Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind 3. række, 35 (1927)

Indberetning fra Bankinspektøren til Erhvervsministeriet om de danske Bankers Virksomhed for Aaret 1925. København 1926.

Gustav Ole Bech

Side 89

Indberetningen indeholder i Lighed med foregaaende Aar en meget righoldig og interessant statistisk Belysning af de danske Bankers Virksomhed for Aaret 1925 samt forskellige sammenlignende Tabeller for Aarene 192125. For første Gang findes nogle Tabeller, i hvilke saavel for Driftsregnskab som for Status vedkommende Hovedstadsbankernes Filialer udenfor København er udskilt fra deres Hovedsæde, saaledes at man faar en Opgørelse for Hovedstadens Banker undtagen udenbys Filialer, for Øernes Banker heri incl. Hovedbankernes Filialer paa Øerne samt for Jyllands Banker heri incl. HovedstadsbankernesFilialer Jylland. Ved disse Tabeller bliver det saa ofte diskuterede Spørgsmaal om, hvorvidt Hovedstadsbankernehar Provinsens Midler til sig eller omvendt statistisk belyst. I denne Forbindelse skal straks bemærkes, hvad man nedenfor skal vende tilbage til, at det er ganske umuligt for Hovedstadsbankerne igennem deres Filialer at trække ProvinsensKapitaler Hovedstaden, hvis det økonomiske Liv ikke i sig selv betinger noget saadant. Tabellerne viser imidlertid,at saa langt fra er Tilfældet at Provinsens Kapitaler bliver trukket til Hovedstaden, idet Hovedstadsbankerne har 87,8 Mill. Kr. tilgode hos deres Filialer, medens de skylder 68,2 Mill. Kr. til dem. Sammenligner man disse Tal med dem der findes i Tabellerne for øernes og Jyllands Banker, viser det sig, at Filialer paa øerne af Hovedstadsbanker har 50,3 Mill. Kr. tilgode hos Hovedsæderne, medens de kun skylder 0,3 Mill. For Jyllands Vedkommende er Forholdet omvendt, idet Filialer i Jylland af Hovedstadsbanker har 17,9 Mill. Kr. tilgode hos Hovedsædet, medens de skylder 87,4 Mill. Kr. Forholdet er med andre Ord, at det forholdsvis kapitalfattige

Side 90

Jylland gennem Filialer fra Hovedstadsbankerne har modtaget Laan fra det øvrige Land for et Beløb af ca. 70 Mill. Kr. Af disse er ca. 50 Mill. Kr. laant fra Filialer paa øerne, medens de ca. 20 Mill. Kr. er udlaant fra Bankernes Hovedsæde i København. En meget væsentlig Del af disse 20 Mill. Kr. er formodentlig Laan til Sønderjylland. Det er altsaa Kapitaler fra Øerne og i mindre Grad fra København, der gennem HovedstadsbankernesFilialer til Jylland og saa langt fra Provinsen, der gennem Hovedstadsbankernes Filialer yder Laan til København.

Som alt nævnt kan Hovedstadsbankerne heller ikke gennem Filialer trække Penge til København, med mindre hele den økonomiske Udvikling betinger dette. De afgørende Forhold Ydelse af Laan fra en Landsdel til en anden er i Virkeligheden de samme, som betinger Ydelse af Laan til Udlandet. en Landsdel gennem Vareeksport, Tjenesteydelser og andet yder mere til Landets øvrige Dele under eet, end den modtager fra disse, vil det sige, at der gives Kredit fra denne Landsdels Side, hvilket kun er muligt, hvis der findes en tilsvarende Opsparing end Landsdelen i sig selv har Brug for, thi hvis dette ikke ei Tilfældet, maa man forlange Betaling for alle de Vareydelser m. m., man yder.

Endvidere skal Opmærksomheden særligt henledes paa Tabellen 46, hvor der gives en interessant Oversigt over Højden af de forskellige Ind- og Udlaansrenter m. m. inddelt efter Bankernes Størrelsesgrupper. Endelig kan nævnes, at der i Lighed med tidiigere Aar i Indberetningen findes en Oversigt for hver enkelt Banks Vedkommende saavel över dens Driftsregnskab over dens Status.