Budskaber om modellering i fysiklærebøger - Niss, Martin (MONA - Matematik- og Naturfagsdidaktik, 2017)
Modeller og modellering er en væsentlig side af fysik som det ikke er ligegyldigt hvordan der undervises i. Nærværende artikel undersøger de budskaber om modellering som universitetslærebøger på begyndende kandidatniveau i fysikdisciplinen statistisk mekanik sender til de studerende. Behandlingen af en bestemt model i fire lærebøger benyttes i artiklen til at analysere hvilke budskaber disse bøger sender om følgende emner: Hvad udgør en god model? Hvad skal en model kunne? Hvad vil det sige at forstå et fænomen? Der argumenteres for at selvom bøgerne stort set dækker det samme materiale om modellen, videregiver de vidt forskellige perspektiver på modellering. De didaktiske implikationer for fysikundervisningen diskuteres.