Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind 3. række, 33 (1925)

BERTIL OHLIN: Handelns teori. Akademisk avhandling. 169 Sider. Stockholm 1924.

C. Fl. Steenstrup

Side 56

Den selvstændige Plads, der sædvanligt indenfor Nationaløkonomien Behandlingen af den internationale Handels har haft til Følge, at den klassiske Værdilære, skønt den forlængst har ophørt at gælde som en tilfredsstillende af Prisdannelsesspørgsmaalet, stadig kan ses lagt til Grund for den internationale Handels Teori. Med foreliggende har Forf. sat sig til Opgave at udforme Læren om den internationale Handel i Overensstemmelse med de moderne Prisdannelsesteorier, nærmest i saa Henseende med Forbillede i det af Cassel opbyggede System, hvor Grundprincippet den almindelige Ligevægt har faaet sin, som det hævdes, mest konsekvente Udformning. Idet nu den internationale betragtes som et Underafsnit indenfor, hvad Forf. kalder den interlokale Handel, bliver det nøjere bestemt denne og alene denne, der — hvad vel ikke helt umiddelbart fremgaar af Bogens Titel — kommer til at udgøre Undersøgelsens

Som de to Aarsager til interlokal Handel peges der paa Produktivkræfternes ved deres ufuldstændige Bevægelighed opretholdte Knaphed indenfor de forskellige Omraader og deres manglende Delelighed (Stordriftens Fordele). Med Udgangspunkt følges paa klar og overskuelig Maade Handelens under de forskellige Betingelser. Idet det til at begynde med forudsættes, at Flytning af Produktionsfaktorerne det ene Omraade til det andet overhovedet ikke kan finde Sted, ligesom ogsaa Tilgangen af Produktionsfaktorer betragtes given, og saaledes uafhængig af Priserne, bliver det derved muligt at stille den væsentligste Del af Problemet i klarest mulig Belysning.

I Bogens anden Del indføres saa Produktionsfaktorernes
delvise Bevægelighed som et modificerende Moment. Især er

Side 57

det Kapitaloverflytningerne, som her har Interesse, og som derfor behandles indgaaende. Ved at dele Varerne i interregionale,kvasiregionale indenlandske efter den Grad, hvori de berøres af den interregionale Handel, opnaar Forf. at kunne foretage en mere detailleret Analyse af Kapitalstrømningernes Virkninger, idet disse Varegruppers Forhold paavirkes forskelligt.

Der gøres i Forbindelse hermed Rede for, hvorledes Forholdene sig under forskellige monetære Betingelser, ligesom Forhold undersøges, der virker som Gnidningsmodstand at interlokal Handel kommer i Stand. Herunder omhandles saaledes Transportomkostninger og Toldafgifter, og det undersøges dernæst, hvilke Faktorer det er, som betinger Uligheden i Prisniveauernes Højde indenfor de forskellige Lokaliteter. I Slutkapitlet fremfører Forf. sin Kritik af den klassiske Værdilære. C. Fl. steenstruo.