Deltagelsesformer ved Naturfagsmaraton blandt elever i en 6. klasse - Andreasen, Karen E. (MONA - Matematik- og Naturfagsdidaktik, 2013)
Naturfagsmaraton, hvor folkeskoleelever i 5. og 6. klasse dyster mod hinanden i løsningen af naturvidenskabelige problemer, er blevet en populær aktivitet på skoler i Danmark. Aktiviteten er baseret på elevers samarbejde om problemløsning og løber over flere måneder. I artiklen sættes der fokus på betingelserne for den faglige læreproces i tilknytning til opgaveløsningen. På baggrund af et empirisk studie og med inddragelse af læringsteoretikeren Etienne Wengers teori om læring i praksisfællesskaber diskuteres dette med fokus på begrebet deltagelse. Analysen viser at der ved opgaveløsningen opstår mange forskellige deltagelsesformer der spiller en rolle for den faglige læring.