Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind 3. række, 36 (1928)

Dr. KARL IHRIG: Internationale Statistik der Genossenschaften. (Veröffentlichung der Ungarischen Gesellschaft für Statistik, Nr. 5). Verlag Struppe & Winckler. Berlin 1928. 298 S. Pris 16 Mk.

Henry Stjernqvist

Side 255

Det foreliggende Værk har til Opgave at fastlægge Rammernefor international Statistik om Kooperationen, idet kun en saadan Statistik muliggør en Sammenligning mellem de forskelligeLande Hensyn til Bevægelsens Udbredelse. I den første Trediedel af Bogen gives en ¦ noget bred — Fremstillingaf Formaal for Kooperationen og de Midler,



1) Harald Westergaard: Statistikens Teori i Grundtræk. 2. Udg. S. 29.

Side 256

man har til at gøre den saa god som mulig. Der sondres bl. a. mellem den egentlige Bedriftsstatistik, der skal hjælpe Ledelsen til at træffe de rigtige Dispositioner, og den mere almindelige Statistik, der skal give det rigtige Billede af Bevægelseni til det øvrige Samfund. Til den sidstnævnteGruppe, forsaavidt er den vigtigste, hører navnlig Prisstatistikken, men Vanskelighederne ved at faa paalidelige Oplysninger, som kan sammenlignes med Forholdene i det privatkapitalistiske Samfund, er her overmaade store.

De sidste to Trediedele af Bogen indeholder et Sammendrag den Statistik, som findes i de forskellige Lande om Kooperationen. Dette Afsnit adskiller sig paa en tiltalende Maade fra de statistiske Oversigter, som man ellers plejer at finde i den kooperative Literatur, idet der her er gjort et Forsøg ved Hjælp af den foreliggende Statistik at tegne et Billede af Bevægelsens Opbygning og Ejendommelighederne i de forskellige Lande. Det har herved været nødvendigt at foretage en Række selvstændige Bearbejdelser af Tallene, men i de fleste Tilfælde har Forfatteren paa Grund af Materialets Ufuldstændighed eller Unøjagtighed maattet lade sig nøje med Antydninger. Af disse Beregninger skal her blot henledes Opmærksomheden en Oversigt over, hvor stor Andel af Indkomsten i de forskellige Lande anvender paa Indkøb i Brugsforeningerne. Herefter skulde Sverige staa som Nr. 1 med 20 pCt., Norge som Nr. 2 med 17 pCt. og Belgien Nr. 3 med 15 pCt. Danmark er ikke medtaget i Beregningen, men en tilsvarende Opstilling for Hovedstadens Vedkommende vilde give en Procent, der laa ikke saa lidt under 10 pCt.

For dem, der ønsker at faa et grundigt Kendskab til
den kooperative Bevægelse i de forskellige Lande, vil Bogen
være et nyttigt Hjælpemiddel.