Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind 3. række, 36 (1928)

FRED. VEDSØ: Danmarks Industri. Nyt socialt Bibliothek. 256 S. Martins Forlag. Kjøbenhavn 1928. Pris 4 Kr.

H. N. Skade

Side 227

Bogen er udsendt af „Fællesudvalget for social Litteratur" og er tænkt som et Supplement til den tidligere udsendte Bog „Industrien, Muligheder og Vilkaar", idet dette Værk behandlede Problemer i Almindelighed, medens det nu foreliggende Arbejde behandler de enkelte Industrier paa historisk Baggrund. Forfatteren har udarbejdet Bogen med Henblik paa Anvendelse i Studiekredse og har ved Slutningen af hvert Kapitel givet praktiske Anvisninger med Hensyn til de Hjælpemidler, der bør benyttes ved Studiet.

Arbejdet omfatter langtfra samtlige danske Industrier, men ved at vælge de vigtigste eller de i en eller anden Henseende typiske og ved under Fremstillingen at lægge Hovedvægten paa de for hver Industri afgørende Punkter er det lykkedes Forfatteren at give en Skildring af dansk Industri, som er fri for trættende Skematisering, og dog gør Rede for alle Hovedtrækkene industriel Erhvervsvirksomhed her i Landet.

Disse Skildringer af de enkelte Industrier optager Hovedpartenaf saaledes at hvert Kapitel danner et afsluttet Hele begyndende med vedkommende Industris historiske Udviklingog med et ret forskelligartet Indhold. Afsnittet

Side 228

om Jærnindustrien bringer historiske Oplysninger og skildrer denne Industri som Afløser af Træhaandværket m. m., under Cement bringes Fagets Teknik, medens Hovedvægten iøvrigt lægges paa Afsætningsforhold, Kapitlet om Gødningsindustrien skildrer Landbrugskemi, Fabrikationsteknik og giver en indgaaendeSkildring denne Industris Krigshistorie og saa fremdeles.

Naar man læser et af disse Kapitler, virker Skildringerne af Industriernes tekniske og erhvervsøkonomiske Forhold paa en overordentlig levende og tilforladelig Maade ved den klare og jævne Fremstillingsform, der er anvendt, og den omfattende Sagkundskab man mærker ligger bagved. Undertiden er ogsaa en eller anden Industris Forhold paa en naturlig Maade benyttet Udgangspunkt for en mere teoretisk Behandling af visse Spørgsmaal, f. Eks. Bedriftsorganisation. Behandlingen af det sidstnævnte Emne lægger man iøvrigt særlig Mærke til som en mesterlig populær Fremstilling. Ogsaa Industriernes Historie læses med stor Interesse, idet der her fra vanskeligt tilgængelige og andre Kilder er samlet en Mængde historiske Data om Selskaber, Fabrikker og Personer.

I sine Skildringer af Industrierne bevæger Forfatteren sig imidlertid undertiden udover de tekniske og erhvervsøkonomiske Spørgsmaal og kommer ind paa Omraader, der er saa uigennemsigtige saa erhvervs- eller storpolitisk inficerede, at en Behandling af dem vanskeligt kan bevare et objektivt Præg. Forfatteren har med Hensyn til den saglige Behandling af Emnerne ikke undgaaet eller ikke villet undgaa denne Fare og har med Hensyn til Formen øjensynlig ikke gjort noget Forsøg derpaa, at dømme efter den Omtale han ud fra et bestemt lejlighedsvis anvender overfor nogle Dele af Samfundet, og som visselig ikke i alle Tilfælde er motiveret ved de i Bogen anførte Fakta. Valget af disse Emner synes lidt tilfældigt. Saaledes er Kapitalforhold og Andelsprincipper ret hyppigt behandlet, medens Spørgsmaalene om Toldforholdenes Arbejderforholdenes Indflydelse paa Industriens Økonomi er periferisk berørt.

Til Bogens centrale Del om de enkelte danske Industrier er knyttet nogle Indlednings- og Slutningskapitler, de første af historisk, tildels verdenshistorisk Indhold, de sidste omhandlende Industriens Forhold til forskellige andre Samfundsdele eller -funktioner. Emnerne for disse Afsnit er altfor omfattende til, at Fort har kunnet gøre nogen personlig Indsats, men de er formodenlig taget op for at give Værket en vis Afrunding.

Side 229

„Danmarks Industri" vil sikkert danne et udmærket Udgangspunkt Drøftelse af Industriens Forhold i Studiekredse. Om Bogen derimod opfylder et andet af de Formaal, som er nævnt i Indledningen, nemlig at bidrage til Udjævning af Kløften mellem By og Land, er tvivlsomt, saavist som en Fremhæven af de samfundsgavnlige og tiltalende Sider af Industrien industrielt Arbejde ikke opnaar den tilsigtede Virkning, den gaar jævnsides med en ikke i samme Grad velvillig af Landbruget og dets Gerninger.

Naar disse Invendinger er gjort, kan „Danmarks Industri "s centrale Del, Afsnittene om de enkelte Industrier, anbefales som et Arbejde, enhver der interesserer sig for Danmarks Industri, vil kunne læse med Udbytte.

I Slutningen og spredt i de enkelte Afsnit er Bogen forsynet statistiske Oplysninger fra Statistisk Departements Materiale, væsentlig Industri- og Erhvervstællingerne. Statistiken omfatter samtlige Industrier og giver altsaa en Del talmæssige Oplysninger ogsaa om de Fag, der ikke er tekstmæssig behandlet. N. Skade.