Er matematisk samtale bare samtale? - Læsning og elevers matematikfaglige sprog - Kabel, Kristine (MONA - Matematik- og Naturfagsdidaktik, 2009)
Artiklen sætter fokus på fagsprog i matematik på mellemtrinnet i grundskolen og diskuterer betydningen af et sprogpædagogisk arbejde for såvel læring som faglig læsning og succes i uddannelsessystemet. Men hvilket sprog har eleverne brug for at udvikle i matematik? Det kræver viden om hvilket sprog de kommer med, og hvilket sprog der kræves i undervisningen, og mere generelt kræver det viden om hvilket sprog der er værdsat i faget. Hvordan kan fx en begyndende matematisk argumentation se ud, og hvilke sproglige resurser har eleverne brug for at udvikle for at udtrykke og forstå en sådan? Artiklen undersøger og diskuterer dette fra et funktionelt lingvistisk perspektiv og med konkrete eksempler fra to projekter under Nationalt Videncenter for Læsning.