Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind 3. række, 36 (1928)

AEREBOE, FRIEDERICH: Der Einfluss des Krieges auf die landwirtschaftliche in Deutschland. Wirtschafts- und Sozialgeschichte Weltkrieges (Deutsche Serie). Carnegie-Stiftung für internationalen Deutsche Verlags-Anstalt, Stuttgart, Berlin und Leipzig. Sale University Press New Haven 1927. 205 S.

F. v. Bülow

Side 306

AUGÉ-LARIBÉ, MICHEL: L'Agriculture pendant la Guerre. Histoire et sociale de la guerre mardiale (Serie franchise). Publications la Dotation Carnegie pour la Paix Internationale. Les Presses Universitaires de France, Paris. Sale University Press, New Haven 1926. 309 S.

I den store Række af Værker, udgivet af Carnegiefonden til Belysning af Verdenskrigens økonomiske og sociale Følger, foreligger nu Beskrivelser af Landbruget under Verdenskrigen i Frankrig og Tyskland, desuden er der udkommet en iøvrigt udmærket Bog „Rural Scotland during the war", men den kan næppe paaregne den samme Interesse som de to, der herved anmeldes. En Beskrivelse af Landbrugets Forhold gennem fire Krigsaar i en Bog paa 2—3002300 Sider stiller store Fordinger til Forfatteren og kræver en overlegen Beherskelse af Stoffet. De to Forfattere opfylder imidlertid dette Krav. Derfor er alligevel de to Bøger blevet meget forskellige rent bortset fra Ulighederne de Problemer, Verdenskrigen medførte for henholdsvis det tyske og det franske Landbrug. Den ene Bog er skrevet af en Professor ved Landbrugshøjskolen i Berlin, der, omend han som Konsulent for flere Godsejere staar i nøje Rapport til praktisk Landbrug, dog i Hovedsagen ser sin Opgave i at fremdrage Hovedlinierne i Landbrugets Forhold; den anden Bog er skrevet af Generalsekretæren for Sammenslutningen af franske Landbrugsorganisationer, som lever i daglig Kontakt med alle de praktiske Spørgsmaal, som opstaar for Landbruget som saadant, i Forholdet til Myndighederne og Lovgivningsmagten. kommer, at Aereboe har haft den ret udviklede Landbrugsstatistik til Raadighed, medens i Frankrig den sidste almindelige Landbrugstælling fandt Sted i 1892.

Første Del af Aereboes Bog giver en fortrinlig Fremstillingaf
tyske Landbrugs økonomiske Grundlag og dets Udviklingi
sidste 100 Aar før Krigsudbrudet. Anden Del

Side 307

beskriver Forfaldet under Krigen. Tredie og sidste Del, der optager omtrent Halvdelen af Bogen, beskriver Udviklingen efter Krigen. Vægten er her lagt paa de sociale Forhold. Arbejderspørgsmaalet,herunder det brændende Problem: Landarbejderboliger, behandles indgaaende, ligeledes LandbrugskredittensUdvikling, etc. Bogen slutter med en Omtale af de stedfindende Saneringsbestræbelserm. t. Landbrugets Produktionsforhold. „Ikke Intensivering,men skal være Løsnet". I Toldpolitikken er Aeroboe Tilhænger af en Omlægning fra Korntold til højere Told paa dyriske Produkter.

Augé-Laribés Bog begynder med en Beskrivelse af det franske Landbrugs Struktur før Krigen. Afsnittet om Krigen er langt mere fyldt med Detailler end hos Aeroboe. Sidste Afsnit kaldes Krigens Følger. Hovedproblemerne er her Genopbyggeisen de hærgede Departementer og Manglen paa Arbejdskraft. Det franske Landbrug staar ikke overfor saa ndrede som det tyske, derfor er de Problemer, der behandles Slutningskapitlet om Landbrugets Fremtid, ogsaa mindre betydningsfulde.

Begge Bøger interesserer egentlig mest for de Afsnits Vedkommende, ikke handler om Krigen. Aeroboes Bog, der nok er lidt vel kortfattet, fængsler ved den klare Optrækning af Linierne af Udviklingen. Augé-Laribés Arbejde giver Læserne sine mange Detailler et godt Billede af de Forudsætninger, det franske Landbrugs Udøvere virker.