Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind 3. række, 36 (1928)

K. ENEVOLD SØRENSEN, G. E. RIEMANN, JENS TOFTEGAARD, K. VEDEL PETERSEN: Almindelig Erhvervslære. Andr. Fred. Høst & Søns Forlag. (210+142 S.). Kjøbenhavn 1928. Pris Kr. 6.75..

Olaf Børup

Side 282

Den „ Erhvervslære", som Forfatterne har udarbejdet, har faaet Form af en Lærebog. Hermed er dens Omfang paa Forhaand idet den skal kunne benyttes som Grundlag for Undervisningen i Fagene Samfundsøkonomi og Handelslære saavel ved højere som lavere Handelsskoleundervisning, ligesom Omfang tilfredsstiller de Fordringer, der stilles ved den teoretiske Prøve for statsautoriserede Revisorer i det Fag, der i den nuværende Ordning kaldes „Almindelig Handelslære".

Side 283

Paa ca. halvfjerdehundrede Sider er der i almenfattelig Form givet en Udsigt over Nationaløkonomiens Teori og Politik Forbindelse med en Beskrivelse af Erhvervsforhold og Drøftelse af herhenhørende Spørgsmaal, og som en kort Betegnelse, skal kunne omslutte det saaledes givne, forskelligartede har Forfatterne valgt: Almindelig Erhvervslære.

Bogen, der falder i to Dele, begynder, som adskillige Lærebøger i Nationaløkonomi, med Befolkningsspørgsmaalet, hvorefter der gives en økonomisk-historisk Oversigt over Samfundets Udvikling, Værdilæren, Produktionslæren og en kort Oversigt over Arbejdslønnens, Kapitalrentens samt Jord- og Monopolrentens Teori og Samfundsudbyttets Fordeling mellem de producerende Faktorer.

Efter en kort Omtale af Mønt- og Seddelbankvæsen drøftes det store Spørgsmaal om Seddelpengenes indenlandske og internationale Forandringerne i denne og Diskontopolitikkens Hensigt og Virkninger, hvorefter de øvrige Kreditinstitutter omtales. i dette Afsnit er stærkt præget af Begivenhederne Pengeomraadet i de senere Tider og giver en kort og klar Fremstilling af Inflation, Deflation og af Forhold Vekselkursernes Svingninger.

Under den internationale Handels- og Toldpolitik gøres kort Rede for Krigens og Efterkrigstidens nye Retninger og Forhold. Dernæst følger et Afsnit om Konjunktursvingningerne. Gennem en mere moderne og udførlig Behandlfng end den, de ældre Lærebøger i Almindelighed ofrer paa dette Emne, gives her en klar Fremstilling af de nyere Undersøgelser over de økonomiske Svingninger. Første Del slutter med en Oversigt hele den sociale Lovgivning, Forsørgelsesvæsenet, Arbejderforsikringen og de faglige Konflikters Bilæggelse, og endelig en Fremstilling af de offentlige Samfunds Finansforhold.

Erhvervslærens 2. Del er direkte helliget Erhvervene. Begyndendemed førende Erhverv, Landbruget, der belyses historisk og statistisk, idet særlig Interesse vies Omtalen af Smaabrugsbevægelsen og Rentabilitetsspørgsmaalet, følger dernæstFremstillingen Industrien, hvorunder Finansierings- og Omkostningsproblemet saavel som Koncentrationsfænomenerne gøres til Genstand for særlig Omtale. Afsnittet: Handel giver en Oversigt over Handelens Omfang bygget paa Erhvervstællingenaf omtaler den næringsretlige Ordning og beskriver de vigtigste Forhold vedrørende Forretninger saavel paa Varebørssom Fondsbørs. Smøreksporten og Kulimporten behandlessærligt, et specielt Afsnit om de danske Varenoteringergiver

Side 284

noteringergiveret Indblik i de forskellige Noteringers Form
og Betydning.

En Oversigt over Samfærdselsmidlernes almindelige Udvikling Forbindelse med en overskuelig Fremstilling af Transportvæsenets og Tarif problem er virker særdeles anskueligt. Det er vistnok første Gang en saadan Fremstilling foreligger i let tilgængelig Form.

Bogen slutter med Forsikringen, hvilket Afsnit i klar og koncentreret Form paa kun 38 Sider giver en Fremstilling af Forsikringens Udvikling, Teknik, Organisation, Selskabsform og Tilsynsforhold for derpaa at beskrive de enkelte Brancher, særlig Brandforsikring og Ulykkesforsikring, idet naturligvis Hovedvægten lægges paa Fremstillingen af danske Forhold.

Som Helhed virker Bogen som en velafsluttet og godt
sammenarbejdet Enhed, hvilket saa meget mere maa fremhæves,
da den er et Produkt af fire Mands Arbejde. Den bærer
Præg af Forfatternes solide Kundskaber og gode Fremstillingsevne,
sidste sikkert er skolet under deres Syslen med
Undervisning. Det viser sig ofte, at Lærebøger med et saa
tidsbestemt og variabelt Stof tynges af en stor Mængde Positiviteter,
rettelig hører hjemme i Haandbøger. Skønnet
om, hvor Grænsen for det til en Lærebog hørende Stof rettelig
bør trækkes, bliver naturligvis afhængigt af en rent personlig
Vurdering, og en Lærebogs Brugbarhed kan først rettelig bedømmes
flere Aars Anvendelse. — Det ser dog allerede nu
ud til, at Forfatterne paa en smuk Maade har løst deres Opgave
har givet os en brugelig og fornøjelig Lærebog, der
paa mange Felter bryder ny Jord op til Kultivering og behandler
Emner paa en frisk og ny Maade. „Erhvervslæren"
sikkert vise sig som en værdifuld Vejledning under
forskellige Læreanstalters Undervisning i Samfundsøkonomien
og de til denne knyttede Discipliner.
0 J r rtfof Rat-fin