Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind 3. række, 36 (1928)

WILLIAM SMITH CULBERTSON: International Economic Policies. A Survey of the Economics of Diplomacy. (D. Appleton and Company, New York — London 1925.) 575 S. Pris $ 3,50.

J. C. Jørgensen

Side 172

Ovennævnte Værk af Dr. Culbertson, den nuværende amerikanske Minister i Rumænien og tidligere, fra 19171925 Medlem af den amerikanske „Tariff Commission", er Resultatet fleraarige Studier i Marken og af de Erfaringer, som Ministeren har indhøstet gennem sit Arbejde i Tarifkommissionen Forbindelse med sine Forelæsninger ved „Georgetown University", Washington og ved „The Institute of Politics" i Williamstovn, Mass. — Allerede i sine tidligere Bøger: „Commercial in Wartime and after" (New York og London 1919) og „Raw Materials and Foodstuffs in the Commercial Politics of Nations" (Philadelphia 1924) har Dr. Culbertson behandlet lignende Emner, men i denne Bog findes en langt mere indgaaende Behandling af de handelspolitiske Problemer, som Efterverdenskrigsperioden er stillet overfor, og til hvis Løsning Forf. fremsætter mange træffende Bemærkninger.

Man kan være enig med Forf. i, at det fremtidige diplomatiske i højere og højere Grad vil foregaa paa det lidt under det „gamle" Diplomtis Værdighed staaende økonomiske og forretningsmæssige Felt, idet Politik i sin sande Mening favner Økonomi og atter økonomi. Diplomatisk Held vil derfor og mere afhænge af Forstaaelse og Vurdering af de økonomiske Kendsgerninger og Tendenser. I den praktiske Verdenspolitik er der efter Forf.s Mening liden Forskel mellem det sydmanchuriske Jernbaneselskab og den japanske Regering, mellem det anglo-persiske Olieselskab og den britiske Regering — før 1914 — mellem det tyske anatoliske Jernbaneselskab den tyske Regering.

Efter en Skildring af den politisk-økonomiske Baggrund for den moderne Verden saasom Kampen om Kolonier, Merkantilismen,den Revolution, den internationale Frihandelsbevægelse,Transportmidlerne etc. giver Forf. en Oversigt over Principerne for de internationale Handelsforbindeteerog

Side 173

bindeteerogTraktatforhandlinger, specielt Toldtarifforhandlingsmetoder,de Begreber som „Nationalbehandling" og „Mestbegunstigelse". Han paaviser Betydningen for U. S. A. af at gaa bort fra den af det før Verdenskrigen førte „Reciprocitetspolitik"med Korreolat den „betingede" Mestbegunstigelsesklausulog til „Ligebehandlingsprincipet" („Equalityof med dertil svarende „übetingede" Mestbegunstigelsesklausul,en som jo ogsaa har givet sig Udslagi S. A.s nyeste Handelstraktater (jfr. f. Eks. Traktaten med Tyskland af 8. December 1923). Klogeligt gaar Forf. derimod udenom hele den amerikanske højprotektionistiske Hjemmepolitik, men hermed ogsaa uden om et meget interessantog Problem, thi det kan næppe være hans Mening, at dette — ud fra „Monroedoktrinen" (!) — skulde være andre Lande, specielt Europa, uvedkommende. At Amerikanemlig, i Ly af sin Toldmur at have oparbejdet og opdraget en Industri med høj Standard og med Basis i et stort Hjemmemarked, nu — som forøvrigt alle Lande — tørster efter Eksportmarkeder og derfor ønsker en „equitable" Behandling af sine Varer i andre Lande og helst saa let Adgang til disse som muligt, er lige tiL Men det store Snørgsmaal er og bliver, hvorledes U. S. A. vedblivende kan vente at være Vare- og Kapitaleksporterende, naar det samtidig smækker Døren i for andre Landes Varer, specielt for laantagende Landes. Det maa heller ikke glemmes, at den „übetingede" Mestbegunstigelsesklausuli Grad er et Barn af Frihandelsbevægelsen, og det er derfor logisk, at U. S. A. udadtil med denne Klausul som Traktatbasis forlanger let Adgang til Eksportmarkederne, men Vanskeligheden opstaar, naar Klausulen skal kombineres med Højprotektionisme, idet Modkontrahenten har liden Interesse i et Ligebehandlingstilsagn, naar Ligebehandlingen i Praksis vil sige lige saa daarlig Behandling som andre Lande. Belærende i denne Henseende er ogsaa de nu lige afsluttede Toldforhandlingermed hvor dette Problems Kerne kom klart for Dagen.

Forf. behandler dernæst Nationernes Rivalisering med Hen'syn Privilegier og Kontrol i de i økonomisk Henseende mindre fremskredne Dele af Verden og i denne Forbindelse Koloni-Handelspolitiken, som han anser i Strid med „den aabne Dørs" Politik og med „Ligebehandlingsprincipet". Han fordømmer Henhold hertil alle imperialistiske Tendenser hos den amerikanske Regering og selvisk Politik i de amerikanske Forretningsinteresser.

Side 174

Ogsaa Raastofproblemet, udenlandske Laan og Kapitalinvesteringer,
Konkurrence, herunder ogsaa illoyal,
samt Skibsfartspolitik faar en indgaaende Behandling.

I Slutningskapitlet „The Foreground of the Modern World" søger endelig Forf. at drage sine Konklusioner og vise Vej frem. Han hævder Nationernes økonomiske, politiske, sociale og kulturelle Selvstyre, men udtaler, at Regerings- og Kontrolmidlerne har holdt Skridt med det materielle Fremskridt, og at Nationerne i internationale Forhold har manglet Samarbejde great danger to nationalism is the tendency of nations to clash when their interests diverge"). Endnu er Tiden ikke inde til et internationalt Parlament, men den internationale kan fremmes ved den indre Lovgivning, internationale Retsregler, bilaterale Traktater etc. Et nyt Diplomati, ikke blot har Forstaaelse af de økonomiske Faktorers i „the world affairs", men som ogsaa mindre stoler paa Magt end paa international „goodwill", maa udvikles. Skridt i den rigtige Retning er Folkeforbundet, det nternationale Handelskammer og lignende Organisationer.

Det kan vel ikke nægtes, at Forf. paa mange Punkter ser vel opportunistisk og utopisk paa Løsningen af de internationale hvad han ogsaa selv erkender, men han tror, at „dreams are preferable to despair".

Bogen kan — ikke mindst i Kraft af sin gode Oversigt over de handelspolitiske Spørgsmaal — anbefales til Læsning, navnlig af Diplomater, Rigsdagsmænd og Erhvervsfolk, i hvis Hænder den nærmeste handelspolitiske Udviklings Skæbne ligger. j. c. Jørgensen.