er det jo forudsat, at Dødeligheden indenfor alle Aldersklasser i Fremtiden netop vil have samme Størrelse som i Femaaref 192125. Ser man Sagen rent teoretisk, maa det vistnok indrømmes, at Valget af denne Forudsætning er det svageste Punkt i det hele Regnestykke, det er derfor ikke overflødigt at gøre nogle Tilføjelser hvorledes det vilde paavirke Resultaterne, hvis Forudsætningen om uforandret Dødelighed ændredes paa iox-

r\c_p]][o- Vis

For at undersøge dette har jeg omregnet Dødelighedstavlen for Kvinder efter Erfaringerne for 192125 efter at have indført Ændringer i Dødelighedskvotienterne. Et Udtog af de Overlevelsestavler, der fremkommer ved disse Omregninger, givet i omstaaende Tabel, hvor Kolonne I angiver af Overlevende pr 1000 levendefødte Piger efter den oprindelige Tavle. Kolonneme IIVI angiver de Overlevende under følgende ændrede Forudsætninger:

11. Dødeligheden for Aldersklassen 61 —65 Aar nedsat med 5 pCt., for 66—70 Aar med 10 pCt., for 71 —75 Aar med 20 pCt., for 76—80 Aar med 30 pCt., for 81—85 Aar med 40 pCt. og for Aldersklasserne over 85 Aar med 50 pCt.

111. Dødeligheden for Spædbørn indtil 1 Aar nedsat med
50 pCt.

IV. Dødeligheden for Gamle og Spædbørn nedsat som angivet
II og 111.

V. Dødeligheden for alle Aldersklasser nedsat med 25 pCt.
VI. Dødeligheden for alle Aldersklasser nedsat med 50 pCt.

Hvis Dødeligheden for Aldersklasserne over 60 Aar formindskedessom
angivet, vilde Middellevetiden forøges
med IV2 Aar. Stærkere vilde det virke, hvis Spædbørnsdødelighedenhalveredes,

dødelighedenhalveredes,idet der alene herved vilde vindes næsten 2Vs Aar i Middellevetid. Hvis baade Spædbørnenes og de Gamles Dødelighed formindskedes som angivet, vilde der vindes lidt over 4 Aar. Hvis alle Aldersklassers Dødelighedgik med en Fjerdedel, vilde Middellevetiden forøgesmed Aar, og endelig vilde der vindes næsten 12 Aar i Middellevetid, hvis Dødeligheden i alle Livets Aldre kun var halvt saa stor som i 192125.

Beregningerne er kun udførte for Kvinderne, men naturligvis man finde nogenlunde tilsvarende Resultater for Mændenes Vedkommende. Uden at begaa nogen Fejl, der har Betydning for vort Formaal, kan man regne med, at Middellevetiden Mænd under de foran nævnte Forudsætninger vilde ændres i samme Forhold som Middellevetiden for Kvinder.

Vi har set, at med konstant Fødselstal 67500 (34700 Drenge og 32800 Piger) og med samme Dødelighed og Udvandring i 192125 vilde Befolkningen blive stationær ved et Folketal af 3 905000 (omkring Aar 2010). Ser man bort fra Vandringerne, vilde Befolkningen blive stationær ved et Folketal af 4123000. Hvorledes dette sidste Tal vilde ændres, hvis man regner med de foran omtalte Forandringer i Dødeligheden, fremgaar af følgende Tal:

Tallene viser, hvor forholdsvis lidt Resultatet paavirkes selv
af en betydelig Nedgang i Dødeligheden.



1) P. F. Verhulst: Notice sur la loi que la population suit dans son accroissement. (1838). — Verhulst's Formel er indgaaende kommenteret af E. Krummeich: Genese et generalisation de la loi de Verhulst. (Journal de la Société de Statistique de Paris, 1927).

2) R. Pearl &L. J. Reed: On the rate of growth of the population of the United States since 1790 and its mathematical representation. (1920).

3) O. Udny Yule: The growth of population and the factors which control (Journal of the Royal Statistical Society. 1925).



1) Eksempelvis skal nævnes følgende: A. L. Bowley: Births and population Great Britain. (Economic Journal 1924). — Samme: Estimates of the working population in certain countries in 1931 and 1941. (International economic conference 1927. Document C. E. C. P. 59, I). — Greenwood: The growth of population in England and Wales. (Metron 1925.) — S. D. Wicksell: Sveriges framtida befolkning under olika förutsättningar. (Ekonomisk tidskrift — Folkemængdens bevegeiser 191120. (Norges offisiele statistik VIII, 6).

2) „Nogle Træk af Danmarks Befolkning i Belysning af Fødsels- og Dødstallene". (Meddelelser om Danmarks Antropologi. 11. Bind, 3. Afdeling, 1927.)


DIVL2260

DIVL2262

DIVL2264

Folketal i Hundreder.


DIVL2267

DIVL2269

DIVL2271

Bilag 6. Befolkningens Vitalitet.

For Perioden 192125 beregnedes Middellevetiden for 0-aarige Drenge i Danmark til 60,3 Aar, for 0-aarige Piger til 61,9 Aar. I samme Periode fødtes der i aarligt Gennemsnit Drenge og 109 Piger pr. 10000 Indbyggere. Det vil sige, at det Antal Aar, som et Aars Fødselskuld pr. 10000 Indbyggere vilde gennemleve under Forudsætning af, at Dødeligheden var som i 192125, vilde være:

Beregnet paa tilsvarende Maade udgjorde Vitalitetstallet for
de nedenanførte Perioder:

Med konstant Fødselstal 67 500 og samme Dødelighed som i 1921—25 vil Vitalitetstallet i 1941 være 11055, i 1971 10322 og ved Befolkningens Overgang til den stationære Tilstand Aar 2010) 10567.


DIVL2284

DIVL2286

Bilag 7. Befolkningens Forsørgelsesbyrde i Fremtiden.

De Forskydninger, der vil foregaa i Befolkningens Alderssammensætning Forudsætning af konstant Fødselstal 67500 og uforandrede Dødeligheds- og Vandringsforhold, vil øve væsentlig Indflydelse paa Forsørgelsesbyrden.

Det vil i denne Sammenhæng være berettiget at se bort fra Aldersklasserne 1520 og 6065 Aar, idet man med Tilnærmelse gaa ud fra, at disse Grupper vel kan forsørge sig selv, medens de paa den anden Side ikke i synderlig Grad vil kunne bidrage til andres Forsørgelse.

Antallet af Børn under 15 Aar, som i 1921 udgjorde
1019000, vil i 1940 være gaaet ned til 909000, og paa
dette Tal vil Børnebefolkningen holde sig konstant.

De fuldt produktive Aldersklasser mellem 20 og 60 Aar talte i 1921 1600000. Tallet vil stige indtil Tiden omkring 1960, da det vil udgøre 2165000. Derefter vil det aftage til omtrent Aar 1985, da Tallet vil være 2034000, paa hvilket Punkt det derefter holder sig konstant.

De Gamle paa 65 Aar og derover udgjorde i 1921 224000.
Tallet vil stige indtil ca. 1990 (520000) og derefter aftage,
indtil det fra omkring Aar 2010 bliver konstant 470000.

Man kan nu opstille følgende Skema for Bevægelsen i de fuldt produktive Aldersklassers Forsørgelsesbyrde. For hver 100 Personer i Alderen 2060 Aar vil der findes følgende Antal Børn (015 Aar) og Gamle (65 Aar og derover):

Talmæssigt set vil de Aldersgrupper, der her er forudsat at maatte forsørges af andre, tilsammen staa i samme Forhold til de fuldt produktive Aldersklasser ved Befolkningens Overgang til den stationære Tilstand som nu (1931), idet Antallet af Børn vil være aftaget fra 54 til 45 pr. 100 fuldt produktive Personer, medens Antallet af Gamle vil være steget fra 14 til 23. Forskellen i Forsørgelsesbyrde vil altsaa bero paa, om Børn eller Gamle koster mest at forsørge.


DIVL2307

Bilag 8. Befolkningstabet ved Død og ved Vandring.

Paa lignende Maade som man ved Hjælp af Kendskabet til Befolkningens Fordeling efter Alder og Antallet af Døde i de forskellige Aldersklasser beregner Dødelighedstavler, der viser, hvorledes et vist Antal Levendefødte vil uddø under de givne Forudsætninger, kan man beregne en „Vandringstavle", naar de fornødne Oplysninger staar til Raadighed.

Paa Grundlag af Erfaringerne for Femaaret 1921—25 er der
i Det statistiske Departement beregnet en kombineret Dødeligheds
og Vandringstavle, hvoraf omstaaende Tal gengives.

Tabellen viser for hvert femaarigt Alders-Interval Befolkningstabet 100000 levendefødte Drenge og 100000 levendefødte dels ved Død, dels ved Vandring, idet Rubrikken „Udvandrede" angiver Netto-Tabet (Udvandrede -r- Indvandrede).

Det vil ses, at efter Erfaringerne for 192125 skulde 10 pCt. af de levendefødte Drenge og 4 pCt. af de levendefødte Piger gaa tabt ved Vandring. Tabellen viser iøvrigt, i hvilket Forhold ved Død og ved Vandring angriber hver enkelt Aldersgruppe.


DIVL2322

Bilag 9. Konsekvenserne af en Fødselshyppighed saa lav som den i 1929.

Antallet af Børn, der kom levende til Verden i Danmark i Aaret 1929, var 65 300, det laveste Tal siden 1883 og, hvis man bortser fra de 3700, der fødtes i Sønderjylland, det laveste Tal siden 1878. Fødselskvotienten var 18,6 Promille af Folketallet, laveste Fødselskvotient der nogensinde er iagttaget i Danmark.

Nedgangen i Fødselskvotienterne i Danmark har i de seneste Aar været saa stærk, at Tanken henledes paa, om en Del af denne Nedgang ikke kunde skyldes Forskydninger i Kvindernes Aldersfordeling. En Undersøgelse har imidlertid vist, at dette

ikke er Tilfældet. Paa Grundlag af Aldersopgørelsen ved Folketællingen1921 de aarlige Oplysninger om de Dødes og Udvandredes Alder kan Antallet af Kvinder indenfor Grænserne 15 og 50 Aar for hvert Aar bestemmes ret nøjagtigt, saaledes at hvert Aars Frugtbarhedskvotient (Antal Fødsler pr. 10000 Kvinder i fødedygtig Alder) kan beregnes. Nedenstaaende Tal viser, at Frugtbarheden er aftaget endog lidt stærkere, end de summariske Fødselskvotienter lader formode:

Det har sin Interesse at undersøge, hvad en saa lav Frugtbarhed som den sidst iagttagne — om den blev bestaaende vilde betyde for Danmarks Folkemængde i Frem» tiden. Vi gaar, ligesom ved de foregaaende Beregninger, ud fra den Forudsætning, at Dødelighed og Nettoudvandring vedbliver være som i Femaaret 192125. I Stedet for at foretage de vidtløftige Beregninger, der udkræves for at bestemme sandsynlige Folketal ved forskellige Tidspunkter, indskrænker vi os til følgende Betragtning.

I Femaaret 192125, da der i aarligt Gennemsnit fødtes 847 Børn pr. 10000 Kvinder i Alderen 1550 Aar, var det gennemsnitlige aarlige Antal levendefødte Piger pr. 1000 Kvinder i hver Aldersklasse som anført i omstaaende Tabels Kolonne 1. I 1929 var Frugtbarhedskvotienten som foran nævnt 690 pr. 10000 Kvinder i fødedygtig Alder. Hvis man gaar ud fra, at Nedgangen i Frugtbarhed har.ramt alle Aldersklasser Kvinder i samme Forhold, ændres Tallene saaledes som angivet i Kolonne 2. Fra Dødelighedstavlen og den kombinerede Dødeligheds- og Vandringstavle for 192125 faas de i Kolonnerne 3 og 4 anførte Tal, som, multiplicerede med Tallene i Kolonne 2, giver det Antal Pigebørn, som 100 000 Kvinder vilde bringe til Verden før de dør eller fylder 50 Aar (Kol. 5), resp. før de dør, udvandrer eller fylder 50 Aar (Kol. 6).

Det fremgaar af Tabellen, at de 100 000 Kvinder vilde bringe 96500 Pigebørn til Verden, hvis der intet Befolkningstab Sted ved Vandring, og at Vandringerne vilde bringe Tallet ned til ca. 94 300. Under de givne Forudsætninger vilde Befolkningen ikke være i Stand til i det lange Løb at reproducere sig selv i samme Tal.

Vi gik ud fra, at Nedgangen i Frugtbarhed fra 1921-25 til 1929 havde ramt alle Aldersklasser af Kvinder i samme Forhold. Imidlertid har Erfaringen vist, at Nedgangen hidtil har været større for de ældre Aldersklasser end for de yngre. Hvis man gaar ud fra, at den Bevægelse, der i saa Henseende har fundet Sted fra Femaaret 1906—10 til Femaaret 1921—25, har fortsat sig efter Udløbet af det sidstnævnte Femaar, kommer til det Resultat, at 100000 Kvinder kun vil føde 92700 Pigebørn i Stedet for 94 300.

Af de 65300 Børn, der fødtes i 1929, var 31800 Pigebørn. dette Aarskuld af vordende Mødre vil de øverst paa næste Side anførte Tal karakterisere deres utilstrækkelige Evne til, under de nysnævnte Forudsætninger, at opretholde Folkemængden.

Vi har set, at en rrugtbarhed som den i 1929 ikke i det lange Løb vilde være tilstrækkelig til Folkemængdens Opretholdelse.Dette imidlertid ikke, at baade det absoluteFødselstal Folkemængden vilde stige en Aarrække frem i Tiden, samtidig med at Frugtbarheden indenfor de enkelteAldersklasser uforandret. Hvorledes Udviklingen

vilde forme sig, beror paa Antallet af og Aldersfordelingen af Kvinder i fødedygtig Alder og paa de Forandringer heri, der vilde fremkomme, efterhaanden som Tiden skrider frem. Uden at komme nærmere ind herpaa skal vi biot give nogle faa Antydninger1).

Antallet af Kvinder mellem 15 og 50 Aar var i 1929 952000; Tallet vil stige, indtil dei i 1944 naar 1051000; derefter vil det atter aftage, og om 50 Aar, altsaa i 1979, vil Kvinderne i fødedygtig Alder tælle 986000, altsaa 30—40000 flere end nu.

Aldersfordelingen vil imidlertid have forskudt sig, saaledes at der vil findes forholdsvis langt flere Kvinder end nu i de ældre Aldersklasser, hvor Frugtbarheden er lav. Følgen heraf vil være, at de 986000 Kvinder i 1979 vil føde færre Børn end de 952000 i 1929.

I 1929 fødtes der 65300 Børn. I de kommende Aar vil der med samme Frugtbarhed indenfor de enkelte Aldersklasser fødes et stigende Antal Børn. Maksimum vil falde i 1941, da Tallet vil være 71000. Derefter vil Tallet aftage; i 1958, altsaa om 28 Aar, vil der fødes netop saa mange Børn som i 1929, altsaa 65300, og om 50 Aar, i 1979, naar de overlevende de i 1929 fødte Pigebørn er ude over den fødedygtige vil der kun fødes 63000 Børn, hvilket svarer til et Reproduktionstal af 965, jfr. Tabellen Side 218.

Udviklingens Forløb illustreres iøvrigt ved omstaaende Tal,
der angiver Antallet af Kvinder i fødedygtig Alder og Antallet
af Levendefødte i femaarige Gennemsnit:



1) Ved de efterfølgende Beregninger er der bortset fra Udvandringens Indflydelse, og det er forudsat, at Nedgangen i Frugtbarhed fra 192125 til 1929 har ramt alle Aldersklasser af Kvinder i samme Forhold.


DIVL2355

DIVL2357

DIVL2359

DIVL2361

Bilag 10. Befolkningens Reproduktionsevne i Danmark og i andre Lande.

Det er foran (Side 199) paapeget, at det stærke Fald i Fødselsoverskudet er et fælles Træk for Befolkningsudviklingen næsten alle europæiske Lande. En simpel Betragtning de aarlige Fødsels- og Dødelighedskvotienter eller Differensen mellem dem giver dog kun en vag Forestilling om Rækkevidden af de Forandringer, der er indtraadt siden Børnebegrænsningen fik Tag i de forskellige Landes Befolkninger. indgaaende Bedømmelse heraf kræves en Række vidtløftige Beregninger af den Art, som foran er refereret for Danmarks Vedkommende. Imidlertid er det gørligt umiddelbart Grundlag af saadanne Data, som staar til Raadighed i ethvert Land med en ordnet Befolkningsstatistik, at faa Klarhed Befolkningernes større eller mindre Reproduktionsevne, der jo kastes et Lys ud over Fremtiden.

Det er foran (Side 218) paavist, at med en Frugtbarhed som den, der er konstateret for Danmark i 1929, vilde Antallet Mødre (selv naar der ingen Udvandring fandt Sted) næppe nok kunne reproduceres. Hvis man udfører en tilsvarende for de nedenanførte Perioder, faas de vedføjede der angiver, hvor mange Pigebørn, der med de daværende Frugtbarheds- og Dødelighedsforhold for Kvinder i Alderen under 50 Aar maatte fødes pr. 1000 levendefødte Kvinder:

I Tiaaret 1885—94 var Reproduktionstallet altsaa 46 pCt. større end hvad der var fornødent til i Længden at vedligeholde Paa Grund af aftagende Dødelighed forøgedes Reproduktionstallet i den følgende Tid noget, men fra Aarhundredskiftet bevirkede den aftagende Frugtbarhed — trods den ligeledes aftagende Dødelighed — at der indtraadte en nedadgaaende Bevægelse i Reproduktionstallene, indtil vi i 1927 og 1928 naar meget nær til Balancepunktet og i 1929 endog noget derunder.

Nær ved Balancepunktet er ogsaa et Land som Finland, hvor baade Fødselshyppighed og Dødelighed er ikke saa lidt større end i Danmark. I 1880erne var den finske Befolknings Reproduktionstal omtrent 1500, i Femaaret 192125 var det sunket til ca. 1150, og for 1926 og 1927 ligger det omkring

Langt hurtigere er Udviklingen foregaaet i Sverige. Lige op til det første Tiaar af dette Aarhundrede holdt den svenske Befolknings Reproduktionstal sig imellem 1400 og 1500, men deretter indtraadte et voldsomt og vedvarende Fald til ca. 1300 i 1911 —15 og til ca. 1100 å 1150 i de følgende Aar op til 1922. I de seneste Aar er Tallet gaaet ned under Balancepunktet, det for Aarene 1925 og 1928 er beregnet til henholdsvis 895 og 810.

Tyskland, som endnu i 1890erne havde en kraftig Befolkning et Reproduktionstal paa over 1500, har fulgt Trop med de nordiske Lande; i 1925 var Reproduktionstallet under 1000, og for 1927 er det beregnet til kun 830, altsaa ikke meget mere end det halve af hvad det var for en Menneskealder

Reproduktionstallet for Befolkningen i England-Wales er omtrent
Tysklands, 820 i 1927.

Lidt mindre ugunstigt ligger Forholdet mærkeligt nok i Frankrig, hvor dog Børnebegrænsningen længst har haft almindelig Omkring Aarhundredskiftet var der omtrent I Krigsaarene sank Reproduktionstallet meget dybt, under 600, men det er senere steget, saaledes at det for 1927 er beregnet til 910.

Den tysk-amerikanske Statistiker Robert Kuczynski, fra hvis
Undersøgelser de fleste af de ovenfor meddelte Tal vedrørende
fremmede Lande er laant1), beregner Reproduktionstallet for

Nord- og Vesteuropa i 1926 til ikke over 930 *). For Danmarkvar samme Aar omkring 1100, og vort Land synes saaledes at indtage en noget gunstigere Stilling end den gennemsnitligei og Vesteuropa — eller i hvert Fald at være noget bagefter i Udviklingen.

For 40 Aar siden var Stillingen i Nord- og Vesteuropa (bortset fra Frankrig og Irland) den, at hvert levendefødt Pigebarn blev Moder til 3 Børn (Drenge og Piger), hvilket betinger en Fordobling af Befolkningen i to Generationer. Frankrig og Irland blev hver levendefødt Pige i Tidens Løb Moder til rundt regnet 2 Børn, hvorved Befolkningen kunde holde sig paa samme Tal, naar der ingen Ind- eller Udvandring fandt Sted. Nu er Stillingen i Nordog den, at der maa regnes med mindre end 2 Børn pr. levendefødt Pige, saaledes at Folketallet, uagtet det nu vokser med mere end 1 Million aarlig, en Gang i Fremtiden være dømt til Tilbagegang, med mindre Frugtbarheden paany.

Man kan med Tilnærmelse beregne, hvor mange Børn der Aar for Aar vilde blive født i samtlige, de Lande, vi har sammenfattet Betegnelsen Nord- og Vesteuropa, hvis Frugtbarheden sig paa samme Niveau som i 1926; se nedenstaaende der angiver Millioner fødte Børn:

I den første Tid vil Fødslernes Antal stige, fordi Antallet af Kvinder i fødedygtig Alder vil forøges, men i Tiden mellem 1936 og 1941 indtræder et stærkt Fald i Fødslernes Antal, idet Krigsaarenes meget smaa Fødselskuld da vil besætte de børneproducerende Aldersklasser. Virkningerne af de smaa Fødselskuld spores tydeligt indtil Tiden omkring 1956, da de Pigebørn, der fødtes i 1915 — 18, vil være omkring 40 Aar gamle. Efter 1956 stiger Antallet af Fødte til omtrent samme Punkt som ved Periodens Begyndelse, men derefter indtræder den uafbrudt nedadgaaende Bevægelse.

Det ligger nær at spørge, om det triste Perspektiv ikke vil ændres, hvis Nedgangen i Dødeligheden fortsættes ud i Fremtiden. skal man nu imidlertid ikke vente sig for meget. Det er foran nævnt, at Reproduktionstallet for Danmarks Befolkning 1929 (naar der bortses fra Udvandring) er beregnet 965. Ved denne Beregning er Dødelighedsforholdene i Femaaret 192125 lagt til Grund. For at illustrere den Indflydelse, en fortsat Nedgang i Dødeligheden vilde øve, har jeg gjort Beregningen om under forskellige Forudsætninger.

Efter den danske Dødelighedstavle for 192125 var Antallet Overlevende pr. 1000 fødte Pigebørn efter Forløbet af det første Leveaar 928, efter det andet 918, efter det tredje 915, efter det fjerde 912 og efter det femte 910. I det første Leveaar døde der altsaa af de 1000 Pigebørn 7 Gange saa mange som i det andet og 36 Gange saa mange som i det femte. Efter det 15de Leveaar var Antallet af Overlevende 897, efter det 50de 773. Disse Tal viser, hvilken overvældende Dødeligheden i første Leveaar har, og jeg har derfor først undersøgt, hvilken Virkning paa Reproduktionstallet vilde have, hvis Spædbørnsdødeligheden (Iste Leveaar) blev reduceret til det halve. (Her er bortset fra, at en saa stærk Nedgang i Iste Leveaars Dødelighed højst sandsynlig vilde medføre en forøget Dødelighed i de følgende Aldersaar.)

I nedenstaaende Tabel er først i Kolonne I anført de tidligere Resultater af Beregningen med Dødeligheden i 192125 som Grundlag. I Kolonne II er anført Resultatet af Beregningen under Forudsætning af halveret Spædbørnsdødelighed. 111 og IV viser dernæst, hvorledes Reproduktionstallet vilde ændres, hvis Dødeligheden i samtlige reduceredes med henholdsvis 25 og 50 pCt. Endelig viser Kolonne V, hvilket Reproduktionstal der vilde fremkomme, hvis det utænkelige skete, at alle levendefødte Pigebørn naaede at opleve deres 50de Aar.

Det vil ses, at det vilde indvirke i samme Grad paa Reproduktionstallet, Dødeligheden i Iste Leveaar reduceredes med 50 pCt. (Kolonne II), og om Dødeligheden i alle Aldre reduceredes med 25 pCt. (Kol. III); i begge Tilfælde vilde Reproduktionstallet kun forøges med 4 pCt. Og selv om Dødeligheden i alle Aldre halveredes (Kol. IV), vilde Reproduktionstallet kun forøges med B—989 pCt. Hvor lidt der er at vente af en Nedgang i Dødeligheden, fremgaar maaske tydeligst deraf, at selv om det lykkedes at udskyde Døden for alle Kvinder til efter 50 Aars Alderen, vilde Reproduktionstallet kun blive 1126 (Kol. V), en Del iavere end det Reproduktionstal, er beregnet paa Grundlag af Frugtbarheden og Dødeligheden i Femaaret 1921—25 (se foran Side 220).

Efter de Erfaringer, der foreligger fra forskellige Lande, kan man slutte, at hvis alle levendefødte Pigebørn oplevede 50 Aars Alderen, vilde Reproduktionstallene forøges med Procenter, der varierer fra lidt under 20 (Sverige, England-Wales) til lidt over 30 (Finland). Herefter skulde den absolute Maksimumsgrænse Reproduktionsevnen med de senest konstaterede Frugtbarhedstal være følgende: Finland 1450, Frankrig 1120, Tyskland 1000, England-Wales 970, Sverige 960. De to sidstnævnte Landes Befolkninger vilde altsaa med den nuværende end ikke kunne reproducere sig selv i samme Tal, selv om Dødeligheden blandt Kvinder under 50 Aar reduceredes tii 0.



1) Robert R. Kuczynski: The Balance of Births and Deaths. Vol. 1. Western and northern Europe. New York 1928.



1) Under Nord- og Vesteuropa er her henregnet Danmark, Norge, Sverige, Finland, Storbritannien og Nordirland, Irske Fristat, Holland, Belgien, Frankrig, Tyskland, Saar-Omraadet, Luxemborg og Schweiz.


DIVL2406

DIVL2408

DIVL2410

Bilag 11. Bybefolkningens Reproduktionsevne.

I hvilken Uråd Bybefolkningens stærke Vækst skyldes Tilflytning
Landdistrikterne, kan illustreres ved nogle faa Tal.

I de 25 Aar fra 1901 — 1926 fødtes der i Hovedstaden 134 000 flere end der døde. Samtidig tilflyttede der 87000 flere end der fraflyttede. I Provinsbyerne var Fødselsoverskudet og Vandringsoverskudet 75000. Det er saaledes de to Femtedele af Byernes Befolkningstilvækst i de første 25 Aar af dette Aarhundrede, der hidrører fra Tilflytning

Vandringen fra Land til By er sket med stærkt vekslende Styrke, væsentlig bestemt som den er ved Svingningerne i Konjunkturerne. løvrigt er det kun en enkelt — om end væsentlig — Side af Vandringsbevægelserne, der giver sig Udslag i de nævnte Tal. En stor Del af den egentlige LandbefolkningsFødselsoverskud

befolkningsFødselsoverskuder udvandret til oversøiske Lande; en anden Del er opsuget af de mange nye Bydannelser, der nu findes som „Stationsbyer" og Forstadsbebyggelser udenfor de administrative Købstadgrænser.

Hvorledes disse Vandringsbevægelser vil forme sig, hvis Landets Fødselsoverskud gaar stærkt tilbage eller ganske ophører, det vanskeligt at danne sig en Mening om. Bortset fra, at de temporære Svingninger i Vandringerne i højere Grad bestemmes af Bevægelserne i Antallet af yngre, voksne Personer af Bevægelserne i hele Folkemængden, er det vel til syvende og sidst Vekselvirkningen mellem den tekniske Udvikling i Landbrugs- og Byerhvervene, der bliver det afgørende Befolkningsomflytningen. Imidlertid synes den Mulighed ret nærliggende, at den egentlige Bybefolkning fremtidig nogen Grad vil komme til at undvære den hidtidige kunstige Forøgelse og blive henvist til i stigende Grad at søge Materialet til sin eventuelle Vækst indenfor sine egne Rammer. Det har derfor Interesse at undersøge, hvilke demografiske Betingelser nuværende Frugtbarhedsforhold i Byerne frembyder for Folkemængdens Vedligeholdelse „ved egen Kraft",

Det er foran (Side 218) paavist, at med en Frugtbarhed som i 1929 og med en Dødelighed som i 192125 vilde Danmarks Befolkning i Fremtiden næppe nok kunne reproduceres 965).

En Undersøgelse har nu vist, at den Forskel, der er mellem Dødeligheden for Kvinder under 50 Aar i Hovedstaden, Provinsbyerne Landdistrikterne, er saa uvæsentlig, at man, uden at indføre nogen Fejl af Betydning, for alle tre Dele kan regne med samme Antal gennemlevede Aar i hver Femaarsklasse for hele Landet under eet. Derimod er Frugtbarheden de enkelte Aldersklasser meget forskellig i Byerne og paa Landet, saaledes som det fremgaar af nedenstaaende

Disse Frugtbarhedskvotienter giver følgende Reproduktionstal: Hovedstaden 685, for Provinsbyerne 961 og for Landdistrikterne Medens Provinsbyernes Befolkning saaledes meget nær vilde kunne reproduceres i samme Tal og Landdistrikternes give et Overskud af ca. 25 pCt. i hver Generation, vilde i Hovedstaden hver ny Generation kun blive syv Tiendedel saa talrig som den foregaaende. Og herved maa endda bemærkes, at de Frugtbarhedskvotienter, hvormed der er regnet for Hovedstaden og Provinsbyerne, er fremgaaet af Befolkninger, som stadig faar Tilførsel udefra af Kvinder, hvis Frugtbarhed sandsynligvis er større end de „indfødte" Kvinders. De for Bybefolkningerne beregnede Reproduktionstal maa derfor antages at ligge over dem, der vilde fremkomme, hvis de paagældende Befolkninger isoleredes.

Endnu lavere end i Danmark er dog Bybefolkningens Reproduktionsevne Sverige, hvor man har beregnet følgende Reproduktionstal: for Stockholm 1901 — 10: 856, 1911—20: 639, 1927: 430; for de øvrige Byer: 1901 — 10: 1166, 1911—20: 966, 1927: ca. 600. Landbefolkningen i Sverige, som endnu i første Tiaar af dette Aarhundrede havde et Reproduktionstal ca. 1570, menes nu at være meget nær ved det Punkt, hvor der netop er Balance ).

Nu maa det naturligvis erindres, at Reproduktionstallet kun er Udtryk for Folketallets naturlige Vækst i et meget langt Perspektiv. Selv med et Reproduktionstal, der ligger betydeligt 1000, kan Befolkningen vedblive at stige i Tal i længere Tid; hvor længe, beror paa den tilstedeværende Befolknings efter Alder; først naar alle de nulevende er døde, vil Befolkningens Udvikling være bestemt alene af de Momenter, der ligger til Grund for Beregningen Reproduktionstallet (jfr. foran Side 222).



1) Statistisk månadsskrift. Utgiven af Stockholms stads statistiska kontor. 1929, Nr. 5. — Professor 5. Brisman angiver Reproduktionstallet for Stockholm for Aaret 1928) til 390. (Economisk tidskrift 1929, Nationalekon. Förh. 1929, Side 145.)


DIVL2437