Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind 3. række, 36 (1928)

ALVIN HARVEY HANSEN: Business-Cycle Theory, Its Development Present Status. 206 Sider. Giin and Company 1927.

Jørgen Pedersen

Side 298

Paa et Forskningsomraade, der er saa lidet klarlagt som Tilfældet er med Spørgsmaalet om Konjunkturbevægelserne, og hvor saa mange forskellige Forklaringer er falbudt, uden at det forløsende Ord er sagt, er det praktisk, at der med Mellemrum en Slags Kompendium, hvori der holdes Revy over de forskellige Bidrag til Problemets Løsning, og hvori det søges konstateret, hvor langt man i Øjeblikket er kommet, og hvad der endnu staar tilbage at udrette.

Det foreliggende Værk kan i nogen Grad gøre det ud for et saadant Kompendium, uden at det i saa Henseende er fuldt tilfredsstillende. Forf. giver ganske vist en Fremstilling og tildels en Kritik af de forskellige Typer af Konjunkturteorier

Side 299

og slutter ogsaa med at opgøre Status (det sidste Kapitel hedder: „The present Status"), men denne Opgørelse har det til fælles med saa mange andre Statusopgørelser, at den ikke efterlader noget absolut klart Billede af Situationen. Der er rigelig Mulighedfor, de forskellige Aktiver er overvurderet, saaledes at vi staar daarligere i det, end Opgørelsen lader formode; ja, der er vel ogsaa Mulighed for, at en Rekonstruktion er nødvendigfor kunne bygge det hele op paa et sundere Grundlag.

Men selv om det maa erkendes, at det ikke i den foreliggende er lykkedes Forf. klart at opstille de Problemer Hensyn til Konjunkturbevægelserne, som det er forbeholdt Fremtidens Forskere at løse, er hans Værk dog et betydeligt Bidrag til Orientering i den Labyrint, som Litteraturen dette Emne er.

En Ulempe ved Afhandlingen er det, at den ikke oprindeligt været tænkt som et Kompendium. Dens syv første Kapitler, omfattende 186 Sider ai Bogens samlede 206 Tekstsider, nemlig været anvendt som en Prisafhandling, der tog Sigte paa en Kritik af en af de to amerikanske Forfattere Foster og Catchings fremsat Teori1).

Denne Teori, der er en Variant af den kendte Underkonsumtionsteori, over for hvilken alle de kendte Argumenter denne med god Ret kan anføres, fortjener ikke saa udførlig en Omtale, som den faar, og som nødvendigvis maa ske paa Bekostning af den Fremstilling og Kritik der bliver til overs til andre mere plausible Forklaringer af Konjunkturbevægelsernes Natur og Aarsager.

Forf., der iet tidligere Værk8) sluttede sig nær til Hawtreys at Samfundets Kreditmekanisme *er et nødvendigt for alle de Kræfter, der paavirker den økonomiske Aktivitet generelt, erklærer nu, at han har opgivet dette Standpunkt. Han hører nu til, hvad man kunde kalde den „syntetiske" Skole. Denne Skole gør gældende, at man ikke kan pege paa noget enkelt Fænomen, der er af afgørende Betydning Konjunkturbevægelserne, men at en Række forskellige fremkalder de cykliske Bevægelser i den økonomiske Ud fra denne Betragtning anses alle de mere rimelige Teorier for at være holdbare, idet de blot lægger særlig paa et af de Momenter, der paavirker Konjunkturbevægelserne.



1) Se William T. Foster og Waddiil Catchings: „Profit". 1925.

2) A. H. Hansen: Cycles of Prosperity and Depression. 1921.

Side 300

Man kunde imidlertid ogsaa ud fra denne i mange Henseender bekvemme Tankegang komme til det modsatte Resultat, nemlig at ingen af de opstillede Teorier er holdbare, idet de jo netop som Regel tillægger et enkelt Moment den absolut afgørende Betydning.

Bogen slutter med en omfattende Fortegnelse over Literatur,
beskæftiger sig med Konjunkturbevægelserne.