Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind 3. række, 36 (1928)

EWALD BOSSE: Det økonomiske Arbejde. Nye Nordiske Forlag. I—II, 1048 Sider. Oslo 1927.

E. Sveinbjørnsson

Side 175

Professor Dr. Ewald Bosse har i et stort anlagt Værk i to Bind paa over 1000 Sider fremlagt den ene Del af en indgaaende Undersøgelse af Arbejdets Stilling i det økonomiske Den foreliggende Del af Undersøgelsen er en historisk-økonomisk, sociologisk Analyse, medens en teoretisk Undersøgelse af Arbejdsbegrebet og Arbejdets Betydning i Værdidannelsen, ligesom en praktisk Undersøgelse er forbeholdt særlige Afhandlinger, som Forf. venter snart at kunne fremlægge.

Den Hoveddel af Værket, der allerede foreligger, er udarbejdet en overordentlig Grundighed og støtter sig paa et Litteraturmateriale af et imponerende Omfang. Forfatteren gennemgaar en Række karakteristiske Kulturperioder og giver en Fremstilling af det manuelle Arbejdes Stilling særlig i Forhold til Kapitalen, og disse Undersøgelser føres fra de ældste Kultursamfund i Oldtiden frem til vore Dage i en saadan Bredde, at man til en vis Grad kan betegne Undersøgelsen en økonomisk Historie med særligt Henblik paa Arbejdet.

Værkets bærende Ide er Arbejdets gradvis voksende Anerkendelsesom socialt ligeberettiget Faktor, hvilket viser hen til, at det privatkapitalistiske Samfunds Rolle er ved at være udspillet, i hvert Fald i den Form hvori det hidtil har været

Side 176

kendt, hvilket nødvendigvis maa kræve, at noget nyt sættes
i Stedet, og det bliver saa en saadan Ordning, hvor Arbejderne
kommer til at spille en fuldstændig dominerende Rolle.

Som naturlig Konsekvens heraf skal da den Faktor, som skal danne Kernepunktet i den nye Samfundsordning, altsaa Arbejdet, gøres til Genstand for Undersøgelser af langt mere omfattende og systematisk Karakter, end det hidtil har været Tilfældet, og Forfatteren er af den Opfattelse, at der bør konstitueres helt ny Gren af Samfundsvidenskaberne, som skal tage denne Opgave op.

En Fremhævelse af, at den privatkapitalistiske Samfundsordning, den Form det 19. Aarhundrede ansaa for Idealet, er ved at ebbe ud, synes ikke at kunne gøre Krav paa at betegnes en saa aldeles epokegørende Tanke eller repræsentere nyt, saaledes at det næppe med Rette vil kunne hævdes, at Bogen giver Udtryk for nye og ukendte Ideer. Dens væsentlige Fortjeneste er vel nok dens Grundighed; den har Betydning ved sin samlende Behandling af en Mængde historisk Stof efter en bestemt Linie, og ved sin Henvisning til sikkert Flertallet af alle de vigtigere Forfattere, der paa en eller anden Maade tangerer Problemet.

Det siger sig selv, at en detailleret Kritik af et saa omfangsrigt for ikke at faa et ganske vilkaarligt og tilfældigt maatte kræve en Plads og en Tid, som ikke har staaet til Raadighed. E. Sveinbjørnsson.