Evaluering af modelleringsprocessen i naturfagsundervisningen - Christiansen, Jørgen Løye; Lilius, Karin; Thynebjerg, Kari Astrid; Jensen, Mari-Ann Skovlund; Andersson, John; Kinnerup, Lars Bo (MONA - Matematik- og Naturfagsdidaktik, 2020)
Artiklen præsenterer et operationelt evalueringsværktøj med det formål at afdække og udvikle elevernes kompetenceniveau i relation til arbejdet med modelleringsprocessen i udskolingen. Evalueringsværktøjet udgøres af en model/figur i kombination med en taksonomi. Figuren viser modelleringsprocessens delprocesser og kan give lærerne idéer til hvordan de kan være i dialog med deres elever om modellering i et læringsperspektiv og planlægge aktiviteter der stilladserer elevernes kompetenceudvikling. Taksonomien karakteriserer identificerbare elevhandlinger i relation til figuren for modelleringsprocessen på fem SOLO-taksonomiske niveauer. Evalueringsværktøjet er udviklet til lærernes dialog med og evaluering af elevernes udvikling af kompetence med hensyn til modelleringsprocessen. I artiklen udfoldes evalueringsværktøjets brug til formativ og summativ evaluering.