Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind 3. række, 34 (1926)

BERTRAM AUSTIN og W. FRANCIS LLOYD: The Secret of High Wages. T. Fisher Unwin Ltd., London. Pris 3/6.

K. Enevold Sørensen

Naar man paa Grundlag af engelske Anmelderes overstrømmende giver sig i Lag med denne Bog, kan man ikke undgaa at føle sig skuffet. Det er med et mildt Ord en Overdrivelse tale om, at dette Skrift skulde faa samme Betydning for vor Tid, som Wealth of Nations havde for Adam Smiths Samtid, og Betegnelsen „et nyt økonomisk Evangelium" kan heller ikke betragtes som berettiget.

Bogen er forfattet af to engelske Ingeniører — den ene tillige Automobilfabrikant. De har først hjemme gaaet og spekuleret hvad der kan være Aarsagen til, at Amerika oplever en Blomstringstid, samtidig med at England lider under en frygtelig Depression. For at skaffe Klarhed derover er de rejst til Staterne med det Formaal at finde Forskellen mellem amerikanske engelske industrielle Metoder.

Som Titlen antyder, finder Forfatterne, at Forskellen ligger i den høje amerikanske Arbejdsløn, som skaber et købedygtigt Hjemmemarked for den amerikanske Industri, og sikrer den stor Afsætning, hvilket muliggør en stærk Udnyttelse af Produktionskapaciteten. drages den Konsekvens, at jo højere Arbejdslønnen sættes, des bedre bliver Forholdene for Industrien. Forf. glemmer dog ikke at gøre opmærksom paa, at Arbejdslønnen af Arbejdets Produktivitet. Denne Sandhed gentages indtil Trivialitet. Men den kombineres med den Paastand, der praktisk talt ikke er nogen Grænse for, hvor meget Arbejdskraftens Produktivitet kan forøges, naar Arbejdet tilrettelægges fornuftig Vis og Arbejderen forsynes med de rigtige og det mest formaalstjenlige Værktøj.

De økonomiske Betragtninger i Bogen er ikke meget dybtgaaende. er gamle Kendinge, men interessante derved, at de er iklædt den Skikkelse, hvori de optræder for Teknikernes Øjne. Man mærker helt igennem Forfatternes tekniske Syn paa Sagerne og deres tekniske Interesser. Men dette Synspunkt er det jo ogsaa af Interesse at gøre Bekendtskab med i de faa Tilfælde, hvor det gaar Haand i Haand med en vis Portion økonomisk Forstaaelse. K. Enevold Sørensen.