Modeller og modellering i grundskolens naturfag - Christiansen, Jørgen Løye (MONA - Matematik- og Naturfagsdidaktik, 2020)
I denne artikel behandles generelle aspekter ved modeller og modellering, og der præsenteres en ny modelinddeling i tre basale grupper: 1-D-, 2-D- og 3-D-modeller. Der advokeres ydermere for en enklere definition af modellering hvor denne defineres som den proces der udspiller sig mellem “data” og “model”. Det bliver herved tydeligere for eleverne i grundskolen at al anvendelse af modeller i naturfagsundervisningen ikke hører til modelleringskompetencen, og det bliver lettere at adskille de naturfaglige kompetencer fra hinanden til gavn for såvel lærere som elever. Med artiklen ønsker jeg at øge kendskabet til model- og modelleringsbegrebet for at kvalificere modelleringsundervisningen i den danske grundskole.