Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind 3. række, 36 (1928)

Grundværdikort over København og Frederiksberg pr. 1. Januar 1927. 70 S. Engelsen & Schrøder, Kjøbenhavn 1928. Pris 4 Kr.

Mads Iversen

Side 291

Paa Overskyldraadets Foranstaltning er der ved Raadets Statistiker, cand. polit. Fuldmægtig K. J. Kristensen blevet udarbejdet Kort over Grundvurderingen i København og Frederiksberg 1. Januar 1927.

Heftet, hvis Inddeling i Kortblade svarer til de af Københavns udgivne Kort i Maalestok V2OOO, er let overskueligt let læseligt for enhver. De paa Kortbladene langs Gaderne anførte Tal angiver Værdien pr. Kvadratmeter for Grunde, hvis Værdi ikke er paavirket af Hjørnebeliggenhed (Mellemgrunde). gælder for normal Dybde regnet til 30 Meter paa Frederiksberg og i de indlemmede Distrikter af København med nærmest tilsvarende Tvangsforhold mellem bebygget übebygget Areal efter Byggeloven, og 20 Meter for København iøvrigt. Ved Villabebyggelse gælder Prisen dog den almindelige Parceldybde i Gaden.

Den af Vurderingsformændene vedtagne Plan for Grundvurderingen 1. Januar, der i det store og hele er blevet fulgt ved Vurderingen pr. 1. Januar 1927, er aftrykt foran i Heftet og giver et Indblik i den Fremgangsmaade; der er benyttet Ansættelsen af de enkelte Ejendomme paa Grundlag de paagældende Gadepriser.

At et saadant Kort er et udmærket Hjælpemiddel for hvem der i Embedsmedfør skal beskæftige sig med selve Ansættelsen eller med officielle Jordpriser i al Almindelighed, siger sig selv. Men Heftet har ogsaa Bud til videre Kredse, der maatte have Lyst til at erhverve sig Kendskab til Byen paa saa interessant vigtigt et Ornraade, som Grundvurderingen nu engang

Grundpriserne er størst paa „Strøget" med Udløbere af dyre Grunde langs Købmagergade, Vesterbrogade, Bredgade og Store Kongensgade. Den højeste Ansættelse, 1700 Kr. pr. m2, har vi for Mellemgrunde i Nygades vestre Side. Allerede ved at følge hele Strøget bliver man opmærksom paa Forskelleni mellem Gadernes „rigtige" og „forkerte" Side; hvor Færdslen af forskellige Grunde — især naar Gaden som ved Amagertorv udvider sig og fjerner den ene Husrække noget fra Strøget — koncentrerer sig mere paa den ene Gadesideend den anden, maa Ansættelserne være noget forskellige.Til Kontrol af saadanne Færdselsmærkværdigheder har man bl. a. draget Nytte af Spejder-Færdselstællingen i Oktober 1925, da Fodgængerne i Hovedgaderne blevt talt en

Side 292

Dag igennem. Ansættelserne i Holbergsgade, hvor Siden mod Kongens Nytorv er sat til 200 Kr. pr. m2, medens den anden Side kun ligger i 150 Kr., tyder paa, at Vurderingen her formentligter idet man vel snarere bør vente det omvendteVærdiforhold Gadesiderne. Meget interessant er ogsaa en Sammenligning af enkelte Kvarterer indbyrdes. For Eksempel holder det forholdsvis nye, nu tæt bebyggede Kvarter langs Amagerbrogade fra Amager Boulevard ned efter Voldene med et Kvarters Afstand fra „Strøget" en Gadepris paa 200 Kr. pr. m2, hvilket maaske i Sammenligning med tilsvarende beliggendeEgne den gamle By er noget lavt, idet man eksempelvisskal ud paa Nørrebrogade mellem Hilllerødgade og Slangerupbanen, for at komme ned paa tilsvarende Værdier. Naar den ovennævnte Gadestrækning paa Amager har den samme Gadepris for begge Siders Vedkommende, saa synes dette efter Anmelderens Erfaringer ikke at være helt rigtigt, idet øresundssiden, ikke mindst paa Grund af det smale Fortovlangs Kirkegaard, ganske afgjort hidtil har været en relativ meget daarlig Fodgængerside, hvad ogsaa sikkert har kunnet mærkes af forskellige Forretningsdrivende. Medens der ellers i al Almindelighed synes at være et rimeligt Forhold mellem de forskellige Forretningskvarterers Ansættelser, maa dog den lave Vurdering af et saa udmærket Forretningsstrøg som Gammel Kongevej forbavse noget; man vilde paa Forhaand maaske mene, at Grundene dér, selv naar der tages Hensyn til at Gadepriserne paa Frederiksberg gælder for en Normaldybde paa 30 m, burde vurderes til f. Eks. 200 Kr. pr. m2, medens Gennemsnitsprisen efter Kortet kun andrager 110 Kr. Dog skal i denne Forbindelse bemærkes, at Kortet er fremstillet udelukkendepaa af Vurderingsraadets Ansættelser, saaledes at eventuelle senere Ændringer i Vurderingerne efter den af Overskyldraadet foretagne Revision ikke er taget i Betragtning.

Ved Trykningen af disse Linier foreligger nu ogsaa et interessant Kort over Jordvurderingen i Gentofte Kommune; endvidere bemærkes, at Kort for en Del Provinsbyer er under Udarbejdelse. Mads Iverse„