Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind 3. række, 36 (1928)

ENGBERG, RUSSELL C: Industriel Prosperity and the Farmer. The Institute of Economics. Investigations in Agricultural Economics. New York, The Macmiltan Company, 1927. XIII + 286 S.

F. v. Bülow

Side 304

I Forordet til denne Bog siger Direktøren for Institute of Economics, at den almindelige Mening egentlig havde været, at Landmanden ligesom Forretningsmanden var undergivet den almindelige Konjunkturbevægelses Paavirkninger, men at Erfaringeni seneste Tid havde vist noget andet. I det foreliggendeArbejde nu undersøgt, i hvilken Grad en Konjunkturbevægelsesaaledes, den føles i Industrien, paavirker Landbruget. Til Støtte for Undersøgelsen er foretaget — som det synes med stor Omhu — en Række Korrelationsberegningerdels Produktionsmængde og Pris for en Række Landbrugsprodukter, dels mellem begge disse Variabler og Raajernsproduktionen. Man valgte Raajern, fordi tidligere Undersøgelserhavde at Raajernet var det Produkt, hvis Svingninger svarede bedst til Forandringerne i Industriens samledeProduktionsmængde ogsaa til Forandringer i andre Forhold, som man sædvanligvis tager i Betragtning ved Studierover Konjunkturbølges Forløb. Allerede heri ligger i

Side 305

og for sig et Fingerpeg om, at en Konjunkturbevægelse i Industrieni mindre Grad afspejler sig i Landbruget. Beregningerneviste ogsaa kun Korrelation mellem Produktionsmængdeog for samme Landbrugsvare, til Gengæld var Korrelationen her saa god, at dette Forhold maa tillægges afgørende Betydning, og at andre uafhængige Faktorer kun spiller en underordnet Rolle. Imidlertid synes indenfor kortere Tidsrum Naturen at have Hovedansvaret for Produktionens Størrelse, Tilpasningenaf til ændrede Markedsforhold sker kun langsomt og tøvende. Paa den anden Side synes Efterspørgslenefter lidet paavirket af en Konjunkturbevægelse,dette især Fødevarer, mange Indtægter forbliver konstante trods vekslende Konjunkturer, og den Elasticitet i Forbruget, som giver sig Udtryk i, at man til Tider spiser mere paa Restaurant end ellers, er uden Betydning for Landmanden.For Varer synes der dog at være Forbindelse mellem Efterspørgslen og Konjunkturbevægelsen, men Forfatterener tilbøjelig til at mene, at det skyldes sammentræffendeOmstændigheder end egentlig Aarsagssammenhæng. Ogsaa med Hensyn til Priserne paa de Varer, Landmanden køber til Anvendelse i sin Bedrift, synes Konjunkturerne at være uden Betydning, dette gælder selv Arbejdslønningerne. Tre Produktionsgrene er taget op til særlig Undersøgelse, nemligBomuld, og Hvede; selv for Bomuld mener Forfatteren,at er mere specielle Forhold end Konjunkturerne i Almindelighed, som er afgørende for Bomuldsproducentens økonomiske Stilling.

Forfatteren naar følgelig dertil, at Konjunkturnedgang i det amerikanske Forretningsliv ikke kan siges at foraarsage Depression for Landbruget, at Spørgsmaalet, om det kan lønne sig for Landmanden at indrette sin Produktionspolitik efter Forudsigelser Konjunkturbevægelsen maa besvares med Nej, og at Landmanden kun vil have liden Nytte af Forsøg paa at udjævne Konjunkturbølgen.

Nu bør man sikkert være meget skeptisk overfor Værdien af det Talmateriale, som har kunnet anvendes ved en saadan Undersøgelse, og blandt andet har det været Forfatteren umuligt tilstrækkelig Grad at tage Hensyn til Forholdene udenfor U. S. A. I og for sig er det et interessant Fænomen, at man paa trods heraf har ment at kunne gennemføre Undersøgelsen. Det viser, i hvor høj Grad det amerikanske Landbrug fra at være et Eksporterhverv er gaaet over til at støtte sig først og fremmest paa Hjemmemarkedet.

Side 306

Engbergs Bog er kun et ensidigt Bidrag til det vigtige Spørgsmaal om Vekselvirkning mellem de økonomiske Forhold i Industri og Landbrug. Betydningen af Landbrugets Konjunkturer Industrien behandles slet ikke.