Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind 3. række, 35 (1927)

Foreningen af jydske Landboforeninger 1872—1922. Aarhus 1926, 900 S., redigeret af J. K. Haugaard, indbundet i Shirting Kr. 10.

I Forbindelse med et af de Delegeretmøder, der siden 60'erne lidt efter lidt søgte at sammenkalde Repræsentanter for Landsdelenes enkelte Landbrugsselskaber til fælles Drøftelse af Fagspørgsmaal m. m., oprettedes i 1872 i Horsens Landets første Fællesforening, „Foreningen af jydske Landboforeninger". Fra dens af Offentligheden næsten übemærkede Start (Medlemsantallet til at begynde med 15 Foreninger) har denne Forening, vokset sig stor og stærk, saa den er blevet en mægtig i det danske Samfund; den talte „i 1922 91 Lokalforeninger over 76,000 Medlemmer, hvilket svarer til mere end iU af Medlemstallet i Landets samtlige Landboforeninger, dens Indflydelse maa i enhver Henseende siges at staa i Forhold hertil" (O. H. Larsen, S. 48).

Set paa Baggrund af denne Udvikling, er det ret naturligt, Jyderne efter det først forløbne halve Aarhundrede i et Jubilæumsskrift har ønsket at give en samlet Fremstilling af Foreningens hidtidige Virksomhed. Og denne Oversigt foreligger i det foroven citerede Værk, der ganske vist (de mangfoldige Aarsager til Forsinkelsen fremgaar af Forordet) udsendtes Aar for sent, men har Krav paa at kaldes et fortræffeligt Som det saa ofte gaar med Bøger af stort Omfang, er det ogsaa her blevet forsømt — eller man har villet spare Arbejdet og Udgiften — at trykke et fuldstændigt Realregister, ganske særligt ved dette store Værk, der er skrevet mange Forfattere, turde være ikke alene nødvendigt, men en Selvtølge, saameget mere, som Skriftet ikke mindst er tænkt som Haandbog for Halvøens og Landets talrige Konsulenter.

Anmeldelsen maa begrænses til at nævne Forfatterne og deres Bidrag: Professor O. H. Larsen, København, skriver om „Landboforeningernes Virksomhed og deres Indflydelse paa Landbrugets Udvikling indtil 1872", Sekretær J. K. Haugaard, Aarhus, (foruden et Forord og en Afslutning) om „Foreningen af jydske Landboforeningers Delegeretmøder og almindelige Virksomhed 18721922", herunder om „Foreningen og Landbrugslovgivningen",„Foreningen Andelsbevægelsen", FolketingsmandP. Pinstrup, Godensgaard, om „ Konsulenternes Betydning for Landbruget", nu afdøde Statskonsulent Axel Appel, Aarhus, om „Oplysningsarbejdet ved Foredrag og Rejser",„Stambogsførelsen", og Udstillinger", „Kontrol og Regnskabsførelse", „Kvægavlen i Jylland 1872—1922",

Side 110

„Faarene og Faareavlsarbejdet" og „Gederne og Gedeavlsarbejde u, hvilke to sidstnævnte Afsnit efter Appels Død er blevet afsluttet af Forstander H. J. Rasmussen, Næsgaard, Statskonsulent Niels Pedersen, Struer, om „Mejeribruget og Foreningen af jydske Landboforeningers Mejeriudvalg", StatskonsulentJ. København, om „Hesteavlen i Jylland", Forsøgsleder P. G. Rosting, Randers, om „Svineavlen i Jylland",Statskonsulent A. Kock, København, om „Fjerkræavleni Husmand Oluf Kristensen, Fuglsig, om „Husmanssagen",Konsulent K- Kristensen, Skanderborg, om „Plantebruget i Jylland 1872—1922", Konsulent H. K- Olsen, Skanderborg, om „Landbrugsmaskiner", Konsulent H. Hansen, Aabenraa, om „Landbruget i Sønderjylland og de sønderjydske Landboforeningers Virksomhed". Efter Fagmændenes Bidrag (efter S. 639) følger, særlig pagineret, en Slags landbrugsstatistiskHaandbog: Landbrug i Tal gennem 50 Aar" ved Sekretær, Dr. Mads Iversen, omfattende 264 Sider.

Værket er rigt udstyret med Fotografier af de mest fremragende
i Foreningens Historie, med Billeder af Dyr,
Bygninger, Maskiner, grafiske Fremstillinger m. m.